Бивш шеф на НАТО: Украйна трябва да получи ракети "Taurus" и покана за Алианса възможно най-скоро

Олаф Шолц не се държи като лидер, заяви Андерс фог Расмусен

Андерс фог Расмусен
Андерс фог Расмусен Източник: NATO

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отправи критики срещу германския канцлер Олаф Шолц заради неговата нерешителност. В интервю за швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung той подчертава, че при реалностите на водената от Русия война срещу Украйна светът има нужда от държавни лидери, действащи с повече увереност.

 

"Необходимо ни е много по-решително германско правителство. Канцлерът Шолц е твърде бавен, твърде нерешителен. Той не прилича на лидер", отбеляза Расмусен.

 

И добавя: "Не разбирам защо Германия не доставя на ракети Taurus. Нито пък разбирам защо администрацията на Байдън не доставя ракети ATACMS с голям обсег. Надявах се, че германският канцлер Олаф Шолц ще обяви доставката на ракетите "Taurus" при подписването на споразумението за сигурност.

 

Завръщането на Доналд Тръмп би било предизвикателство за НАТО, заявява Расмусен. "Изявленията му, че САЩ под негово ръководство няма да се втурнат да помагат на членове на НАТО, отслабват доверието в член 5, в клаузата за взаимопомощ. Изявленията му са изключително опасни. Тръмп обаче не може просто така да нареди изтеглянето от НАТО. За да направи това, той се нуждае от одобрението на американския Конгрес и никога няма да го получи", подчертава бившият генерален секретар на Алианса.

 

Датският политик смята, че европейските страни трябва да преминат към "военна икономика" и да осигурят на Украйна всички необходими оръжия. "Ние трябва най-после да осъзнаем сериозността на ситуацията. Путин няма да отстъпи, особено преди изборите в САЩ", предупреди Расмусен.

 

Той е категоричен, че Украйна трябва да бъде поканена в НАТО възможно най-скоро. "Не зная дали това ще стане на срещата на НАТО през юли. Но бих искал да възразя на аргумента, че процесът на присъединяване не може да започне докато трае войната", добави бившият генсек на НАТО.

 

По думите му, Путин няма да се спре докато Украйна не стане член на НАТО, затова Западът трябва да "разкъса този кръг". Расмусен е съпредседател на Международната работна група по въпросите на сигурността и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени