Бивш шеф на украинското разузнаване: След 3-4 седмици Украйна може да започне контранастъпление и ще накара руснаците да бягат

Според него освобождаването на Крим от руска окупация ще бъде трудно, но възможно

Николай Маломуж
Николай Маломуж

Бившият директор на Службата за външно разузнаване на Украйна в периода 2005-2010 г. арм.ген. Николай Маломуж коментира в интервю за украинското издание Главред, че се разглеждат различни сценарии за по-нататъшното развитие на войната с Русия. 

 

"Ние наистина може да започнем да печелим победи в близките месеци на няколко стратегически направления - първо на юг, а след това и в Източна Украйна, т.е. да освободим Херсонска, Запорожка, Харковска, а след това Луганска и Донецка области", прогнозира той.

 

Според него са възможни и други сценарии и всичко ще зависи от това, доколко ефективно Киев ще организира стратегическата си отбрана - особено на Донецкото направление. Както и да провежда стратегически настъпателни операции (засега се провеждат основно тактически такива и те имат известни успехи в Херсонска, Запорожка и Харковска области). 

 

"Сега, след като вече получаваме от западните ни партньори най-ново въоръжение от най-висок клас (далекобойни гаубици, системи за ПВО, средства за радиоелектронна борба и надмощие над почти всички руски системи за огнево въздействие), ние обезсмисляме всички сили на Русия: "Ураган"-и, "Град"-ове, "Смерч"-ове, които руснаците активно използват за обстрелване на позициите на украинските войски и мирните украински градове".  

 

Маломуж добавя, че освен най-нови въоръжения е нужно да се осигури и висок уровен на обучение на личния състав и формиране на мощни резерви. "Преди всичко - тези, които днес преминават подготовка зад граница и усвояват най-новата военна техника от 5-6 поколение, каквато в Русия няма. Тук ние ще имаме преимущество над Русия в технологичен, военен и огневи аспект. Чак тогава ще е готов комплекс от настъпателни опареции на юг и изток", добавя той. 

 

"Русия се опитва да се укрепи на отделни направления, особено на Донецкото. Тя иска да достигне до административните граници не само на Луганска, но и на Донецка област, след което да постави въпроса за преговори и закрепване на създаденото статукво", прогнозира Маломуж. 

 

"Днес Украйна има мощни резерви от над 700 000 души, а аз мисля, че в момента вече имаме 1 млн. мобилизирани и високо мотивирани военнослужещи, повече или по-малко обучени. След като имаме възможност да изпратим тези военнослужещи в боя с най-нови въоръжения и техника, ще имаме възможност да подготвим и стратегически операции. Преди всичко в южна посока. Защото противникът е съсредоточил всичките си сили на изток. Поради това бихме могли да ги изхвърлим от Херсон. Но трябва да започнем не фронтална атака, а да настъпваме по фланговете, откъм тила, с водене и на активна диверсионна работа", заявява бившият шеф на украинското външно разузнаване. 

 

Според него освобождаването на Крим от руска окупация ще бъде трудно. "Русия е превърнала Крим в истински военен кораб. Титаник, но военен. Севатопол представлява мощна военно-морска база, където има и крилати ракети, способни да носят ядрени заряди. Поради това операция за освобождаването на Крим ще е възможно да се извърши едва, когато започне провал на Русия на южния и източния фронт. Когато режимът на Путин започне да се разпада. Кагота започне масово отстъпление на руските войски и паника не само сред руските военнослужещи, но и сред руските граждани, а най-важно - сред руския елит. Едва тогава може да се проведе операция за освобождаването на Крим. Ще бъде трудно, но възможно", добавя той. 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени