Бивш украински зам.-министър: Киев трябва да удари Русия с ракети ATACMS

Ще се бием до последния окупатор, категоричен е Георгий Тука

Георгий Тука
Георгий Тука Източник: Telegram

Украйна трябва да нанесе изпреварващи удари по военни обекти на врага не само на наша територия, но и на територията на Русия и Беларус, в частност, като използва ракети ATACMS с далекобойност 300 км. Това заявява в интервю за изданието Obozrevatel бившият зам.-министър по въпросите на временно окупираните територии и вътрешно разселените лица Георгий Тука. "Ние не смятаме да се бием до последния украинец, сятаме да воюваме до последния руснак на наша земя", категоричен е той. 

 

На въпрос за фактически започналото украинско контранастъпление в южната част на страната и следващите от това действия на руските агресори, Тука отговаря, че ще има синхронно движение в две посоки. 

 

"От една страна, ще има не толкова върху Украйна, а по-скоро върху партньорите ни (западните, бел. ред.) натиск, да въздействат върху Украйна, върху нашите ръководители, да започнат преговори. И за да се постигне по-голяма сговорчивост от нашето ръководство, от друга страна, те (руските окупатори, бил. ред.) ще продължат по-нататъшното усилване на обстрелването на тези наши територии, които се намират в дълбокия тил, както това се случва през последните дни. По такъв начи ще се опитат да деморализират ръководството на Украйна и да усилят паническите настроения сред гражданското население, да посеят опорката "само и само да няма война", усилвайки по този начин натиска върху властта (в Киев, бел. ред.).

 

На уточнението на изданието, че вече се чуват подобни гласове, вкл. "какво, ние до последния украинец ли се готвим да воюваме", бившият зам.-министър отговаря:
"Не, готвим се да воюваме до последния руснак. Чисто по човешки такива хора (които са готови да с епрекрати войната на всяка цена, бел ред.) не предизвикват  умен никакво състрадание или симпатия. Какво да им кажеш? В такива случаи аз винаги се сещам за сентенцията на Голда Меир: "Ние искаме да живеем. Нашите съседи искат да ни видят мъртви. Това не оставя много място за компромис". 


"Не искам да влизам в ролята на пророк. За мое съжаление, аз вече неведнъж се оказвах прав. Още през март много рязко критикувах тези наши политици и псевдоексперти, които още тогава ни проглушиха ушите, че "след месец ще сме в Ростов, а след два - в Москва". Обективни предпоставки, които да позволяват да се говори за някакъв близък разумен срок за приключване на войната и освобождение на нашите територии, аз не виждам", отговаря Георгий Тука на въпрос как оценява перспективите за достигането от украинските войски на границите отпреди 24 февруари. 

 

Получаването на далекобойни ракети ATACMS за реактивните системи за залпов огън HIMARS ще открие нови възможности за нашите момчета - това е извън съмнение. Много ми се иска нашите американски приятели да престанат да ни връзват ръцете и краката с настояване да не се обстрелва територията на Русия. От моя гледна точка, нанасянето на изпреварващи удари по военни обекти, които се намират както на руска, така и на белоруска територия. Това е въпрос на нашата сигурност, а не някакви политически заплахи. Отдавна и Русия, и Белорус заслужават да получат в отговор определени действия", заявява той. 

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени