Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов: Тече един много неприятен процес - преките чуждестранни инвестиции спадат с 54,4% на годишна база за 2021 г.

По отношение на бизнес климата наблюдавам някои също неприятни тенденции, добави той

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: ПП ГЕРБ

Към момента наблюдаваме един много неприятен процес, за който съм много притеснен. Потокът на преки чуждестранни инвестиции отчетен от БНБ показва спад от 54,4% на годишна база за 2021 г. спрямо предходната. Това означава доста неприятен сигнал от международната общност и от международните чуждестранни инвеститори. Това коментира пред "Труд" бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

 

"За съжаление колегите от новите две министерства на икономиката в момента не са си разпределили функциите и не могат да бъдат активни по линия на Закона за насърчаване на инвестициите", посочи той. На фона на това от Столична община имаме добри сигнали, посочи Борисов. "Докато Държавната агенция за инвестиции не успя да сертифицира нито един инвеститор през последните месеци, ние в Столичната агенция за инвестиции работихме активно, приехме нова нормативна уредба и само преди няколко седмици връчихме сертификати (зелени карти) на нови инвеститори на стойност 65 млн. лв. Тоест когато се работи, виждаме и ефекта", каза Борисов.

 

По отношение на бизнес климата наблюдавам някои също неприятни тенденции, добави той. От май 2021 г. бизнеса климатът и доверието на потребителите като статистически показатели се влошават. В момента има определен застой, но са необходими много спешни мерки за подобряване на бизнес климата и по отношение на инфлацията, и по отношение на натиска, който бизнеса получава по линия на тази инфлация, подчерта Лъчезар Борисов.

 

Съвсем скоро Националният статистически институт обяви данните за последното тримесечие на 2021 г. за състоянието на БВП. Там наблюдаваме, че в структурата на БВП има един доста сериозен спад на инвестициите, като там са не само чуждестранните инвестиции, а и местните. В структурата на БВП през четвъртото тримесечие на 2021 г. също можем да видим какво се случва с инвестиционния климат в България, каза Борисов.

 

"По този показател виждаме един спад от 12,5% в реално изражение. На фона на това, че Планът за възстановяване се забавя, се провокират много сериозни въпроси дали ще бъде изпълнен държавният бюджет, който народните представители трябва да гласуват. В него Министерството на финансите са предвидили, че икономическият растеж през настоящата година ще бъде провокиран от инвестициите и то с доста сериозен ръст. Това нещо беше опровергано от БНБ като анализаторски екип", заяви Борисов.

 

Личните ми анализи сочат същото - имаме забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост и инвестициите няма да бъдат изпълнени както са заложени в проекта на Закона за държавния бюджет, предупреди той. "Това означава, че Законът за държавния бюджет не стои върху една реална макроикономическа рамка. Тоест фундаментът, върху който стои Законът за държавния бюджет, е относително счупен", добави икономистът.

 

На фона на всички тези негативни тенденции имаме и добри инициативи и към момента важното е, че в Столична община има такъв поток от инвестиции, които се надявам да продължи. Съвсем скоро се надявам да обявим и нови такива инвестиции, които са свързани със сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга на високотехнологични услуги, каза Лъчезар Борисов: "Очакваме скоро офиси на големи международни компании да бъдат базирани в София. Столична община остава един доста добър фактор за привличането на инвестиции и за бизнес. Така че на фона на общия влошаващ се бизнес климат, които идва както от глобално така и от вътрешно ниво все пак има и добри новини".

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени