Бившият украински депутат Тарас Черновил: В Русия ще започнат бунтове, Путин ще бъде премахнат и ще му припишат цялата вина

Руснаците силно деградираха за 300 години - автократичната зависимост е толкова укрепнала в тях, че дори не могат да признаят, че някой може да убие Путин

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: AFP

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна раздвижи руското блато, разкривайки значителен брой социални проблеми. По-специално, въпреки че подкрепят войната срещу Украйна, руснаците са принудени да се примирят с последствията от действията на Москва под формата на западни санкции. Проблемите в руското общество постепенно нарастват, което в близко бъдеще заплашва ръководството на Кремъл с бунтове и загуба на контрол върху ситуацията в Руската федерация. 

 

В интервю за Главред политическият анализатор и бивш народен депутат на Украйна Тарас Чорновил говори за това откъде Русия може да получи ресурси за продължаване на войната, каква е вероятността от бунтове в Русия през 2023 г., дали трябва да има разкол в Русия и защо ще е трудно Путин да бъде екстрадиран жив в Хага. 

 

Ще има ли Русия достатъчно средства, сили и оръжия, за да продължи войната през 2023 г.?

Всичко ще зависи от това каква война планира да води Руската федерация и какво ще постигне. Вече разбрахме, че в тази "Лада Калина", която е Путин и неговата система, няма задна скорост. За съжаление, не си оставиха никакъв път за отстъпление. Трябва да се разбере, че независимо дали Путин има ресурс или не, той ще продължи да натиска в същата тази посока. Защото след 21 септември, деня на официалното анексиране на украинските територии, той напълно блокира всеки път за бягство за себе си. Което е доста странно за Путин, защото той беше доста внимателен и никога не се вкарваше в задънена улица. След 21 септември няма вариант за примирие с Русия.

 

Защото е трудно да си представим украински политик, който да каже, че Украйна приема примирие и осигурява статуквото на демаркационната линия. За Русия е недопустимо да не завземат териториите, които според тяхната конституция са "окупирани" от Украйна, следователно нямат път за отстъпление. В Русия обаче търсят всякакви начини за преговори, съхраняващи статуквото, които да дадат възможности за излизане от санкциите след шест месеца или поне, за да съберат достатъчно сериозен боен юмрук и да нанесат мощен удар още в средата на лятото на 2023 г. Тоест, когато терените (в Украйна, бел. ред.) изсъхнат, ще бъде възможно да се разположат танкови войски и всичко останало в духа на класическата военна операция от Втората световна война. В Украйна никой няма да се съгласи с това.

 

А и Кремъл не може да се откаже от териториите (анексираните, бел. ред.), въпреки че преди това можеше да лъже руснаците за унищожаването на "лаборатории на НАТО" и други подобни. Но Путин не може да продаде мир на базата на отказ от територии. Затова, в отговор на въпроса ви, няма значение дали Путин има войски - така че той ще продължи да воюва. До момента, когато в Руската федерация настъпят кардинални промени, които могат да доведат до неговото ликвидиране и сваляне. 

 

Финансовите ресурси на Русия се свиват поради срива на приходите от нефтения и газовия сектор през декември, което показва, че този сектор е загубен за руския бюджет. Затова сега руснаците търсят временни начини, чрез които може да се направи нещо (по тези отрасли, бел. ред.). Например Путин, според доклад на Института за изследване на войната, възнамерява да конфискува ресурсите и активите на онези руски олигарси, които не подкрепят войната на Русия срещу Украйна. Вярно или не, тези активи са ресурс за водене на война поне за още една година.

 

Липсата на оръжия не позволява на Руската федерация да провежда настъпателни операции. Видяхме как руснаците се задъхват край Бахмут и ситуацията само се влошава още повече. Украйна също има сериозни загуби там, но руснаците не могат да пробият Бахмут, а украинските военни, обратно, създават условия за пробив на руските позици. Следователно руснаците, като нямат достатъчно оръжие, ще продължат да изтеглят всичко, което могат, на фронта и да продължат да хвърлят своето "пушечно месо" във войната.

 

Заслужава да се отбележи също, че в Руската федерация почти милион и половина души са в затворите. От тях Русия вече е изпратила около 40 хиляди във войната и значителна част от тях вече са убити. Това няма да е огромна сила, която може веднага да бъде хвърлена в битка. Затова те не биват хвърлени накуп във войната, защото ще се промъкнат, ще грабнат оръжие и ще тръгнат в обратната посока да грабят из цялата територия на Руската федерация. Те могат да бъдат хвърлени (в бой, бел. ред.) на взводове и баталяони от по няколкостотин души, под прикритието на заградителни отряди. Тоест те ще са под ескорт, ще бъдат хвърляни в битка в даден момент, когато могат да превземат определена отбранителна линия. И по този начин е възможно да се удържи фронтът с месеци, ако няма сериозна военна помощ на Украйна от Запада.

 

Освен това руската икономика премина на военни релси - военните заводи работят почти денонощно. Какво произвеждат там, като нямат нормално снабдяване, един Господ знае, но ще имат някаква броня, някакви танкове, макар и зле оборудвани, те също ще правят. Затова, за съжаление, руската офанзива ще продължи, докато не се случат две неща.

 

Първият е, ако въоръжените сили на Украйна успеят да направят пробив и да достигнат до болезнените за Руската федерация точки. Има поне няколко от тях - пробив в руските позиции при Мелитопол. В края на краищата Мелитопол отделя Запорожка област от Донбас по суша. Освен Мелитопол, не по-малко болезнен за Русия ще бъде и пробивът към Донецк и Луганск.

 

Всички тези точки могат да обърнат ситуацията вътре в Русия и да предизвикат известно недоволство там, тъй като неуспехите ще покажат на руснаците, че "Акела е пропуснал целта" (фраза от знаменитата повест на Киплинг "Книга за джунглата", бел. ред.). 

 

Друг повратен момент - ако най-после у тези, които извършват тези военни действия в Руската федерация, се събуди инстинктът за самосъхранение и те намерят начин да елиминират физически Путин. В най-лошия случай тази война може да продължи години - Западът ще даде оръжие, пари, но няма да воюва тук, защото има опасност от прерастване в ядрена война. Следователно всичко ще зависи от нашите действия. 

 

А може ли Русия през 2023 г. да получи военна помощ отнякъде в чужбина – от Иран, Китай? Колко реалистична е тази перспектива?
За съжаление, те вече получават помощ. Ракетните атаки не дадоха на Русия ефекта, на който се надяваше, но иранските дронове им позволиха да създадат напрежение в  нашата система за противовъздушна отбрана. Ако ги нямаше тези доставки на дронове, щяха да се задавят. Що се отнася до балистичните ракети, ситуацията с тях все още е неразбираема. Но Иран поема определени ограничения за себе си, освен това има свои планове в Близкия изток, Арабския полуостров, така че не бърза да даде на Русия излишните си запаси.

 

Следователно, определен брой такива ракети могат да бъдат прехвърлени на Руската федерация, които тя веднага ще изстреля. Но това няма да е катастрофа за нас. Освен това, в случай на използване на такива ракети, въпросът за предоставяне на Украйна на германските системи за противовъздушна отбрана Patriot автоматично отпада. Засега Германия не позволява да бъдат доставени по-нататък в Полша, но по-късно в Германия може да кажат, че няма да имат нищо против да прехвърлят тези инсталации в Украйна. Това е толкова хитра политика, която използват редица страни членки на НАТО. 

 

Северна Корея, от своя страна, може да достави на Руската федерация излишъци от своите второкласни оръжия в замяна на определени стоки за оцеляване. Индиректно западни източници твърдят, че такова оръжие, предимно стрелково, се доставя на "вагнеровците". Тоест Северна Корея не предоставя на Русия стратегически важни отбранителни ресурси. Китай би могъл да предостави такива ресурси, но за щастие Китай знае как да смята.

 

В края на краищата те бяха предупредени, че ще загубят в този случай, защото дори забраната за търговия на европейски и американски компании с Китай излага тази страна пред катастрофа. Особено като се има предвид, че Китай вече преминава през труден период в икономиката поради избухването отново на коронавирус. Китай не е Русия, която е готова да остави гражданите си да гладуват, за да бъде нейният лидер отгоре. Това е държава с по-мъдро правителство, което обмисля предварително последствията от действията си.

 

Затова ми се струва, че Китай няма да доставя директно оръжие, но микросхеми и други компоненти могат да попаднат в Руската федерация като "сив" износ през Китай и Индия. Следователно, това ще бъде подкрепа за руската "отбранителна индустрия", която сега активно работи. Русия все още може да произвежда повече от 40 ракети на месец, което ще й позволи поне един пълноценен залп по инфраструктурата на Украйна веднъж месечно и ще ни държи в постоянно напрежение. 

 

Какво ще кажете за здравината на кремълския режим, ще устои ли той през следващата година в случай на бунтове след успешните офанзиви на Въоръжените сили на Украйна?
Сериозните възмущения предизвикват усещане за слабост на режима. Трябва да се разбере, че това е доста селски народ, върху който определени трендове са налагани от стотици години. Например, за необходимостта да бъде стъпкван падналия. Това е задължителна норма на руския живот. И ако Путин демонстрира слабост (например влезе в преговори с отказ от територии, които вече не могат да бъдат продадени на обществото) и руснаците спрат да го възприемат, на някой ще му хрумне да започне да се бунтува срещу него.

 

Сега фактът, че повече от 80% от руснаците продължават да подкрепят Путин, оказва натиск върху всеки, който може да направи нещо срещу него. Руснаците силно деградираха за 300 години - автократичната зависимост е толкова укрепнала в тях, че дори не могат да признаят, че някой може да убие Путин. 

 

Първо, те се страхуват да споделят това помежду си, защото всеки от тези, с които споделяте, ще бърза да доносничи, за да извлече някакви ползи за себе си. Второ, те чакат населението да узрее преди това. Но това не се случи, което също е възпиращ фактор за руснаците. Те виждат, че "кралят е обичан", така че е невъзможно да се спори с него. Следователно, за да разклатят руснаците чувството за праведност на Путин, Въоръжените сили на Украйна трябва да нанесат сериозно поражение на Русия. Но за това все още няма достатъчно физически ресурси - нито собствени, нито външни.

 

Тарас Черновил
Тарас Черновил Източник: Главред

Друг вариант е да се случи нещо неочаквано. Спомняме си разпадането на Съветския съюз, когато Лвов, Киев излязоха на демонстрации за независимост, а Донбас блъснаха с каските и се надигнаха да стачкуват заради социални въпроси. Но ние забравяме, че първите бунтове, от които СССР започна да се разпада, се случиха в Кузбас и Южен Урал - основните индустриални градове. Тогава там наистина се случи нещо колосално, но след време просто се опитаха да го заличат от историята. Липсата на цигари и алкохол за работниците завърши с въстание. Засега в съвременна Русия няма такива предпоставки.

 

Колкото и да е странно, Руската федерация също разграбва този район с помощта на войната. Тъй като цената на живота в Русия е ниска и руснаците трябва да "ядат и пият нещо", по-нататъшното затваряне на заводите ще доведе до факта, че цели градове в Руската федерация ще останат безработни. Но в един момент в Русия ще възникне социален бунт. Как точно – никой не знае, не може да се изчисли. Единственото, което може да се предвиди, е задълбочена настъпателна операция на въоръжените сили на Украйна, която ще предизвика паника в Русия. Например, ситуация, в която Украйна се изправя на границата с Крим, определено би имала ефект върху руснаците. 

 

Какви са тогава шансовете за разпадане на Русия и факта, че определени региони или някои територии ще започнат да се отделят? 
Все още не бих разчитал много на това. В Русия няма сериозни национални движения. Цялото бурятско националноосвободително движение е съсредоточено в Стокхолм в лицето на три или четири жени, които са напуснали Бурятия и работят там с помощта на субсидии от шведското правителство. Разбира се, има и по-активни хора, но те са далеч от темата за независимостта. Но това не е достатъчно. В същото време може да избухне в Кавказ, където има вътрешна плетеница от противоречия, а съществуването на Русия го възпира от конфликти. Точно както конфликтът между Армения и Азербайджан някога беше възпрепятстван от съществуването на Съветския съюз.

 

Засега шансовете за крах на Русия са малко. Обаче американците сигурно работят малко с местните елити и им дават да разберат, че санкциите ще се затягат, а парите свършват, Москва вече не може да финансира местните елити, но ще продължи да взема още повече от тях. Следователно, излизането от санкциите и подобрението на ситуацията могат да започнат за тези елити едва когато излязат от влиянието на Москва. Разцепването на Руската федерация обаче е още далече. 

 

Струва ми се, че може да възникне и друг вариант – деградация на инфраструктурата. Руската авиация преживява последните година-две от своето съществуване и ще й бъде все по-трудно да извършва транспорт, поради което ще се задуши. Руският Северен търговски флот също вече се задъхва и 2023 г. може да бъде последната година на пълноценна навигация в северните райони на Руската федерация.

 

Руските железници казаха, че изпитват сложни технически проблеми, включително режим на максимални икономии. Те все още бяха подкрепени предвид доставките до Китай, но сега Китай рязко започна да намалява доставките на руски суровини с жп транспорт. А това означава, че в един момент ще бъде невъзможно да се стигне от Москва до Якутия, за разлика от Китай и Съединените щати. И  когато Кремъл реши да изпрати там (в Якутия, бел. ред.) самолет с псковските десантчици, изведнъж ще се окаже, че пистите отдавна са превърнати в базар. По-реален е такъв колапс, който може да продължи няколко години. Но трябва време, за да се стигне да него. 

 

Какво ще стане със самия Путин, ако започнат протести в Русия? 
Ако тогава Путин все още е здрав, протестите ще бъдат овладени доста бързо. Само изявленията на Путин са достатъчни, за да тръгне ОМОН. Защото, докато Путин се възприема от руснаците като "успешен цар", няма да има бунтове. Но ако започне сериозно движение, Путин не е задължително да бъде убит - има много хора, които ще са на мнение, че Путин може да бъде добре опакован в Хага и да получат за себе си не само изход от санкциите, но и невероятни бонуси.

 

Но ще има и други, за които Путин в клетка в Хага ще означава Хага и за тях. Затова приближените му ще направят всичко, за да не бъде заловен  Путин жив. Защото ако Путин умре, тогава цялата вина в Руската федерация ще бъде хвърлена върху него. Следователно, ако бунтовете в Русия започнат и се обърнат лично към Путин, ще бъде взето консолидирано решение, че той трябва да бъде отстранен.

 

Превод: Zonanews.bg

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени