Борислав Цеков: Скандалът "NEXO" прави ДБ и ПП токсични! Най-доброто, което могат да направят останалите партии е да ги подложат на остракизъм

Дори да приемем, че всичко, което пише в "Ди Велт" е вярно, то само показва, че Петков и Василев са безсрамни измамници и лъжци, смята конституционалистът

Борислав Цеков
Борислав Цеков

Борислав Цеков в интервю за Tribune

Г-н Цеков, третият мандат отиде в БСП. Очаквано ли беше това решение на президента Румен Радев за Вас? Смятате ли, че случаят "
Nexo" изигра роля в неговия избор, макар че той отрече да е повлиял на решението му. От друга страна служебният премиер Гълъб Донев намекна, че причината е именно този скандал, който има международен оттенък.

Каквито и да са били намеренията на президента Радев, международният скандал и разследването срещу така наречената криптобанка "Nexo", и нейните обвързаности с партии като "Демократична България" и "Продължаваме Промяната", направиха невъзможно връчването на мандат на "Демократична България". Този скандал прави тези две партии токсични и прекаленото им въвличане в политическия процес не би изглеждало добре нито в лицето на българската общественост, а още повече в това на нашите международни партньори, защото става дума за глобална афера, която се разследва в няколко държави, начело със САЩ. Има подозрения, че са ограбени милиарди от данъкоплатци на доста сериозни западни държави. Тези подозрения изваждат, поне според мен, за неопределено време "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" от нормалния политически оборот и най-доброто, което могат да направят останалите участници в политическия процес е да подложат свързаните с Nexo партии и политици на остракизъм.

 

Основателни ли са оправданията от страна на "Демократична България", че няма как да си проверяват дарителите. Ще нанесе ли всъщност този случай репутационен удар върху коалицията? Как биха могли да излязат чисти от тази ситуация?

Репутационният удар вече е нанесен, а щетите от него тепърва ще се разрастват, защото този скандал ще се точи дълго във времето и големите отговори по него ще дойдат от американските, британските и израелските власти, тъй като, както е известно, Nexo е свързана с претенция за банкова дейност на територията на тези и други държави. Те в България не са оперирали. Това, което казват от ДБ, опитвайки се да се измъкнат от факта, че реално системно са финансирани от Nexo, е достойно за съжаление. Няма как да не са знаели, след като американските средства за масова информация гърмят от доста време за разследванията в Ню Йорк и още седем щата срещу Nexo. И въпреки това, въпреки че през септември главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс обяви официално завеждането на съдебни процедури срещу Nexo, те (бел.ред. "Да, България") за изборите в България, месец след това, са приемали тези дарения от служители на Nexo. А за всеки средно интелигентен човек е ясно, че така формирани, от разни секретарки, чиновнички и т.н., дарения за по 19 999 лева, по калъп всичките, това всъщност прикрива корпоративното финансиране, така че да бъде заобиколен законът и праговете за финансиране, които се установяват. Така че, "Демократична България" са оцапани много, оцапана е и "Продължаваме Промяната", доколкото всички тези хора преди две години бяха на улицата и протестираха, за да завземат властта. Асен Василев тепърва има да обяснява криптоманията си, с която лобира българската банкова система и системи за заплащане да приемат криптовалута, за контактите си с Nexo и така нататък.

 

Какво е мнението Ви за думите на генерал Атанас Атанасов, който заяви вчера, че в случая с Nexo става въпрос за "една прокурорско-герберска уйдурма" и че всичко е замислено предизборно предварително?

Обикновено коментирам политици, към които имам сериозно отношение. Генерал Атанасов не е сред тях. Подобна глупава теза може да разказва на свои приятели пияндета в кварталната кръчма, където живее. Ако иска да говори сериозно и го твърди, да отиде в американското посолство и да се оплаче, че Прокуратурата в Ню Йорк и в други щати колаборира с българската прокуратура. Нека да го направи!

 

Друга голяма тема, която се отвори вчера е, че  България е доставяла тайно една трета от боеприпасите за украинската армия в първите месеци на войната . Знаете, г-н Петков и г-н Василев признаха, че по времето на тяхното управление България тайно е изнасяла гориво и оръжия през частни компании към Украйна, което стана ясно от разследване на германското издание "Ди Велт". Така да се каже те се вживяха в ролята на спасители на Украйна! Как бихте коментирали?

Нека да разделим нещата на две. Едно е помощта, която България е оказала или ще оказва на Украйна, съвсем друго е един провинциален пиар ход на "Продължаваме Промяната" с една публикация, за която има много подозрения, че не е регулярна журналистическа публикация, а е в рубриката "advertising", тоест рекламна статия. Има такъв жанр, има механизми, по които се поръчват такива статии. Известни са няколко западноевропейски медии, които през годините се ползват за такива публикации от български фактори, включително свързани с мрежите на Държавна сигурност. "Ди Велт" е сред тях. Той е сред изданията, които са били ползвани от български фактори, за да налагат някакви тези за вътрешнополитическа употреба в България. Дори да приемем, че всичко, което пише в "Ди Велт" е вярно, то само показва, за пореден път, че Петков и Василев са безсрамни измамници и лъжци. Защото само допреди няколко месеца, докато бяха в правителството, те твърдяха точно обратното. Заедно с тях и Корнелия Нинова, която беше вицепремиер на г-н Петков, потвърждаваше това с думите, че нито един патрон от България не отива в Украйна. Кога са казвали истината – тогава или сега? Нищо не може да ги спаси от скандала "Nexo". Ако искат да си поръчат по цяла страница в "Ню Йорк таймс" и в  "Сънди Таймс" и да се обявят за спасители на Галактиката, това са комични опити на хора с гузна съвест да излязат сухи от водата. Няма да излязат сухи от аферата "Nexo"!

 

Колко време БСП би могла да бави мандата, има ли някакви шансове, според Вас, той да се реализира или вървим към нови избори, както всички говорят?

БСП има конституционното право да държи мандата, докато има преговори и реален шанс да се състави мнозинство, което да излъчи правителство, избрано от Народното събрание. ГЕРБ вече заявиха, че няма да подкрепят такова правителство. Ако с такава позиция излязат още една-две по-малки парламентарни групи, очевидно няма да има никакъв шанс за аритметично мнозинство, следователно няма да има правителство с мандата на БСП, което означава, че Корнелия Нинова трябва незабавно да върне мандата, защото всяко протакане по-нататък при положение, че легитимната конституционна цел – съставяне на правителство, е неизпълнима, ще бъде противоконституционно.

 

Очевидно е, че тази развръзка е най-вероятна. Кога смятате, че президентът Радев ще насрочи поредните предсрочни избори?

Не съм любител на тези календарни сметки. Около президента има чиновници, които ще извадят календарите и ще му предложат дата. Конституционният срок е до два месеца от разпускане на Народното събрание.

 

По всичко личи обаче, че дори след нови избори, ще имаме същите или по-лоши резултати, общо взето идентична картина по отношение разпределението на гласовете между партиите, и съответно ще попаднем отново в омагьосания кръг, в който се намираме вече две години. Какъв е изходът?     

Напълно реалистични са тези възможности. Ще продължаваме така, докато българските избиратели не изразят по-ясна воля. Ако им е омръзнало всичко това, нека да подкрепят партия, която да има шанс да управлява самостоятелно! Другият вариант е, ако видим, че българският народ няма доверие на никоя от партиите и не желае да овласти никой за цялостно управление, то тогава могат да се потърсят варианти с промени в избирателната система. В този смисъл известният на всички ни "гръцки вариант" е едно утешение, тоест партията, която се класира първа на изборите автоматично, по силата на методиката за изчисление на изборните резултати, получава определен брой мандати в повече. Така се създават условия за стабилни мнозинства в една политически фрагментирана ситуация.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени