Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, пред хората в с. Кръстава: Очаквам категорична победа на нови избори

Народът категорично им каза - никоя партия не може сама, ГЕРБ не трябва да бъде изчегъртан, заяви лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов в село Кръстава
Бойко Борисов в село Кръстава

Това, което виждате, е една трагедия. Щом няма жертви, всичко друго е поправимо. Искам да благодаря на моите евродепутати, на депутатите, които дариха за къщите от заплатите си, не от субсидията, а от заплатите си. Виждате тези фундаменти, които се отливат, днес къщички пристигат, утре идва още една, каза бившият премиер при посещението си в село Кръстава, където при пожар изгоряха шест къщи. Обещал съм, че магистрала "Хемус" ще бъде първото, което ще направим, когато хората видят разликата и на какво са попаднали в момента, каза още Борисов.

Т. е. очаквате страната да отиде на нови избори, така ли, г-н Борисов?
Тя страната в момента не знам къде е. Отвънка изглежда отвратително. От лидер на Балканите в момента сме изпокарани с почти всички съседи - Северна Македония, Албания, които ги спряхме, на Турция не пратихме помощ за пожарите. А сега изцяло се уповаваме и Турция ще играе все по-важна роля след конфликта в Афганистан. Те не помнят обидите, че едва ли не съм носил шербет на Ердоган, че едва ли не съм му бил някакъв... Много обидни думи. Те обичат да обиждат. Не случайно срещата Европейски съюз-Турция беше във Варна и ЕС разчиташе на нашето добросъседство и разбирателство с турския президент и то се пренасяше в цяла Европа. По време на пожарите цяла Европа откликна и помогна на Турция. Сега всички очакваме те да играят водеща роля в трагедията, която е в момента в Афганистан. Виждате какви чудовищни кадри идват оттам. Така че във външната политика - тежък провал. Сега разбирам, че са се опитали да замажат нещо в отношенията с отвъд океана и да поръчват самолети в условията на тази тежка икономическа и финансова криза. Всеки ден обясняват, че няма пари, а всъщност казват две биещи се тези. Имало много пари в бюджета. Кой ги събра тези пари? Служебното правителство за два месеца? Те ги извадиха от "Хемус" и от обектите, които хората чакат. И в същото време казват да се актуализира бюджетът. Кой на мен ми актуализира бюджета в три вълни на пандемията? Откъде намирахме 50 лева за пенсионерите година и два-три месеца? И се видя, че ги има и до края на годината сме ги изчислили! Кой ни даваше пари за пътища? Ние ги изкарвахме с приходните агенции. Виждате ли какви неистини? Хайде да не ставам и аз като тях да ги обиждам... Провал във външната политика. Провал в икономиката. Показаха един празен язовир, който го бяха източили. И край, повече няма язовири. Провал във финансите. Провал в здравеопазването. Българите почнаха вече да мрат повече отвсякъде другаде. А защо? Защото не сме ваксинирани. Защото Радев и Стойчо Кацаров какво направиха? Убиха ваксинационния план, убиха зелените коридори. Вижте колко са смъртните случаи на 20000 заболели примерно по света и колко са в България. И това се мултиплицира. Кой на мен ми актуализира бюджета с мерките 70/30, 60/40? Кой? Радев излизаше всеки ден и казваше: давайте повече! И ние давахме. Някой актуализира ли бюджета? 

 

Трябва ли сега да се актуализира бюджетът?
Пари има, просто те не разбират. Те не могат. Да сложи Кирил Ананиев за финансов министър и той ще им оправи сметките. Той го сложи за министър в първия си кабинет. Бюджетар - това е занаят. Може да си завършил не Харвард, а на Луната, но като не разбираш, само викаш: дайте ми празен чек да го похарча. Е това ли е разбирането ти?

Или върховенството на закона. Едва ли не да нарушиш Конституцията е абсолютно приемливо. Разбрах, че Радев днес казал "корупционери" искат да свалят въпросния Киро, министъра на икономиката. Ами първите, които вдигнаха завесата що за птица е назначил Радев, бяха "Има такъв народ". При това в парламента. Ние като партия, която уважава закона, само питаме Конституционния съд. А то е ясно, че ако не си български гражданин, не може да си министър. Каква мафия, какви пет лева? Спазвайте си Конституцията, ние нищо не искаме от вас.

Самият Киро казва, че ББР е в цветущо финансово състояние и всички кредити се обслужват. Е какво е направил за 2-3 месеца? Дайте ми да видя, ако е толкова важно. Но те се хванаха за ББР, а не с Родопите, които са ни жизнено важни. Да продължат всичко това, с което сме се хванали ние. Така че много благодаря на депутатите, ще помагаме и занапред.

 

Няколко думи за консултациите при президента?

Абсолютно безсмислени. Прах в очите на хората. Той се обърка като пате в кълчища. Да повторя ли? Провал в МВР, провал във външната политика, провал в здравеопазването, провал в икономиката, провал във финансите, провал в селското стопанство. Другите даже не искам да ги гледам. С кое добре се е справило правителството? Те вече се пазят от имена. Казват правителство с работещите министри. Ами работещите са в образованието и спорта, защото подготвихме Олимпиадата. Да пожелая успех на нашите волейболистки довечера, но за да има европейско първенство в Пловдив, трябваше да има зала. А Пловдив нямаше зала. Нека да види сега ИТН какво ще построят и какво ще оставят.

 

Ще върнете ли мандата и ще представите ли свой кабинет?
Аз казах. Нашият кабинет ще го представим само да могат хората да сравняват с Петър Илиев, с... забравих им имената, те колко премиери ги превъртяха. Повече се запомнят прякорите им, защото народът се подиграва с тях. Така че... Искат актуализация? Добре. Да кажат за какво. Аз се върнах от Братислава със 160 милиона евро за границата. Да отиде Радев като е толкова голям дипломат и да се върне с 300 милиона. Трябва да се поддържа оградата? Да, 320 милиона лева съм докарал от Европа. Кое да му актуализираме за границата? Коли нови, джипове нови, униформи нови. Кое трябва да направим? Да си отпуснат няколко милиона да си я ремонтират, всяко едно съоръжение иска поддръжка. Защо не го правят? За ковида какво трябва да се направи? Мен питахте ли ме за първа линия, за лекари, медицински сестри, шофьори на линейки? Откъде вземахме ние парите в условията на най-тежката ковид криза? Нали са по-кадърни от нас? Защо не го правят? Задавам въпроси. Те понеже са толкова популисти сега ще кажат - който не ни подкрепя, не иска да има пари за лекарите и граничарите. Добре, ще ги подкрепя, но кажете за какво ще ги изхарчите. Ако в бюджета ги няма парите за "Хемус", за какво да го подкрепям? Ние давахме година и нещо по 50 лева на пенсионерите. И никой не ме питаше откъде се вадят по 106 милиона на месец. Така че не приемам приказките на Радев особено от днес, че ние сме атакували Киро. Атакува го ИТН, а ние питаме КС може ли гражданин на чужда държава, ако е такъв, да е и министър. И ако се окаже, че е така, то означава, че е подписал някаква декларация и някъде някой е излъгал. Или някоя служба на Радев е проспала някаква ситуация.

 

Има ли вариант служебното правителство да остане като постоянно?
Ама кое служебно правителство? Кой е удачен, според вас? ИТН разнебити буквално Асен и Киро, които ги вееха като знаме като най-успешни. Кацаров ли е успешен, дето ни разболя и в момента милиони ваксини се хвърлят и препродават, вместо да се имунизира населението? Кой е успешен? Рашков, дето притискаше кметовете и хиляди българи да не гласуват, да не се занимават с избори. Това са партийни кандидати. А тези, на които не им се спрягат имената, просто не ги знаем, нищо не са направили. Знаете ли кой е на земеделието? 

 

Какво очаквате на евентуални нови избори?
Категорична победа на ГЕРБ. Хората се осъзнаха, видяха, че тези не само се подиграват с държавата, а поставят под риск хората.

 

Колко категорично? Ще можете ли след трети избори сами да направите правителство?
- Мисля, че след тези избори всички партии трябва да си сменят риториката, трябва да се съобразим с народа. Ако искат да разговарят с мен, насила не мога да накарам никой да разговаря с никой. Като си се провалил един път, като си се провалил втори път, трети път не знам какво повече искат. Народът категорично им каза - никоя партия не може сама, ГЕРБ не трябва да бъде изчегъртан. ГЕРБ може с всеки, който сложи една програма от 10 важни точки или 15, или 7, да ги подкрепи. Ако партиите не искат, народът накрая ще ги изгони с камъни.

 

Бихте ли подкрепили правителство с третия мандат?
Първо трябва да кажат кой ще е премиерът. За съжаление, по-подготвен от мен няма. Това е доказано. Оттам нататък - Томислав Дончев, Кирил Ананиев. Вижте, бюджетът е внесен от Асен Василев. Съдружникът му англичанин казва, че той е един много умен мошеник. И ти искаш да му подкрепя бюджета. Нали ще кажат, че Борисов подкрепи мошеника. Това ли ме карате да направя? Да дойдат и да кажат -трябват ми 60 гласа за тези и тези точки. Веднага ще им ги дадем. Но те в момента виждате с какво се занимават - постове и се карат помежду си. Сега им давам малко повод да ме нападнат.

 

Виновен ли е Младен Маринов?
Не. Категорично. Всичко, което е направил, го е направил правилно. Дал ги е на прокурор, записите са дадени - всичко по правомощия е направено. Но за да видите колко е несъществено, хайде да зададем тогава другия въпрос - на тези, които, повтарям - не само е срамно, не само е обидно, не само го осъждам това насилие и това, което се е случило! Просто нямам коментар. Но хайде да зададем такъв въпрос - върховният главнокомандващ на въоръжените сили и държавен глава Румен Радев виновен ли е, че падна самолетът - МИГ-ът? Носи ли отговорност? И аз като тях задавам риторичен въпрос. Като четете постовете на съпругата на загиналия пилот, не ви ли става мъчно? Не си ли задавате въпроси? Прочетете постовете u, ако не сте ги чели. Той (Румен Радев, бел ред.) носи ли отговорност за офицера, който се самоуби на полигона? Нали той е върховен главнокомандващ? Значи, в единият случай Младен Маринов е виновен, а в другият - Румен Радев е невинен. Така ли? Или Бойко Борисов е виновен, а Румен Радев - невинен. Хайде да мерим с един аршин! Загинаха хора там, и то прекрасни хора - пилоти, военни. И това не са първите инциденти - а като падна "Пантер"-ата и се удари във фрегатата? Но той е все невинен. И понеже Слави Трифонов го подкрепи - "Бойко Борисов го атакува Киро" (Кирил Петков, бел ред.). Но не е Бойко Борисов, а Тошко Йорданов от ИТН. А ние си казахме, ако е вярно - в член 110 от Конституцията е казано "само с българско гражданство". Проверихме казусите с Пирински, с Жорж Ганчев, Бог да го прости. И внесохме жалба в Конституционния съд. Каква атака, бе, човек? Нали ти говореше за правова държава? Или за теб правовата държава е само, когато ти пращат предварително съдебните решения и Пламен Узунов на телефона, за да ги одобряваш? Това ли е правовата държава? Ние по-важен закон от Конституцията нямаме. Като си чужд гражданин и си подал молба, утре можеш да искаш да се разведеш. Като подадеш молба за развод, какво казваш? Подал съм молба, ама не си разведен. Чакаш съда да те разведе. Не е еднозначно действие, че като си подал молба, автоматично ще те освободят от чуждото гражданство. Ами, ако имаш някакви престъпления там? Не казвам, че има. Теория. Затова трябва да мине през съд. Ето, както с Асен Василев - вижте в Лондон в колко дела са се съдили. А ако има и от другата страна такива? Как ще го освободят от гражданство? Правиш престъпление, правиш - отиваш, вземаш гражданство от друга държава и казваш "Довиждане! Аз съм чужд гражданин". Затова има Конституция. Верно, че тогава може би заради Царя са я правили така - аз не съм съгласен, какво му пречи да е канадски гражданин и европейски да е? Щом е свестен - нека. Но да не ни лъже, да си каже предварително.

 

Последен въпрос, свързан с натиска на границата с бежанците. Трябва ли допълнително да се изпраща армия, полиция?
Много се радвам, че се сетихте и за миграцията, тя е от много години. И при Бойко Борисов - нула миграция! Години наред вие не знаехе какво е миграция. Като ме върнат, няма да има миграция. Като са некадърни, като са неорганизирани и крият миграцията, така е. Година и половина нямаше Консултативен съвет. Ще има миграция, защото няма външна политика и дипломация. Но понеже Бойко се е справил-мълчание. Въобще не го броим това. А сега почнаха ми, ми ми... Виждате ли как Северна Македония, Албания, Косово вземат по 5, по 10 (приемат бежанци от Афганистан, бел. ред.), говорят за европейска интеграция. Нашите мълчат, няма ги. Шербет съм бил носил.. Шербет съм носил, ама като отида и гвардия ме посреща и свирят българския химн навсякъде - от Вашингтон до Москва и от Берлин до Париж. Много пъти, не един път. Те искат да изчегъртат всичко това, за да правят некадърниците опити с хората. Нека да правят. Още малко ще поправят. Още малко.

 

И последно за полицейското насилие - кога разбрахте?
След Бойко Рашков.

 

Крити ли са тези записи?
Не са крити. Следихте ли дебата в парламента? Те са дадени от НСО на СДВР, СДВР на Съда. Тези записи са минавали и в Съда. Аз този запис не съм го гледал никога. Неслучайно съм отстранил толкова министри. Аз, ако съм го знаел, щях сам да подам сигнал. Как ще бият така хора? И то вързани хора! Това за един спортист е недопустимо! По-слаб човек да удариш, а пък вързани, че да го снимаш и да го риташ. Срамота! Голяма срамота! Както и да хвърляш камъни по полицаите. Тошко Йорданов видя какво е да те гонят по улиците. Нали видяхте, как го бяха заградили. И ако някой тръгне да го бие, тези полицаи ще набият него.

 

Бойко Борисов е основател и лидер на партия ГЕРБ от 2006 г.
Той е министър-председател в 3 правителства - от 2009 до 2013 г., от 2014 до 2017 г. и от 2017 до 2021 г. Преди това Борисов е главен секретар на МВР (2001 - 2005) и кмет на Столичната община (2005 - 2009). Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.
Бойко Борисов е роден на 13 юни 1959 година в Банкя. Там завършва средното си образование. През 1977 година кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново. По време на следването си отбива и военната си служба в ШЗО-Плевен през периода 1977 - 1978 година. През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност” с чин лейтенант.

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени