Д-р Апостолов: Войната в Украйна повлия отрезвяващо на НАТО

Поводът за разговора е, че днес се навършват 19 години от присъединяването на България в НАТО

НАТО
НАТО Източник: Shutterstock

Войната в Украйна повлия отрезвяващо на НАТО. През тези 19 години нашата сигурност не е била никога толкова гарантирана, колкото е сега. Когато си част от един голям съюз, всеки помага на останалите. Това каза за "Фокус" д-р Ангел Апостолов - член на Атлантическия клуб.

 

Поводът за разговора е, че днес се навършват 19 години от присъединяването на България в НАТО. По думите му преди началото на войната в Украйна НАТО е бил изпаднал в безтегловност.

 

"Светът си остава едно изключително несигурно място. В момента реформирането на НАТО стои на дневен ред повече от когато и да било преди. Вече имаме изключително сериозен и амбициран съперник, който би могъл да се възползва от всякаква слабост, която би могъл да намери в Западните страни", допълни д-р Апостолов. Той заяви, че НАТО е изправен пред широк набор от предизвикателства.

 

"От чисто военно-политически, ако отбележим плановете на Русия да разположи ядрено оръжие в Беларус, до целия набор от хибридни атаки. Трябва да сме подготвени и за заплахи, които не стоят на дневен ред", каза още д-р Апостолов.

 

Той смята, че отношението на съюзниците в Алианса към нас, понякога се влияе от нашето отношение към останалите съюзници и че то е двустранен процес.

 

"В момента ние имаме една неопределена позиция, която е необвързана с останалите съюзници в Алианса. Трябва да действаме като предсказуем и стабилен член на НАТО, за да се отнасят и другите към нас с уважение", допълни д-р Апостолов.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени