Д-р Аспарух Илиев: При тотален локдаун в България ще стане революция

Българинът е с много лошо здравословно състояние, добавя д-р Илиев

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев
Ивайло Йолчев, в. "Марица"

Д-р Аспарух Илиев е експерт по ваксините и завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в университета в Берн. Когато завършва медицина у нас през 2001 г., почти веднага заминава за Германия. През 2013-2014 г. работи в местната Агенция по ваксините. В момента работи в Швейцария, но продължава да живее в Германия. Винаги предлага интересен поглед към COVID пандемията, защото следи активно ситуацията у нас.  
 
Д-р Илиев, как изглежда отвън развитието на ковид пандемията в България?
Ситуацията е много тревожна и неприятна. Вървим по стъпките на Румъния. И най-лошото е, че по кривата на заболеваемостта не виждам някакви тенденции да се забавя. Много е остра, много е бърза. Затварянето на училищата в цяла България и селективен локдаун, страхувам се, е неизбежен. Ситуацията ще ни принуди, не политическите решения.
 
Идват избори и това неминуемо влияе върху решенията на властите. Същото май важи и за Румъния?
Така е, и Румъния има служебен кабинет, който се опитва да балансира. И това е една от причините за ковид кризата там. Истината е, че ситуацията ще се изостря до изборите, защото никой няма да иска да вземе мерки за каквото и да е. Но тук не говорим за затваряне, за тежки локдауни, а за обосновани и целенасочени действия. Страхувам се, че комуникацията отново е много слаба, почти липсва такава между кабинета и обществото. Тестовете с близалки са отличен вариант, но при тези нива Германия би затворила автоматично училищата 
 
Какво означава подобен "мек" локдаун?
Първо: трябва да се затворят училищата, което е мярка не само при ковид, но при всяко респираторно заболяване. Така наречените грипни ваканции. Второ: затварят се дискотеки и клубове, където се събират много хора в малки пространства. Да не забравяме, че при ковид има супер разпространители, които отделят изключително голямо количество вируси. Аз съм наясно, че пълен локдаун ще предизвика в България нещо близо до революция. Но трябва да се конкретизират местата, където става най-масово заразяване. Да, ние все още не знаем кои дейности водят до най-голям брой заразени, защото липсва проследяване, адекватна епидемиологична картина. 
 
Веднага ще питат - а зеления сертификат какво го правим в случай на затваряне от подобен по-мек тип? 
Зеленият сертификат е чудесна мярка. Тя вече подейства частично, тъй като хората започнаха да се ваксинират. Добри стъпки, но ще се видят като ефект след 2-4 седмици. Много ме притеснява, че предизборно се правят опити ролята на сертификата да бъде омаловажавана. На кабинета, който ще дойде, ще му се наложи да вземе крайно непопулярни мерки. Но бройката на заразените всеки ден надвишава всяка от предишните вълни в пиковите моменти. Това няма да изчезне от само себе си. Ранното лечение с кортикостероиди е възможно обяснение за повторното заразяване с COVID-19 
 
Бройката новозаразени е ужасяваща, но не и като процент спрямо направените тестове. В момента се правят по 40-50 хиляди теста на ден и от тях положителни са под 6 хиляди. За сравнение: на 4 ноември 2020 г. при малко над 11 000 тествани има малко над 4000 положителни?
Масовото тестване е заради сертификатите и безспорно изваждат скрити, "сиви" случаи. Тук съм съгласен, но и този ефект ще бъде изчерпан. Резервът, ако мога да се изразя, ще изчезне. Тоест, ако миналата есен е имало 5000 установени и 3000 скрити, сега последните ще излязат на бял свят. Но ако погледнете кривата на заболяемост - тя е изключително остра, не подсказва никакво смекчаване. Никакъв пик.
 
Смъртните случаи ли да гледаме, тъй като там няма скрити, "сиви" такива?
Смъртните случаи и заетост на интензивните легла. Може да си представите какво означа това и за хората с инсулти, с инфаркти, с нужда от спешни хирургически намеси. Да, има легла и за тях, но колко по-малко са те. Уви, тези тежки случи извън ковид не намаляват. Затова казвам - смъртност и заетост на леглата.
 
С какво си обяснявате този рязък скок на смъртни случаи при тази вълна?
Прекалено много болни имаме в момента в България. А и забелязваме, че у нас има много по-висока смъртност в сравнение с другите държави. Не бих обвинявал колегите лекари. Просто българинът е с много лошо здравословно състояние. Ние сме шампионите в Европа по сърдечносъдови заболявания, по диабет, по затлъстяване. Тези състояния са подмладени у нас с по 5-10 години в сравнение със западноевропейските държави. Това са все рискови фактори за тежко протичане на ковид.
 
Наблюдавам графиката за Германия - има скок на заразени при доста добър процент ваксинирани. Къде и как пробива този вирус?
Напълно ваксинираните в Германия са между 65 и 70%. Грубо казано, този особено заразен делта вариант подхранва много добре горенето на болестта и при 20-30 процента неваксинирани. В Германия обаче се вижда друго - като цяло интензивните отделения са доста празни. Има и друга причина, а тя е в системата на регистриране. В началото бях скептичен, но се оказа умен ход. Там е невъзможно да вземеш болнични, да останеш у дома заради ковид, ако не си направиш PCR тест. Това почти не остави случаи "извън радара". 
 
Какво е наблюдението ви - често ли повтаря вирусът?
Според изследвания във Великобритания повторното заразяване в период от 6 до 12 месеца след преболедуване е изключително ниско. Колеги от България, с които поддържам връзка, обаче съобщават за доста висок процент при техните наблюдения. Тук има особености. Включително и тази, че миналата година при лечение на ковид в България много рано се даваха кортикостероиди. Това не се препоръчва. Те имат имуномоделиращ ефект. Ако се дават твърде рано в болестта, не знаем след това в каква степен потискат имунитета и дали това не е причина за повторно заразяване. Преди дни буквално позната лекарка ми съобщи за повторно заразени двама пациенти с четирицифрени стойности на антителата. При това в сравнително тежко състояние. Затова съветвам горещо да не се приемат на голо данните за антитела, те имат грубоориентировъчна стойност. Тук съм резервиран, неслучайно и Европейската комисия, и експертните съвети не се обединиха около подобно мнение. Правя скоба с Швейцария и Австрия, тъй като се спекулира, че там се признават тестове за антитела. Да, така е, но става въпрос за единични случаи. Неколкостотин в двете държави, които не са били регистрирани като болни. Системата в двете страни може да си позволи този риск. У нас процентът е доста  голям и рискът неоправдан. Не бих го препоръчал.
 
Празните интензивни легла и съответно ниска смъртност е категорично доказателство според мен за ефекта на ваксините?
Кратко пояснение преди това. Проблемът на всичките тези ваксини  е ниската лигавична защита - тоест, не отделят имуноглоболин А. За тази лигавична защита е важно да нямаме дори лека настинка. Вирусът засяга лигавици - нос, гърло. Може да имаме леко покашляне. Говоря след ваксинация. Но в момента, в който достигне кръвта, грубо казано, там имунната защита е силна и спира разпространението му, съответно тежко боледуване. Затова и ваксинираните с пробив от вируса чувстват леко неразположение, евентуално няколко дни хрема, болки в гърлото, но нищо сериозно. Разбира се, освен ако нямат потисната имунна система. Ваксините в голяма степен предотвратяват тежките състояние след ковид заразяване.
 
Тук се обсъжда идеята за връщане на децата поне от 1 до 4 клас след тестове с т.нар. близалки. Как гледате на идеята, тъй като знаем, че се прави и в Германия?
Тестовете близалки са добър вариант, но трябваше да стане още през септември.  Методът е ефективен, но в Германия има много по-нисък процент заболели. При достигане на стойности в порядъка на нашите това би означавало автоматично неприсъствено обучение. Грубо казано, в момента плевнята гори, а ние се чудим дали да извадим всички бали сено.  
 
Закъсняхме ли с въвеждането на зелените сертификати?
Категорично трябваше да бъде информирано по-рано обществото. Ще ви дам пример с университета в Берн, където работя. Още от юли започнаха да идват всяка седмица мейли. Първо гласяха - поощряваме ви да се ваксинирате. В края на юли ни уведомиха, че най-вероятно със старта на учебната година ще се изисква и от студенти, и от преподаватели сертификат. В средата на август се съобщи, че е взето това решение и е нужна ваксинация. В средата на септември имаше вече заповед - който не се е ваксинирал, не може да преподава. Но подготовката беше поетапна, хората имаха време да свикнат. У нас тази комуникация не сработи. Имам чувството, че хората с антиваксърски настроения са безкрайно изплашени. Това е един вид бягство от този стрес и притеснение. Превръща се в психологическа реакция, това е тъжно и неприятно.
 
Има ли отзвук в германските и швейцарски медии за случващото се в България по отношение на ковид пандемията? Интересен е техният поглед?
Последните 3 седмици се споменава много Румъния, започна се е и с България. Имаше и публицистични предавания как много ниското ниво на ваксинация води до висока честота на заразяване. Коментират се причините. Основно ни използват за пример как изпускането на ваксинирането преди зимния сезон води до проблеми. И призовават хората да се имунизират. За съжаление, ние сме негативен пример. Винаги се надявам, че след изборите ще вземем бързи и за кратко неприятни моменти. Но ако се обясни добри, хората ще разберат, че са необходими.
 
Но дали България ще удържи дотогава?
Притеснява ме определено, че политиците, говоря за тези във властта, а не за кандидатите, не са особено активни в изясняването на големия проблем. Те също мислят за своето преизбиране.
 
 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени