Д-р Любомир Канов, специално за Zonanews: Олевяване, плюс манталитет на русофилия, водят до появата на случайни хора в политиката

Когато случайни хора почват да се упражняват във властта, това води до обезсърчаване и деморализация на цялата нация

Д-р Любомир Канов
Д-р Любомир Канов

Интервю на Живка Кехайова

 

Г-н Канов, очаквахте ли точно защото сте психиатър, да се превърнете в търсен екперт за съвременни политически анализи?

Не. Може би допринася и факта, че имам поглед върху България и света. Предвид миналото ми се интересувам от политика. Наблюдавам отдавна политическите процеси в света и България особено.

 

Не допринася ли и настъпването на политическа патология на всички нива?

Има го и този елемент.

 

Да започнем тогава с това кои са източниците на българската политическа патология?

Мисля, че политическият манталитет на една нация се изгражда от нейната история, чрез историческия й път. Не всички нации имат еднакъв политически манталитет, защото не са еднакви историята им, вярванията, религията... Типичното за България е, че когато говорим за история, имаме тенденцията да се връщаме много назад - при Тервел, при Симеон Велики, но нашата нация се е определила манталитетно най-вече през 500-те години в условията на Османската империя.

 

Следва кратък период на независимост, белязан от много трагични войни за национално обединение, от много крушения, докато този кратък път на независимост не завършва с окупацията ни от съветската армия. Това съвсем променя политическия ни манталитет.

 

Как този политически манталитет се отразява на политическата ситуация днес в страната?

Политическата ситуация днес в България отразява това, за което говорихме. Имаме един незрял политически народ, който го тегли вляво и към Русия при пълно неразбиране на ролята на Русия в историята ни. Причинта за последното можем да търсим в образованието ни, в изкуството, в медиите - в неадекватната липса на обяснение какво е Русия и за ролята й.

 

Олевяване, плюс манталитет на русофилия, плюс желание за криворазбрано равенство, за уравниловка, водещи до криворазбрана завист към успеха, плюс доста лош подбор на политически лидери, избирани по случаен начин в пробита политическа система, която не отразява реалността, водят до появата на случайни хора в политиката. Когато случайни хора почват да се упражняват във властта, това води до хаотична политическа ситуация в условията на европейска, на глобална криза днес. Води до обезсърчаване и деморализация на цялата нация.

 

Случайно ли дойде на власт, според Вас, сега управляващата ни четворна коалиция, или процесите на разпад на обществото ни стигнаха до там, че събраха на куп странни политически субекти?

Поне отчасти тази ситуация бе внимателно "подръчквана" най-вече от Русия чрез доста разклонената й у нас пета колона, отглеждана внимателно още от самото начало на прехода. В допълнение към това побутване, чрез което се появи сегашният президент Радев - за радост на злото, избран втори мандат, започнаха да порастват всички онези бурени, възползващи се от неговата закрила.

 

И съвсем неотдавна наблюдавахме донякъде спонтанни, донякъде инспирирани сцени пред Министерски съвет, водени от юмрука на Радев и парите на избягалия Васил Божков, който е милиардер най-вероятно - свързан с подземията на българското богатство, т.е. с подземните източници на това богатство.

 

В началото т.н. протести бяха с лицето на честни млади хора, учили предимно на Запад, желаещи модернизацията на България и възхода й, докато не се появиха, а след това и не завладяха процесите странни хибриди, разконспирирани като финансирани от Русия и от криминалния преход. Тези структури доста сериозно са укрепени в България, свързани с бившата ДС, с бившата номенклатура - израснали, добили финансова мощ, способни да влияят на политиката.

 

Всичкото това, гримирано с идеалистични млади хора, непознаващи реалността и политиката в страната, се смеси с политически хулигани, хвърлящи какви ли не боклуци по МС и Народното събрание, плюс какви ли не провокатори, носещи ковчези и стараещи се да вилнеят с целта да попаднат в медиите. И да, медиите непрекъснато ги интервюираха.

 

Всичко това се развихри на фона на един друг хаос - на един вирус. Един вирус, който беше навярно неправилно интерпретиран, неправилно лекуван и това доведе до страх. Страх, разделил общества, разделил хората, дори близките. "Ваксъри" и "Антиваксъри" се нападаха по мрежите, крещяха... Самата обществена тъкан бе разкъсана от тази епидемия. Хората буквално бяха влудени и това се отрази на менталното здраве на цели общества.

 

На фона на всичко това се появиха тези събития. Появиха се и икономически фактори, които бяха свързани с пандемията - прекъсване на търговски връзки, на трафика, на международната търговия. Появиха се енергийните проблеми и те задълбочиха кризата. Много хора загубиха работата си, бяха доведени до отчаяние. Дори броят на самоубийствата се увеличи неимоверно - има такива статистики в САЩ.

 

Самите психични заболявания се увеличиха, отключвани от тези обстоятелства. Последствията от всичко това многократно натежават дори над физическата смъртност от коронавируса, която е около 6 млн. души за 2 години при положение, че средната смъртност на човечеството за година е обичайно 60 млн. Това преувеличено нагнетяване на страх и тревожност у цялото човечество, включително и в България бе фона, на който се появиха мимолетните парламенти, появиха се излюпените под юмрука на президента неща.

 

Интересното е, че юмрукът се вдигна, когато в неговия офис се появиха хора, за да разпитат някои от екипа му, директно предаващи информация на Русия, без да смятат за нужно дори да се крият. А съвършеният хаос, заплашваш наистина целия свят, настъпи с войната в Украйна.

 

Това ли е еманацията на политическата патология - Путин и агресията му срещу Украйна?

Това е следствие на комбинацията от всички кризи, които започваха и накрая - това. Този момент поставя пред Европа и света много сериозни въпроси как да се справи с една много зловеща опасност от един самозабравил се диктатор, който бленува за величие. Не е Владимир Ленин - Владимир Путин е, но също бленува за съветска империя. Иска да изгони от НАТО всички страни, включително България. Владимир мечтае за "Руский мир" и страда от неинструктирани идеи и философии, неинструктирани схващания за сигурността на Русия, за това, че вместо да е начело, Русия била унизена...

 

Това не е ли пренос на лични усещания и комплекси спрямо държавата?

Това е по-скоро феномен на самозабравил се човек, самозабравил се диктатор, вероятно заблуждаван от службите си, от приближените си. Заблуден и от собствената пропаганда. От 20 години руската нация е ежедневно облъчвана от телевизора с: "Наши деди воевали", че НАТО ги напада, че НАТО, САЩ и ЕС са виновни, че те живеят зле.

 

Методично се създаваше една психоза, така че нацията да вижда в лицето на Путин едва ли не спасител, защитник от западните и американските "пиндоси". А това е често срещан масов феномен - да обвиняваш за своята несрета и неуспех другиго, вместо да се вгледаш в себе си и да работиш, за да подобриш участта си.

 

Всъщност и в България има критична маса хора с такъв тип мислене. Животът трябва да им бъде "даден" от някого. Някой им "дава" кофти живот и чакат друг да промени това, но без да предвиждат лично участие.

В България 900 000 души, според данните, не работят и това е ужасяващо. Други, особено от малцинствата, търсят фалшива инвалидност. Общо взето, онзи прословут устрем на българина към обучение и развитие: "Върви, народе възродени... където знанието живей..." и т.н., както се пее в хубавия химн, е в упадък. Самата образователна система с половинчатите или невежи опити за модернизиране е в упадък.

 

Но всичко това е следствие от конкретен факт - когато големи групи хора бъдат отучени да мислят критично и вземат да търсят виновен за личния си неуспех от една страна, а от друга непременно да търсят месия, се случва описаното още от Алеко Константинов: "Горе! Долу Стамболов". Възвеличаване и веднага сриване, защото никой човек не е месия.

 

Изглежда ни очаква много сложен свят в следващите десетилетия. Какви са предвижданията Ви? Какво ще е мястото на България в него?

Много е трудно човек да направи предвиждания, защото събитията се движат винаги по своя собствена логика, но има един закон за неочакваните последствия. Някои действия водят до неща, които никой не е очаквал. Тази война е едно такова действие, в което стремежът за величие на Русия ще се превърне в нейно жалко поражение и може би разпад.

 

А доста разпадналият се Западен свят, овладян от левичарство, неомарксизъм, твърде зелени идеи и политики, възнамеряващи да спасят климата от самия него, едва ли не, вероятно ще се отрезви. Виждаме, че върви към консолидиране и търсене на повече хармония, на повече съобразяване с реалностите. Отрезвяването идва като следствие от появата на много опасен агресор на ръба на Европа, който заплашва да преначертава географски карти.

 

А във всяка криза има възможност от зараждане на нещо ново и по-смислено. За съжаление САЩ в момента са ръководени колебливо от един слаб президент в заника си като личност и това прави Америка доста несигурна. Сред европейските лидери също има доста колебливи...

 

И зависими.

Да, зависими също, уязвими. Както се оказва в продължение на десетилетия Западът е бил подмолно деконструиран с руски пари, петролни пари, газови пари и с инфилтрирани на всякакви нива хора. Да не споменаваме Шрьодер и другите. Всичко това в крайна сметка лъсна пред очите ни. И настъпи време разделно.

 

Що се отнася до България, аз лично считам, че беше дадена заповед по "гарнизоните" на петата колона за дестабилизация на България като член на НАТО и ЕС. Най-яркият пример след Волен Сидеров и "Атака" е новият Сидеров, наричан още Копейкин. Наред със старите бойни "кобили" като БСП и други уж номинални демократи, но силно в зелено започнаха да действат и неустановени случайни хора с чалгаджийска слава, вместо със слава на мислители и политически идеи, започнаха да действат и да се появяват други случайни хора в политиката...

 

Може би руските инвеститори са решили да разтворят цялото политическо ветрило в изпълнение на целта?

Без съмнение. Те залагат на много цифри в рулетката на политиката, на цяло едно поколение. Залагат на медии, на социолози, политолози. Дори националната телевизия и други телевизии, с подбора на новините, с източниците, с внушенията, работят в тази посока волно, или неволно.

 

Беше дадена заповед за атака и тя започна в момента, в който президент стана човек на Решетников. Явно бе преценено при натрупването на няколко кризи, че България ще бъде максимално податлива и тя е, а максимумът на атаката изчислено съвпадна с началото на войната срещу Украйна. Вероятно плановете са включвали след България да падне Балтика, да паднат "пешките".

 

Но мисля, че тази сметка е направена погрешно. И ако Западът разчете правилно сигналите, ако разбере правилно плановете на Путин и ги освети достатъчно категорично, това ще бъде добре за България. Ако се консолидира и отстои заедно с Украйна победата над Русия и сведе тази държава до нормалните й граници, това ще доведе до премахването на промосковските сили като фактор в политиката на облъчваните страни, най-малкото поради липса на финансиране и липса на инструкции.

 

Любомир Канов е роден на 29 октомври 1944 г. в Банкя. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София. Работи в психиатричните болници в Лом, Курило, Карлуково, Градския психиатричен диспансер в София. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за "опит за бягство” и "подривна дейност срещу социалистическия строй”. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира в САЩ през 1984 г., живее и работи в Ню Йорк.
Автор e на книгите "Човекът кукувица”, "Парейдолии”, "Ходисей”, "Между двете хемисфери”, "Вселената според Гуидо” и "Стрела от тръстика”. Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки.
Известно време се занимава с производство на вино от наследствените лозя, след като е възстановена собствеността върху земеделските земи след 1989 г. Неговата марка печели международни награди.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени