Д-р Любомир Канов: Никога не бива да се подценява наличието на много мощна проруска, пропутинска пропаганда в България

По думите му след влизането на страната в Европейския съюз "постепенно българите се променят, особено младото поколение" и гледа към бъдещето с оптимизъм

Д-р Любомир Канов
Д-р Любомир Канов

Социален недъг на българите е, че все още не могат да приемат държавата като своя, а най-често я приемат като мащеха, каквато тя беше при социализма, или като нещо враждебно, което се управлява от лъжци, които искат да ни изиграят. С тази констатация започна коментара си пред БНР психиатърът д-р Любомир Канов.

 

"Личната, а и националната психология е инертно нещо. Тя се предава през поколенията. Един дядо, който е червен комунист, като нищо ще внуши на своя внук носталгия по времето на социализма. Хората бавно променят своя манталитет, а народите - още по-бавно. Но остава точно това разцепление - отношението към личното и към общото, към общността" обясни той. 

 

По думите на д-р Любомир Канов след влизането на страната в Европейския съюз "постепенно българите се променят, особено младото поколение" и гледа към бъдещето с оптимизъм.

 

Според него президентът Румен Радев и партиите ИТН и "Възраждане" оглавяват "групата песимисти, отрицатели на всичко, което се случва"

 

"Никога не бива да се подценява наличието на много мощна проруска, пропутинска пропаганда в България. Всичко това е един мътен пласт отдолу, който лесно може да бъде привикан и призован да воюва срещу. Това неизбежно води до разцепление. Истината трябва да бъде казвана на децата още в училище, в учебниците, в музеите, в медиите. За да израснат едни нормални граждани без фалшиви митове в главата".

 

Пропутинска пропаганда
Пропутинска пропаганда Източник: Telegram

Лъжата трябва да бъде конфронтирана, категоричен беше д-р Канов:

"Тези, които поддържат лъжата - било платени, било заблудени - трябва да бъдат поставяни на мястото им. Това не може да стане с плачливи нотки от типа "да живеем дружно", както казва вълкът, когато иска да се помири със заека. Има една истина за нашата история и тя е, че ние сме били окупирани от Червената армия, която инсталира един престъпен режим на власт. Това да се представя сега като история, която е поругана с демонтирането на паметника. Това е по-скоро жалко, отколкото да предизвиква желание за помирение. Аз не съм привърженик на това". 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени