Даниел Митов: В момента западните лидери изглеждат като Невил Чембърлейн на Мюнхенската конференция

Случаят "Барселонагейт" е една претоплена манджа, добавя той

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Ruptly

Случаят "Барселонагейт" е една претоплена манджа. Бойко Рашков казва "испанските власти", но не уточнява от кои институции е дошла тази информация? По медиите са разпространени едни листчета. Испанската прокуратурата отдавна отказа да образува дело по въпроса. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред "Свободна Европа".

 

 

"Мога да съставя същия списък като техния по публикации в Google и за Кирил Петков, и за Асен Василев. Има журналисти, които са написали много и за тях… Големият въпрос, на който Европа и атлантическата общност трябва да си отговорят, е какво иска Русия в момента. И отговор има. Целите на Русия са ясни – тя е реваншистки настроена, търси реванш за загубата на Студената война, иска да си върне влияние върху териториите в бившето съветско пространство. Русия иска да върне един ялтенски принцип на сфери на влияние", допълни още Даниел Митов.

 

"Диктатори не могат да се умиротворяват. Така не се противодейства на тези режими. Уроците от Мюнхен трябва да бъдат научени. В момента западните лидери изглеждат като Невил Чембърлейн на Мюнхенската конференция – опитват се да умиротворят един човек, който ще направи това, което си е решил да направи, освен, ако не му бъде попречено. А се пречи като се демонстрира сила и решителност да се бранят определени ценностни разбирания", коментира бившият външен министър.

 

"Русия иска Украйна да не стане член на НАТО. Въпросът е и дали Русия ще търси да свърже Крим по суша през малък отрязък от украинската територия и дали ще търси легитимност за двете непризнати републики – Донецка и Луганска. Но смятам, че до края на Олимпийските игри руската страна няма да предприеме никакви действия", каза Митов.

 

"Българското правителство спеше по руската тема до момента, в който ние от ГЕРБ-СДС повдигнахме темата и предизвиквахме реакция. Поискахме изслушване в парламента. Не се знае дали те изобщо биха реагирали, ако не бяхме поискали изслушването", заяви Даниел Митов.

 

"Неразборията и словесният безпорядък, които генерират Кирил Петков и неговото правителство, объркват нашите партньори от НАТО и ЕС. Това не е предвидимо партньорство. Министрите от кабинета говорят с различни позиции. Кирил Петков говори с клишета", каза Митов.

 

"Прогнозите на БНБ и сериозните банки в България се разминават драматично с тези на кабинета "Петков" за растежа на икономиката и инфлацията. Разминават се с цели пунктове. Имаме правителство, което във финансов аспект не си дава сметка къде се намира и къде живее. Неговите експерименти на гърба на хората са неприемливи", добави Даниел Митов.

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени