Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ: Президентът и протестните партии въвличат България от криза в криза

Правителствата на Радев не направиха нищо, за да смекчат ефектите от ескалиращата инфлация, както върху доходите на хората, така и върху цените на основни продукти, коментира Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: БГНЕС
В последния ден от предизборната кампания "Труд" разговаря с Даниел Митов, който е водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 24 МИР. "Изборите вече са манипулирани. МВР се намесва пряко в изборния процес. Това се случва само в авторитарни, не в демократични държави. В момента МВР на Рашков тормози хора, които гласуват за ГЕРБ", казва Митов. Ние протягаме ръка към всички останали партии. Когато видим каква е тежестта на отделните партии в следващото Народно събрание, ще направим преценка към кого да се обърнем и по какви теми да разговаряме с тях, отбелязва още зам.-председателят на ГЕРБ.
 
Г-н Митов, ще получим ли решение на политическата криза след 14 ноември, съвсем скоро ще удари звънецът на 47-ото Народно събрание?
За да получим решение на политическата криза трябва да се изпълнят две важни условия - Румен Радев да загуби президентските избори и политическите партии, които ще попаднат в състава на следващото Народно събрание да се поучат от грешките, допуснати в предишните два провалени парламента. Тайната за решаването на всяка криза не е да заемеш позиция в дихотомията добро срещу лошо, а в умението да предпазиш общността от това, лошото да се превърне в зло. В последните месеци Радев и неговите служебни кабинети демонстрират едновременно безпомощност в управлението и невероятно усърдие в злодеянията си. Президентът, чийто мандат е на приключване, набра инерция в нарушенията на Конституционните норми и не може да се спре. Опита се да смачка политическите партии, като започна с ГЕРБ, но не успя. Партиите, които обаче се докоснаха до него, понесоха политически щети - БСП, ИТН и ДБ в момента изживяват собствени кризи и спад на доверието в тях. ИБГНИ най-вероятно няма да влязат в парламента. За Радев няма никакво значение дали умират български граждани, заради лошото управление на пандемията, дали българите могат да си платят тока, дали бизнесът може да се справи в кризата, дали изборите са честни и прозрачни. За него е важно единствено дали ще успее да бъде преизбран. Политическата криза ще приключи в деня, в който Радев загуби изборите.
 
Защо една събрана набързо и като че ли по ъглите на министерствата партийна еклектика, отрича ГЕРБ за бъдеща коалиция?
Това упражнение с отрицанието на ГЕРБ започна да се изчерпва. Не доведе до никакви положителни резултати в предишните два парламента. Дали защото се притесняват, че ГЕРБ има солиден управленски капацитет и може да доминира в преговори, дали защото са натрупали комплекси от нас през годините, някой от другите партии не знаят как да утвърдят авторитета си и предпочитат опциите, които им се струват по-лесни. Също така част от останалите са наговорили чудовищни неща на избирателите си по наш адрес и в момента не знаят как да обяснят потенциално смекчаване на тона. Влизането от кампания в кампания също не помага. Маргарет Тачър е обичала да казва: "Няма лични симпатии в политиката". Избирателите ни натоварват с доверието си, не за да се харесваме, а за да решаваме проблемите на обществото. В демокрацията затова си има правила, като те не включват емоционални изблици и лични разправии.
 
Не ви ли се струва обаче, че точно т. нар. партии на промяната, на протестите и т.н., имат най-голямо желание да не се състави правителство, както беше впрочем и в 46-тия парламент? Едни хора ще си станат депутати, ще си получават симпатичните заплати, страната ще се управлява служебно и ще си изкарат една уютна зима? 
Зимата никак няма да е уютна за когото и да било. Партиите на протеста трябва да си дадат сметка, че фактически те управляват в момента. Техният президент, с техния дневен ред въвличат страната стремително от криза в криза. Саботираха създаването на редовен кабинет и създадоха хаос, който от ден на ден става все по-видим за българските граждани. Затова и рейтингът на служебните кабинети лети стремглаво надолу, а резултатите от социологическите проучвания поставят ГЕРБ на първо място със солидна преднина пред втория.
 
Побългарихме ли машинното гласуване? Как толкова бързо един уж честен, сигурен процес, се оказа с толкова въпросителни?
Машинното гласуване никак не е толкова безспорно, колкото се опитаха да го изкарат в началото. Именно затова много по-добре организирани държави като Холандия и Германия са се отказали от него. За да бъде до голяма степен сигурен, машинният вот трябва да е въведен с много добре обмислен закон, а не наложен за една нощ. На практика чрез въвеждането на 100% машинно гласуване бе въведен скрит електорален ценз. Направо да бяха написали в закона, че хората над 65 г. с основно или средно образование нямат право да гласуват. Да не говорим за хаоса с доставките на машини, за които ЦИК не знае нищо. Всеки ден се появяват нови количества, за които не се знае за какво ще бъдат използвани. Бойко Рашков под предлог, че се бори с купуването на гласове тормози невинни хора, а в същия момент се трупат подозрения, че допълнителните машини са били подготвяни за манипулация на изборния процес.
 
Очевидно ще сте първа политическа сила, ако сформирате правителство, ГЕРБ ще трябва да се заемете с дългосрочните финансови ангажименти, които остават като наследство от служебните правителства - какви са решенията ви?
На първо място разделението, тежкото противопоставяне и хаосът нямат място в следващото Народно събрание. Както винаги когато десницата идва на власт, се налага да се плащат грешките на предходните управления. Виждате, как само за няколко месеца служебните правителства обърнаха с краката нагоре почти всичко, което от ГЕРБ бяхме изградили и съхранили. Недопустимо е в условия на тежка икономическа и здравна криза, хората да имат несигурност, да не знаят дали утре ще са на работа, дали ще си получат заплатите. Истински геноцид е да имаш струпване на болни, а вместо да осигуряваш лекарства и апаратура, да правиш предизборна кампания и да проспиваш летните месеци, когато всички европейски държави правиха ваксинационна кампания. Ако следите съобщенията на финансовото министерство, ще видите колко емисии дълг вече са реализирани. Това не само е недопустимо, а е граничещо с престъпна безотговорност. Помните, че в опит да овладеят ситуацията, служебните правителства модифицираха схемите за подпомагане на последния редовен кабинет. Цяла България видя безсмислените дебати по актуализацията на държавния бюджет, което позволи единствено допълнително разходи, но това не спря протестите на хората. Видяхме недоволството и от медицинските специалисти, и от ресторантьорите, и от строителите, а това е достатъчно показателно за отражението на провежданата фискална политика върху живота на гражданите. Необходима е финансова дисциплина. Правителствата на Радев не направиха нищо, за да смекчат ефектите от ескалиращата инфлация, както върху доходите на хората, така и върху цените на основни продукти. Също така не успяха да реагират на непрекъснато увеличаващите се цени на горивата и електричеството. Ние предложихме, както на служебните кабинети, така и на синдикатите ясна схема, която реално да намали сметките на електричество, както на бизнеса, така и на битовите потребители. А са необходими спешни решения и то не само в този ключов сектор.
 
Казахте за финансова дисциплина, нещо, което хората свързват с повишаване на данъците. Планирате ли подобна мярка?
Няма да увеличаваме данъци и ще запазим настоящия данъчен модел. Ясно казваме само едно - бизнесът иска стабилност - политическа и икономическа, предвидимост и спокойствие! Стартирането на бизнес трябва да става бързо и изцяло електронно, като бъдат съкратени проверките на необходимите документи и 50% от регулаторните режими бъдат премахнати. Навсякъде по време на предизборната кампания хората ни питат за спрените строежи на пътищата. Ще възстановим незабавно работата по всички инфраструктурни проекти, които бяха спрени от служебния кабинет на Румен Радев. Ще изградим още 500 км магистрали и първокласни пътища, като отново ще акцентираме върху АМ Хемус, скоростния път Видин - Ботевград, АМ Русе - Велико Търново, тунела под Шипка, АМ Черно море от Бургас до Варна. АМ "Тракия" да бъде разширена с по едно платно в двете посоки между София и Пловдив.
 
Виждате ли в близките месеци решаване на казуса с РС Македония? Защо изглежда, че България отстъпва от позициите си пред Брюксел в полза на Скопие?
В спора със РСМ имаше два етапа: първият, в който имахме редовно правителство и България успяваше макар и трудно да поддържа позицията си като международно легитимна. Нашите партньори и съюзници приемаха позицията ни, макар и със незадоволство. И втори етап, по време на двете служебни правителства на президента Радев, когато страната ни напълно абдикира от амбицията да обясни позицията ни на външния свят. И темата се превърна в дъвка за вътрешнополитическа употреба. Цялото това загубено време ни поставя в много тежка ситуация днес. Всяка стъпка на напредък трябва да се радва на консенсус в политическия елит на РСМ. България не трябва да обръща много внимание на това кой е премиер в РСМ, а да има последователна линия на поведение.
 
Визитка
Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 година. Завършва "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2001 - 2002 г. специализира "Политически умения" в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен "Маршал" на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в "Programme des personnalites d’avenir" на френското външно министерство. През 2014 година Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени