Деница Сачева: Държавата е зациклила, служебният кабинет подклажда хаоса

Това е загубено време за държавата, нужна е сигурност

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: bTV
Деница Сачева – член на ИК на ГЕРБ и бивш министър на труда и социалната политика в интервю за Tribune.bg.
 
Защо се включихте в политиката?
Защото когато искаш да променяш или да развиваш средата няма друго занимание, което да ти дава възможност за такъв мащаб. Винаги съм се занимавала с обществена дейност – била съм част от неправителствения сектор, в бизнеса винаги съм се стремяла да бъда социално отговорна. Но само в политиката с едно решение можеш да помогнеш на милиони хора.
 
Как виждате приноса си?
Нескромно е да оценявам личен принос. Работила съм в здравеопазването, в образованието, в социалната политика. Била съм част от екипа, който проведе здравната реформа в страната преди 20 години, което беше мащабна трансформация на национално ниво. В образованието успяхме да върнем над 50 000 деца в клас, да увеличим двойно възнаграждението на учителите и за първи път да имаме интерес от страна на студенти в педагогическите специалности. В три вълни на най-голямата световна пандемия успяхме да запазим над 300 000 работни места у нас. Времето ще отсее зърното от плявата и нека да оставим оценката за приноси на историците.
 
Какви са проблемите в социалната политика?
Един от най-големите проблеми на социалната политика е ефективността на системата за социално подпомагане. Неслучайно ние залагаме в нашата програма мащабна промяна, която да бъде разработена в сътрудничество със социалните партньори, да сложим край на многото видове бедни и да осигурим адекватна социална подкрепа на над 350 000 семейства. Трябва да намаляваме неравенствата, защото голямата ножица е заплаха за икономиката. Решението не е в това да се дават само пари, а да се направи системата по-целенасочена, по-ефективна, по-координирана и резултатна.
 
Отново сте кандидат, какво искате да промените, какво остана недовършено?
В политиките по пазара на труда и в социалната сфера работата никога не свършва. Има много предстоящи задачи по изработването на нови законови промени в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта. Много е важно да се идентифицират персонално всички над 160 000 млади хора на възраст между 15 и 24 години, които нито учат нито работят и на които трябва да предложим система за валидиране на уменията. В координация с МОН и НАПОО трябва да се направи мащабна промяна в модела на професионалното образование, като се регламентира валидиране на съществуващи умения, придобити и извън училище. Професионално предизвикателство е да се създаде и Кодекс за социална закрила, за да направим качествена промяна в системата за социално подпомагане. Задължително е да се подобрят условията на труд и осигуряване на кариерно развитие на над 16 000 социални работници. Ние започнахме да работим по Стратегия за развитие на човешките ресурси, но времето не стигна. А социален работник ще бъде професия на бъдещето. Все повече и повече в страната ще има нужда от развитие на социалните услуги и най-вече на интегрираните здравно-социални услуги за възрастни.
 
Беше ли правилна социалната политика в периода на коронакризата?
Социалната политика в периода на коронакризата беше единствената възможна спрямо целите и ресурсите. Запазихме над 300 000 работни места, подкрепихме над 30 000 фирми, над 40 000 семейства получиха средно по 900 лв. подкрепа докато децата им учиха дистанционно, бяха напълно финансово осигурени и продължават без прекъсване програмите "Топъл обяд" и "Патронажна грижа", по които се подпомагат близо 60 000 възрастни, хора с ниски доходи и изпаднали в затруднено положение. За да намалим отпадащите ученици между VII и VIII клас, създадохме нова помощ и подпомогнахме с нея над 24 000 семейства с осмокласници. Над 30 000 семейства с деца в I клас също получиха сходна подкрепа. През тази година всяко българско семейство с деца в тези две възрастови групи ще може да се възползва от помощта.
 
Колко фирми и граждани бяха подпомогнати по време на вашия мандат? Заплашени ли са социалните плащания в това положение на бюджета?
През министерството на труда и социалната политика подкрепа достигна до почти 1 млн. български граждани и над 30 000 фирми, през министерство на икономиката до около 40 000 фирми, над 52 000 са физическите лица получили кредити гарантирани през ББР, над 2,1 млн. са пенсионерите, които получаваха добавки от 50 лв. от август 2020 г. до май 2021 г. Нищо не е заплашено, това беше една мантра на служебното правителство, че в бюджета няма пари. През юни постъпиха приходите от данъци, защото тази година бяха разсрочени и се събираха по-късно, както и също през юни пристигнаха парите по заема SURE – почти 500 млн. евро. Ние сме гарантирали всички основни социални плащания с държавния бюджет включително помощите за родители и индексацията на пенсиите с 5% от 1 юли.
 
Как ще отговорите на обвиненията, че правителството на Борисов е "изцедило" хазната?
Няма как да сме "изцедили" хазната и в същото време да се "намерят" магически пари за продължаване на добавката от 50 лв. за пенсионерите, която е около 105 млн. лв. на месец, както и на парите за медици на първа линия. Пари има, идеите са в дефицит, в дефицит днес са още и обективността, и добронамереността.
 
Овладяхте ли безработицата?
Категорично. Ние се върнахме на нивата от преди пандемията. Към края на юни равнището на безработицата е 5,2%. Почти 340 000 души промениха работата си или започнаха работа през пандемията. Работни места се търсеха най-много в преработващата промишленост, търговията и услугите.
 
С какво послание влизате в следващата кампания?
За тези избори ГЕРБ си има слоган и той е: "Ред в хаоса". В момента виждаме една абсолютно зациклила държава, със сменени ръководства на основни институционални и корпоративни структури. Виждаме една администрация, която чака сигурност, за да започне да работи отново на пълни обороти и да е в помощ на гражданите. Този хаос настъпи веднага след 4 април и вместо да го елиминира, служебното правителство го подклажда с нови и нови скандали, слухове и обвинения без доказателства. Това е загубено време за хората и за държавата. Надявам се, че няма да е и загубена възможност, защото сега трябва да се взимат важни решения за възстановяване от кризата и за трансформация на икономиката.
 
Безспорна ли е победата на ГЕРБ? Възможно ли е партията отново да бъде изолирана?
Важно е да победят хората. Те трябва да получат стабилно редовно правителство, което да е в състояние да гарантира добруването им. Ние сме готови за самостоятелно управление, за коалиционни преговори, както и за това да бъдем безкомпромисна, но конструктивна опозиция. Нека да не забравяме, че зад политическа партия ГЕРБ стоят стотици хиляди гласове и призивите за изчегъртване, изолация и прочее са заплаха и незаслужено отношение към тези хора, защото всички те са работили и спомагали за доброто икономическо състояние на държавата днес, както и за преодоляване на кризите в здравеопазването, бизнеса и обществото. Това означава, че някой не иска да признае не само техните резултати, но и вота, и волята на стотици хиляди хора.
 
***
 
Деница Сачева е член на ИК на ГЕРБ и бивш социален министър. Преди да заеме поста на министъра, тя е дългогодишен експерт в Министерството на труда и социалната политика, където е заемала различни позиции – от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. Работила е и в Националната здравноосигурителна каса. В кариерата си е била зам.-министър в социалното министерство и в Министерството на образованието и науката. Владее свободно английски език, ползва немски и руски език.
 
В момента Сачева е водач на листата на ГЕРБ в Добрич. 

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени