Деница Сачева: Вместо ваучери през април пенсионерите ще получат 120 лв. еднократно кеш

Добавката е за хората, вземащи от 300,01 до 369 лв.и ще обхване 392 000 души. COVID помощта за родители на деца до 14 г. може да се ползва до края на 2021 г. Национална платформа за професионално обучение ще подкрепя безработните, казва в интервю за в. "Монитор" социалният министър Деница Сачева

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: МС

-Министър Сачева, през април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369лв. ще получат ваучери в размер на 120 лв., как ще ги получават и къде ще ги използват?

- Ние се отказахме от идеята за ваучерите. През април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369 лв., които са 392 000 души, ще получат 120 лв. добавка към пенсиите си за хранителни продукти. Това ще струва около 47 млн.лв. С тези пари – 120 лв., ще имат възможност да си купят каквото им е необходимо, парите се дават целево за хранителни продукти. Избрахме тези хора, защото те ще имат пенсия под линията на бедност. Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение. Пенсионерите с максимални пенсии също са облагодетелствани, останалите пенсионери пък получават 5% увеличение от месец юли, а тези хора с пенсиите от 300.01 до 369 лв. имат нужда от подкрепа и затова за тях сме предвидили еднократно 120 лв. От НОИ ще дадат списък на Агенцията за социално подпомагане с тези хора, а АСП ще преведе парите на хората, така че те ще разполагат с тях през април. Съобразихме се с критиките, че ниските пенсии трябва да ги подпомагаме чрез системата за социално подпомагане.

- Изминалата 2020 г. беше различна предвид кризата с коронавируса, социалните мерки обхванаха ли най-засегнатите от тази криза?

- Данните показват, че се опитахме да отговорим на всички, които са основни целеви групи. На първо място слагам хората, които са най-уязвими. За тях се погрижихме с храна, с топъл обяд, както и с хранителни пакети. Над 32 000 възрастни, хора с увреждания и под карантина получиха доставки на храни и лекарства, както и помощ при извършване на административни услуги от екипите на патронажната грижа. С 85 млн. лв. услугата ще бъде продължена и през 2021 г. Над 30 000 възрастни и хора с ниски доходи получаваха топъл обяд, а с допълнителни близо 27 млн. лв. техният брой ще достигне до 50 000 през тази година.

Около 480 000 са пакетите с храна, които раздадохме, а 4000 се храниха в обществените трапезарии в страната. И двата вида подкрепа ще продължи и догодина. По последни данни мярката за семейства с деца до 14 год. е обхванала над 23 000 души, а изплатените средства са близо 20 млн.лв. По мярката Родители в заетост пък 6000 семейства получиха средства за да наемат детегледачка. Обръщам внимание на това, че увеличихме обезщетенията за безработица от 9 на 12лв., променихме и срока, в които могат да се получават тези обезщетения от 4 на 7 месеца. Над 250 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и още около 30 000 бяха запазени по мярката 80/20. Над 2 млн. пенсионери получиха добавки по 50 лв. към пенсиите си от август месец до сега. Повече от 664 000 лица с трайни увреждания получаваха всеки месец финансова подкрепа. Изброявам всичко това, защото все има недоволни, но все пак това, което направихме е не малък обем работа, които свършихме с колегите и е добре да се оценява,това което се прави.

- Новата 2021г. ще бъде ли по-лека за социалната система?

- Със сигурност няма да бъде по-лека тази година, със сигурност ще има нови предизвикателства. Тепърва ще има отражения от кризата, които ще се проявяват в бизнеса и в икономическата и социална обстановка. Имаме готовност мярката 60/40 да продължи до септември, но да бъде доста по-фокусирано подпомагането, и вероятно не толкова щедро, колкото е в момента.

- Предвиждайки натиск на социалната система, очаквате ли ръст на безработицата и какви са механизмите за справяне с нея предвиждате?

- Със сигурност очакваме да има известен ръст на безработицата през тази година, тъй като много бизнеси се трансформират, дигитализацията се случи бързо, а не всички са подготвени за нея. Това е нещо на което ще заложим съвместно с Министерството на икономиката. Обмисляме фондове с възможности за организиране на безопасни и здравословни условия на труда, както и дистанционна работа и работа от разстояние, която ще изисква инвестиции по отношение на киберсигурност, инфраструктура, ще са нужни техники за закупуване на апаратури. Дигитализацията е едно от решенията за намаляване на безработицата, но също е процес изпълнен с нови предизвикателства. В плана за възстановяване залагаме изграждането на една голяма Национална платформа за професионално обучение, която да даде възможност за бърза преквалификация. Има много хора, които започват да мислят за смяна на работата си, както и за смяна на професиите си, тъй като някой от секторите няма да се възстановят бързо, като например туризмът и хотелиерството. Именно хората, работещи там, решиха да търсят работа в други сектори и области. Така че обучението по дигитални умения по така наречените социални умения свързани с това хората да имат по-голяма устойчивост също ще бъдат част от нашите приоритети тази година.

За безработните ще има и конкретни мерки и програми, като „Заетост за теб“, тя ще действа и тази година, чрез нея се дава възможност на работодатели да наемат безработни лица, за които държавата заплаща една минимална работна заплата, която ще е в размер на 650лв, заедно с осигуровките, а работодателят може да заплаща допълнително на служителя си, ако има такава възможност. Този тип мерки ще се комбинират с мерки за обучение, защото ученето през целия живот се трансформира от красива фраза в обективна реалност, защото динамичните промени налагат това.

- Тъй като сме на тема образование, докога ще продължи подкрепата на семейства, чиито деца не посещават училище заради пандемията?

-Ние напълно сме обезпечили необходимостта от тази помощ до края на тази учебна година, до 30 юни. Родителите ще могат да я ползват. Отделени са 73 млн.лева за 2021г, а общата сума е 80 млн.лв за цялата учебна година. Родителите могат да кандидатстват за всеки период, в който децата им са в онлайн обучение или карантина.


- Как помогнахте на децата в социални услуги по време на пандемията?

С близо 1 млн. лв. осигурихме възможност на 1800 деца и младежи от социални услуги да се включат в дистанционното обучение. Те получиха компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет.


- Предстои ваксинация в домовете за възрастни – как ще се организира и как ще се вземе информирано решение, когато част от обитателите са с психически и физически увреждания?

- Вече сме започнали да подаваме списъци с хората, дали съгласие, това са около 15 000 души и отделно около 11 000 души персонал. В момента, в които има достатъчно ваксини, ще започне ваксинацията и при тях, но само след информирано съгласие. За хората с психични заболявания или с деменция, ще се търси съгласието на техния настойник.

- Кой ще следи процеса на ваксинация в тези институции?

- Съвместно ще бъде проследявана ваксинацията между РЗИ и социалните институции. Хората с психически и физически увреждания са във фокуса на нашето внимание, успяхме да ограничим разпространението на епидемията и към момента се справяме добре

- През юни предстои първите 17 000 жени да получат втора пенсия, те ощетени ли са?

- Те категорично не са ощетени. Ние предприехме и конкретни стъпки за тях, чрез закона за ДОО дадохме възможност те да прехвърлят парите си или в НОИ или в друг фонд. Решението за това е много лично, всеки сам трябва да прецени спрямо обстоятелствата, в които се намира. Аз съветвам всеки да прочете и да се информира достатъчно от страницата на НОИ. Има калкулатор, който с точност би определил размера на пенсията съобразно стажа и дохода на всеки човек. Предприехме и стъпки по отношение на намаляване на коефициента на редукция, което благоприятства именно пенсиите на тези жени, които ще се пенсионират първи. Политическите решения дават възможност хората с втори пенсии да не са в неблагоприятна ситуация, а напротив – защитаваме техния интерес.

- Какво ще посъветвате хората – как и къде да прехвърлят вторите си пенсии, не мислите ли, че информацията е малко и хората са объркани?

- Двете системи на НОИ и на УПФ, са свързани и се допълват взаимно. От тяхната добра координация и партньорство има възможност за по-добри пенсии на хората, всяко едно решение е индивидуално, затова ми е трудно да дам съвет, защото много зависи дали някой се е осигурявал на минималната работна заплата или на по-висок доход. Аз се осигурявам и в универсални фондове, и в НОИ, това е моят личен избор. Въпрос на обща финансова грамотност е, върху която всички ние трябва да поработим малко повече, за да могат хората да управляват лесно и по-най добрия начин своите пари. Пенсионните дружества е необходимо да направят по-добра информационна кампания, с която да информират хората за възможностите пред тях.

- Бюджет 2021 г. беше определен като бюджет на хората, но защо майчинството остана замразено?

- България е една от държавите в ЕС с най-дълго майчинство – 410 дни, ние насърчаваме майчинството, но от друга страна насърчаваме и по-бързото връщане на пазара на труда. Повечето млади жени предпочитат да се върнат обратно на работа. Чрез увеличаване на парите за втората година майчинство не мисля, че бихме насърчили раждаемостта. Трябва да си даваме сметка, че младите хора у нас имат различни модели на съчетания на професионалния и личния живот.

- Има и такива, които обаче няма къде да оставят детето си, защото не е прието в детско заведение, те нямат особено голям избор?

- В Закона за пред училищното и училищното образования приехме да даваме помощ на родителите, чиито деца не са прието в детско заведение, тази помощ е в размер на 300 лв.

- Каква е вашата лична равносметка за изминалата 2020 г и какво ще е най-важното ви решение за 2021г?

- Личната ми равносметка е по-скоро удовлетворителна, но и самокритична. 2020 година беше изключително трудна, но понякога трудностите помагат да разбереш по-добре хората около себе си, през тази години с колегите се стараехме през цялото време да сме добронамерени и да помагаме на хората. Очакванията за нас бяха прекомерни, но ние дадохме максималното от себе си.

Едно най-важните ми решение, като министър до края на мандата е продължението на мярката 60/40 и 80/20 до края на месец септември, това предстой. Важно е да бъде справедливо и умерено, за да не стане бизнеса зависим от държавата. Мисля за това трудно решение, което трябва да взема до март, а след това предстоят избори, и също ще ми се наложи да направя много трудни избори.

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени