Димитър Дъбов-БСП, специално за Zonanews: Логично отиде към края си едно изключително неуспешно управление с участието на БСП

"Няма видими белези президентът да е свалил тази коалиция, но имаше видими белези, че той я лансира и сложи на власт, а те се самосвалиха" - казва Дъбов

Димитър Дъбов
Димитър Дъбов Източник: БСП

Интервю на Живка Кехайова

 

Г-н Дъбов, какъв е коментарът Ви за последните събития. БСП днес върна третия за година неоползотворен мандат?

 

Имаме негласно разбиране, че когато БСП е на власт, коментарите не са желателни, но всичко свърши, така че мога да коментирам. Логично отиде към края си едно изключително неуспешно управление с участието на БСП. Управление, при което БСП премина всякакви червени линии с продажбата на оръжие за Украйна, с изгонването на 70 руски дипломати, с развалянето на договорите с "Газпром" и енергийната криза...

 

Това беше един твърде неудачен, твърде неуспешен избор за БСП да е част от това управление. Надявам се само, че избирателите ще бъдат великодушни към нас - не към ръководството на партията, а към БСП като партия, иначе не ни чака нищо добро.

 

В интервю за On Air депутатът от "Продължаваме Промяната" Михаил Камбарев обясни, че ще се обсъди съвместно явяване на изборите на ПП с ДБ и БСП. Как Ви звучи това?

 

Това звучи абсурдно (смее се, бел. авт.). Имало е случаи и не един, около БСП да се събере лява коалиция на идеен принцип - особено, когато Георги Първанов и Сергей Станишев бяха председатели на партията, но говорим за леви предизборни коалиции. Сега има по-измислени коалиции, но съвместно явяване на избори на БСП с десни партии и формация без ясен политически облик като ДБ, е абсурдно.

 

Това трябва да е някакъв млад и неопитен политик... Да не гадаем всъщност какво си е мислел, когато го е казвал. Това е абсолютно абсурдно и невъзможно. Това противоречи на всички основни документи на партията.

 

Т.е. не са се водили и не се водят такива разговори?

 

А, не знам дали са се водили, или се водят такива разговори. БСП трябва да преосмисли много неща. Не знам как ще преминат тържествата в събота на Бузлуджа. Вчера бяха възстановени в партията от съда Кирил Добрев и Калоян Паргов.

 

Имаше нарушения на устава. Това са много сериозни шамари и сигнали към партията. Сега, след като вече не сме в управлението, можем спокойно да си говорим по партийните проблеми и е време за много сериозен разговор.

 

Корнелия Нинова заяви, че президентът Румен Радев е част от екипа, свалил правителството. Такава ли е и Вашата позиция?

 

Няма видими белези президентът да е свалил тази коалиция, но имаше видими белези, че той я лансира и сложи на власт. За обратното - не знам. Вероятно казващите това трябва да продоставят факти някакви. Със сигурност обаче той помогна да влязат в управлението, а според мен те просто се самосвалиха.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени