Димитър Дъбов пред Zonanews: Дядото създаде партията, Бабата ще я ликвидира

Георги Божинов няма да напусне БСП, но прекратява взаимоотношения с морално пропаднали хора. Юрий Асланов: "В БСП има силни личности, които да се противопоставят на деструкцията, но достатъчно силни - не"

Димитър Дъбов
Димитър Дъбов Източник: БСП

Георги Божинов, Юрий Асланов и Димитър Дъбов пред Zonanews - за съдбата на БСП с новия стар лидер, за моралното падение, възможна ли е нова лява партия и кой ще я създаде, за идеите и разочарованието, за унижението и самоунижението на делегатите на конгреса.

 

Георги Божинов: "Най тежкото е не органзационното, не политическото, а моралното падение, което се случи на конгреса. Целият преден ешалон на партията - тези, които присъстваха в залата, знаят много добре как по предварително изготвен списък бе изготвена подписката, която трябваше да гласува, че не "констатира" оставката на Нинова.

 

Тези хора знаеха какво са подписали. На тези хора от трибуната Нинова в очите им каза защо и как подава оставка, а след два часа поиска от тях да гласуват обратното. Това вече е съпроводено с морално падение. Тя ги унизи. Тези хора се самоунизиха и това е най-страшното.

 

Аз не отидох на конгреса, защото предчувствах какво ще стане. Когато видях първите три реда от писмото, подписано от г-н Войнов, ми стана ясен целият сценарий на конгреса. Два дни преди конгреса на ръководството му не било ясно какво означава да "констатират", или не оставката на Нинова и питали Войнов - не знам откъде го извадиха този слугинаж.

 

И този човек казва, че им отговаря на питането  -  чл.31, ал. 7 решава въпроса за прекратяването на правомощията на председателя. Тук спрях да чета и цялата схема ми стана ясна, знаех как ще протече конгреса. Защото това с прекратяването на правомощията е решено на 16 ноември с чл. 17, ал. 1 от Устава на БСП.

 

Там се казва - ако председателят умре, или подаде оставка по свое желание - в този момент правомощията се прекратяват и се избира заместник. Това, че Нинова наруши устава, не избра заместник, самоназначи се за преговарящ, назначаваше ... е друг въпрос.

 

А член 31 говори за нещо друго - при снети правомощия той констатира този факт и решава какво ще се случва с партията при тези обстоятелства. Когато видях, вероятно са някакви самозванци, написалите писмото до 50-те човека, които са ръководство на конгреса, всичко ми стана ясно.

 

Направо ме обезкуражи това, че единственият друг кандидат за лидер на БСП заяви, че бил работил с другарката Нинова, познавал я много добре и бил изненадан от това, което се случи. Ако този човек, който се счита за дораснал за председател на БСП е изненадан, а не е разбрал предварително и веднага какво ще се случи, никак не е добре.

 

Ще прави ли Михаил Миков нова партия наистина, ще я оглави ли?

 

Не съм говорил с него, но моят анализ и познаването на човека ми позвлява да кажа следното: ако има обективна необходимост от нова лява партия, такава партия се появява. Такъв тип необходимости си пробиват път. Ако българското общество има нужда от нова лява формация, ще я създаде.

 

Това не означава, че Михаил Миков ще тръгне да прави такава партия и хора като Пирински, Божинов и други, разочаровани от случващото се, ще напуснат БСП и щи тръгнат към нова партия. Инженерни проекти, болни амбиции, сърдити хора - това не може да се случи така. Без потребност в общството не може да се случи.

 

Михаил Миков, според мен напуска по морални причини. Той не може да съвмести своя морал с това падение, с това падение и на конгреса.

А Вие ще напуснете ли БСП при това положение?

 

За пръв път на Вас го казвам: не се е родил този социалист на който аз да му напиша молба, или заявление, че напускам партията. Така че Георги Божинов, съблюдавайки устава, не може да напише такова заявление, но може да прекрати взаимоотношенията си с морално пропаднали хора.

 

Юрий Асланов: Нямам конкретни очаквания за БСП. БСП е в криза и докато този лидер не освободи поста, тази криза ще се задълбочава.

 

Има ли шанс партията да се маргинализира изцяло и да изчезне?

 

Разбира се. Ако няма промяна с лидера това ще проличи много силно още догодина при местните избори, ако преди това няма други избори.

 

Има ли достатъчно силни личности в БСП, които да се противопоставят на тези деструктивни процеси?

Има силни личности, достатъчно силни - не.

 

Димитър Дъбов: Агонията в БСП продължава. Наблюдавахме втора серия на един и същ филм, игран и преди 1,5 години - "Оставката". Не прилича нито на лидер, нито на един вицепремиер да се опитва да се спасява по този начин.

 

Според мен бе направен един много голям разход с наемане на хотели, пътувания, зала, да не говорим за рисковите истории, свързани с ковид - депутатите бяха един до друг - къде с маски, къде без...

Цялата тази тупурдия беше за да се направи едно нарушение на устава и да не се приеме оставката на Нинова.

 

Макар че аз го казах - като се отвори тълковния речник, става ясно, че понятието "констатирам" означава установяване на факт. А установяването на факт не се нуждае от гласуване. Удостоверяването на факта е нейната декларация, която тя направи на конгреса, че си поддържа оставката и с това нещата трябваше да приключат.

 

Избира се заместник и се продължава. Това бе загубено време и загубени средства, само за да се инсценира: "На кого ни оставяш, майчице!".

 

Добре, Нинова се спасява по този начин, но какво става с БСП?

Ако мога да го кажа образно: Дядото създаде партията, Бабата ще я ликвидира.

 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени