Димитър Дъбов: Хулиганката Нинова да си ходи! Сривът на БСП продължава, а това ръководство е на път да ликвидира партията!

Гешев има основание да проверява "Позитано" 20

Димитър Дъбов и Корнелия Нинова
Димитър Дъбов и Корнелия Нинова Източник: ПИК

Димитър Дъбов, който 24 години е член на Националния съвет на БСП, от които 20 е заместник-председател по организационните въпроси и е участвал в разработката на всички варианти на устави, с изключение на ниновисткия. Той проговори пред агенция ПИК за разгромната загуба на партията, за правния конфликт Нинова – Кирил Добрев след жалбата на бившия заместник от "Позитано" 20 до прокуратурата и разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка за отстраняването на Добрев. Дъбов прави и собствен анализ трябва ли лидерът на партията да подаде оставка.  

препоръчано
 

Г-н Дъбов, вие чудесно познавате БСП, били сте заместник-председател по организационната част и години наред сте носили изборните победи за левицата. Що за поведение демонстрира сега лидерът на БСП Корнелия Нинова с отказа да подаде оставка след поредната разгромна загуба на партията, партия, която е взимала по милион и половина гласа на предишни парламентарни избори? За инат, за безпардонна наглост или за тотално неразбиране на реалностите става дума?

Познавам и партията, познавам и Нинова. Мога да потвърдя, че сме свидетели на наглост, безпардонност, хулиганско и антипартийно поведение от страна на Нинова.    

 

Какво ще произтече след хвърлената димна завеса за колективния разум и решенията, които трябва да вземе Националният съвет на пленума си в събота?

Националният съвет е свикан с едва 73 подписа. Събрани са и от хора, които в по-голямата си част са срещу Нинова. Други са подписали, но не знам какво поведение ще имат на пленума. Мисля, че няма да съберат 100 гласа за свикване на Конгрес. Дори обаче да вземат решение за свикване на конгреса, с тези делегати Нинова отново ще закрепи позициите си. Още повече че нея конгресът не може да я освободи, тъй като тя е избрана персонално, на пряк избор. Т.е. единствената възможност е сама да подаде оставката си.  

 

А основателен ли е според вас интересът на прокуратурата към действията на ръководството на БСП по повод жалбата на Кирил Добрев за неговото отстраняване?

Интересът на прокуратурата към действията на ръководството на партията е основателен, не само защото има сигнал от Кирил Добрев. До голяма степен по Закона за политическите партии се дава такава възможност – съдебните органи, правозащитната система в България да взимат отношение при подобни вътрешнопартийни спорове. Прокуратурата и съдът са органите, които могат да сложат ред във вътрешнопартийния произвол и самозабравилите се ръководства и лидери, това се отнася и за БСП. Самата Корнелия Нинова и хората около нея имат десетки груби нарушения на Устава, някои от които по фрапантност дори заслужават произнасяне на присъда. При положение, че ръководните органи на партията – Национален съвет, Изпълнително бюро, са персонално подбрани, не може да се очаква обективност в решенията, които те вземат. Същото се отнася и за контролния орган на партията – Общопартийната контролна комисия. Там са готови, преди да се подаде жалба или сигнал срещу Корнелия Нинова и ръководството на партията, да се произнесат, че те са прави и нарушение няма. Всичко, персонално срещу Нинова, завършва със становище, че нарушение няма, като това се протака във времето.

 

Т.е. сигналът на Кирил Добрев до Иван Гешев има своето дълбоко основание?

Да, сигналът му е основателен и това е единственото възможно действие срещу произвола в Националния съвет.

 

Докъде обаче ще стигнат прокуратурата и съдът?

И прокуратурата, и съдът при подобни дела трябва добре да се запознаят с устава и документите на партията. В дадения случай, когато става дума за отмяната наказанието на Кирил Добрев и Калоян Паргов, съдът според мен не е прочел в частта, която се отнася до Добрев, добре устава. Да отмениш наложено наказание за изваждане на член от Националния съвет е правилно, след като съдът е намерил основанията за това. Но там се прави опит и за възстановяване в партията, т.е. за приемане в БСП. Това е нещо съвършено различно. Членът на Националния съвет Кирил Добрев може да бъде приет в БСП само от основната си организация. Не може със съдебно решение да се произнесе, че той е член на БСП. Членството в партията е вън от действията на съда и неговите компетенции.

 

Този на пръв поглед частен казус не е ли едно от основанията за партийните членове и симпатизантите да не отидат до машините и да потвърдят с вота си подкрепата за БСП?

Сривът на БСП продължава. Това ръководство е на път да ликвидира партията. Това не е Национален съвет на партията, нито Изпълнително бюро. Това са ликвидационни съвети. Това са хора, които са сложени на хранилката от Корнелия Нинова, за да гласуват "правилно".

 

Тази хранилка обаче по този начин няма ли да свърши?

Да, особено ако не влезем в управлението, безспорно ще свърши. Тогава ще се заредят още въпроси. Паднахме за първи път, сега на тези избори, под 10 процента. А от ръководството казват, че няма съществена промяна. Имаме обаче по-малко депутати, 35 000 гласа сме загубили още. Очертава се да нямаме народни представители от 8 области. Това е повече от една четвърт от всичките 30 избирателни райони. Такова чудо не се е случвало никога в нашата партия. И да се казва, че за това е виновна вътрешнопартийната опозиция, е наглост.

 

Каква все пак е основната причина за отчайващите за БСП резултати?

Основната причина за лошите резултати от изборите на 2 октомври е участието ни в управлението с кабинета на Кирил Петков. А и че ние останахме в него след износа на оръжие за Украйна, след позицията за РС Македония, след изгонването на 70-те дипломатически служители, след скъсването на взаимоотношенията с "Газпром". Отъждествяването на правителството с инфлацията и ценовия шок, с енергийната криза. Това са истинските причини, а не вътрешнопартийната опозиция. Това оправдание е смешно.

 

Не е ли вярна мантрата на Нинова, че е крепила правителството, за да се реализират социалните програми, увеличението на пенсиите?

Това абсолютно не е валидно. А и винаги, когато БСП е била в коалиционен формат на управление, нашите партньори са се измъквали хитро, а негативите са оставали за нас. Така стана и сега. ПП запази силата си, присвои си точно социалните стълбове. Твърдят, че те са вдигнали пенсиите. Върху това построиха предизборната си кампания. По същия начин другият партньор ДБ вдигна своя ръст и се укрепи, а ние продължихме пътя си надолу.  

 

Повечето от партиите заложиха на ниската избирателна активност и на твърдите си ядра за собственото си парламентарно репродуциране, това не изигра ли лоша шега и на БСП?

Да, тези избори бяха сблъсък на твърдите ядра. На най-твърдата част, на последните бойци в партиите. Разбира се, това направи и БСП. Заложи се на гюлето в партията. Тези, които гласуват за БСП независимо какво става в нея и кой е председателят и. Да, това ни съхрани при ниската активност. При 7-8 процента по-висока активност ние щяхме да сме на ръба на влизането в парламента. Поне се провери, че колкото и да е намаляло, твърдото ни ядро е 230 000 души. Преди то беше около 550-600 хиляди.

 

Има ли оптимизъм в тази трагедия и какъв е изходът от ситуацията?

Изходът е оставката на ръководството и председателя на партията, за да се спести време за подготовката на местните избори. Трябва нов цикъл от избори в партията, който да приключи бързо. Трябва да се разделим с персоналните избори на Нинова и на Кирил Добрев. Това се отнася и за подвластните им партийни ръководства по места. Това са хора, сложени от тях и обгрижвани от тях с длъжности и позиции.

 

Има ли я енергията в партията и във вътрешната и опозиция нещата да се случат по този начин?

Основателно жалващият се пред прокуратурата и търсещ опора в президентството Кирил Добрев трябва да престане с номерата си. Той получи много още от близостта си с президента Първанов. Сега отново се е скрил под знамето на Румен Радев и продължава да създава проблеми в партията от другата страна. Това е погрешно, не по-малко от това, което прави Нинова. И двамата трябва да се оттеглят. Времето изисква бързи действия за спасяването на БСП от ръцете на тези узурпатори.        

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени