Димитър Ганев: БСП стана приемлив коалиционен партньор, защото е слаба. А и им взеха парите от министерствата: "На нас парите, на вас - проблемите"

Ако беше партия с 20 процента на изборите, щеше да бъде преглътната по-трудно. Когато е с 10 процента, е по-лесно смилаема

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: БГНЕС

Димитър Ганев е един от най-младите български политолози, но вече се утвърди и е чест гост в медиите.

Какво мисли той за новото българско правителство, наистина ли то е А-отборът на България, за отношенията между "Дондуков"1 и "Дондуков" 2? Как вижда ГЕРБ в опозиция?

 

Казват, че денят се познава от заранта, г-н Ганев. Какво можем да кажем за първите дни на 47-я парламент и новото правителство?
Общо взето, парламентът е политически доста сходен с 45-ото и 46-ото Народно събрание. Разделението пак е на два лагера - на статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС, и на така наречения лагер на промяната, които формират мнозинството. Новото в този парламент е присъствието на седма партия - "Възраждане". Според мен тя няма да влиза в никакви колаборации, ще играе друга игра. "Възраждане" ще бъде освен опозиция на управлението, но и опозиция на опозицията. Тази партия подлага под съмнение базови политически консенсуси, които двата лагера са възприели.

 

Различието на този парламент в сравнение с предишните два е изцяло в рамките на партиите на промяната. Фактически ГЕРБ и ДПС и през април, и през юли, и сега през ноември имат почти еднакъв процент като резултати. Огромна е промяната в лагера на партиите на промяната. Това се дължи на факта, че два пъти основният субект на промяната - ИТН, се провали. Хората видяха шанс в "Продължаваме промяната". Те не поставят червени линии като ИТН, не говорят толкова за чегъртане, а за управление и за решаване на проблеми, те са доста по-консенсусни от ИТН. Те успяха да изсмучат целия протестен лагер - ИТН и ДБ отидоха надолу, Мая Манолова изчезна.

 

Как виждате БСП като лице на промяната с хора не от близкото, а от далечното минало като Корнелия Нинова, Руменовците Овчаров и Гечев?
И на лагера на промяната им се струваше така - че БСП е от далечното минало и няма място в промяната. Слави Трифонов още доста преди април заяви, че в никакъв случай няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. Но в рамките на тази година БСП измина един тежък път от партията на статуквото през април, през юли бе на ръба между статукво и промяна, а през ноември стана партия на промяната.

 

Не че Корнелия Нинова се е променила, не че ги няма един или друг Румен, ами просто защото тази партия бе единствения възможен партньор на другите три. Защото те не можеха да направят коалиция нито с ГЕРБ, нито с ДПС. Ако не бяха преглътнали БСП с всичките u пасиви, автоматично отивахме на предсрочни парламентарни избори. Но имайте предвид и нещо друго. БСП се превърна в по-приемлив партньор заради това, че вече е друг по големина политически фактор.

 

Ако беше партия с 20 процента на изборите, щеше да бъде преглътнато по-трудно, защото щеше да поиска половината Министерски съвет, че и отгоре. Сега е с четирима министри, като от ведомството на Корнелия Нинова взеха част от ресурсите и ги дадоха на "Продължаваме промяната" с ново министерство - на иновациите и растежа. Получи се "на нас парите, на вас - проблемите". Така че когато е 10 процента, е по-лесно смилаема. И това оказва влияние. Освен това ти преговаряш с един лидер, който е в оставка и има много тежка вътрешна опозиция и който е постигнал най-лошия резултат за БСП в последните сто и кусур години. Еми да, така си е по-лесно да си с тях в коалиция. По-слаби са.

 

В оставка е не само Нинова, но и Христо Иванов, и Атанас Атанасов. И те ли заради това склониха да влязат в правителството?
Евентуалната смяна на Корнелия Нинова е по-малко вероятният сценарий. А лицето на опозицията u вътре в партията - Крум Зарков, изглежда много по-близък до "Продължаваме промяната", отколкото тя. Но при гласуването в Националния съвет дали да се участва в правителството, имаше пълно единодушие за участието. Значи и вътрешнопартийната опозиция е съгласна с това БСП да участва в управлението. Така че дори и да се смени ръководството на БСП не мисля, че това ще бъде причина да излязат от управлението.

 

За "Да, България" се отнася същото. Те нямат с кого друг да управляват, освен с "Продължаваме промяната". Но ключовото е не дали ще се сменя ръководството, а как ще се представят в управлението. Ако това управление за една година произвежда само скандали, трупа недоволство, появи се огромно социално напрежение - и ДБ, и БСП, и ИТН ще започнат да се дистанцират от мандатоносителите. Така че всичко зависи от това дали господата Петков и Василев ще се справят с управлението в следващите месеци.

 

Президентът си взе вътрешно, външно и министерство на отбраната. Като прибавим и Петков, Василев и просветния Денков - част от служебните правителства излиза, че кабинетът няма да е толкова парламентарен, колкото президентски?
Без всякакво съмнение има президентска квота. Но не съм сигурен, че трябва да причисляваме Петков и Василев като функция на президента, и да мислим за някакво много приятелско отношение между изпълнителната власт и президентството во веки. И че президентът ще играе ролята на пето колело в правителството. Аз съм скептичен към тази теза. На първо място трябва да имаме предвид, че напрежение ще възникне много скоро, а според мен дори вече е възникнало. И не от това, че някой казал нещо лошо за другия, а по политическа логика.

 

Президентът е назначавал кадри в изпълнителната власт в продължение на седем месеца и е сменил целия висш държавен апарат. И Петков и Василев и другите им партньори ще почнат да си назначават свои хора. Но те не махат омразния ГЕРБ - това свърши служебното на Радев правителство, а махаш кадри на служебното правителство, т. е. на президента. Няма начин това да не създаде напрежение под някаква форма. Разбира се, "Продължаваме промяната" ще оставят все пак някои кадри, но ще махнат повечето.

 

Атанас Атанасов вече настоя за смяната на главния секретар на МВР...
Да, ето вече един пример. На Атанасов сигурността му е тема вече 25 години и ще иска в службите, в които е кадрувал президентът, да има свои хора.

Оставането на Бойко Рашков като шеф на МВР какъв знак е според вас?
Че ще продължи да се търси отговорност от управлението на ГЕРБ. Бойко Рашков е назначен от Радев и се води много по-близо до президента, отколкото до Петков и Василев. И оставяйки Бойко Рашков, Петков и Василев все едно казват, че президентът отговаря за реваншизма, президентът да се оправя, той започна тази линия. Защото на Петков и Василев не им е първа точка в дневния ред реваншът. Те говорят за икономически растеж, за иновации и инвестиции.

 

На тях им е ясно, че правосъдна реформа без конституционно мнозинство - т. е. без ГЕРБ - няма как да се случи. Но темата „Гешев“ не слиза от дневния ред на представители на мнозинството?
Те улесниха много позицията на ГЕРБ, защото когато се постави въпросът за конституционна реформа, те ще кажат - да, ние ще бъдем конструктивна опозиция, но при назначаването на Бойко Рашков за вътрешен министър, което е червена линия за ГЕРБ, ще имат оправдание. Те могат да поставят условие - ще подкрепим такава реформа, но ако Рашков не е вътрешен министър.

 

Но няма да сменят Бойко Рашков заради конституционната реформа и по този начин ГЕРБ ще си измият ръцете. И вероятно така ще се оправдава невъзможността да се проведе дълбока съдебна конституционна реформа. И предполагам, че опит за отстраняване на Иван Гешев - както намекна правосъдният министър - ще бъде чрез смяна на членове на ВСС, чийто мандат изтича догодина. Ще атакуват главния прокурор чрез мнозинство от 2/3 в новия ВСС. Иначе преди това очаквам символични жестове, примерно декларация на мнозинството Гешев да си подаде оставката. Аз съм скептичен, че може да се случи конституционна реформа.

 

Правителството наистина ли е А-отборът на България, както обещаваше Кирил Петков?
Той спря да говори за А-отбора. Преди изборите той имаше предвид най-добрите експерти от всички партии. Само че при БСП това са чисто партийни, политически лица. Те имат сигурно някаква експертиза, но са партийни лица - и Корнелия Нинова, и Христо Проданов, и Георги Гьоков, и Иван Иванов. Това е правителство, което е съставено на базата на политическия баланс между четирите формации. Това е много повече политическо, отколкото експертно. И тримата министри на "Демократична България" са политически лица.

 

Божидар Божанов обаче е чудесен експерт. Той наистина е точният човек за министерството на електронното управление, но е и политическо лице. При "Продължаваме промяната" е трудно да кажем кои са политическите лица освен Петков и Василев, те още не са се основали като партия. Но Бойко Рашков и Стефан Янев също са политически лица. Така че това е много повече политически кабинет, отколкото обещания експертен А-отбор.

 

Кога очаквате да се появят първите търкания в кабинета? С приемането на бюджета?
Разбира се, първото нещо, където ще се появят търкания, е бюджетът. Бюджетът ще покаже доколко здраво е мнозинството. Ако едно мнозинство не може да прокара бюджет, се отива на предсрочни избори. В средносрочен план търкания ще дойдат, когато се натрупа социално напрежение и избухнат скандали. Тогава политически играчи с опит като Корнелия Нинова и Христо Иванов ще започнат полека да се дистанцират от управлението. Не казвам обаче, че ще свалят подкрепата си.

 

Друг пример. Да кажем, че министерството на труда и социалната политика, което е в ресора на БСП, направи някакъв голям скандал. Нормално ще е тогава трите други формации да скочат и да кажат "тук има проблем, дайте да видим какво ще правим". Но Корнелия Нинова ще защитава своите и това би породило голямо напрежение. Но поради специфичната формула всяка партия сама да си назначава свои хора в повереното u министерство, това трудно ще се случи.

 

Тази формула прилича на феодализъм...
Това създава политически риск. Защото когато стане някаква беля в някое министерство и всички заместник-министри са от една партия, как ще се реагира? При тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ всеки министър от една партия имаше заместници от другите партии.

 

Спомням си, че заместник-министрите при Станишев бяха над 70...
Да, но тогава зам.-министри от НДСВ и ДПС в министерство, дадено на БСП, казваха "тук има проблем" и всички партии в коалицията бяха информирани за случващото се. А сега при феодализирането на министерство от една партия, другите три няма да разберат, че изобщо е имало някакъв проблем. Самите партии ще го крият.

 

Е, нали ще има комисари от други партии във всяко министерство?
Аз не ги наричам комисари, а партийни секретари. Ако не са част от управляващия екип, те просто ще бъдат изолирани и никой няма да ги вика на заседанията. Няма да има достъп до информация, тази длъжност е просто да се замаже ситуацията.

 

Как ще коментирате първите стъпки на ГЕРБ като опозиция?
Това, което е много любопитно при ГЕРБ и следва да се наблюдава внимателно е, че Бойко Борисов даде знак за идеологически завой или по-скоро за по-консистентна идеологическа линия на партията. На срещата с младежите в Пампорово той повтори думата "християнство" доста повече от обикновеното. Говореше и за консерватизъм. Той вижда, че това правителство е с либерално-прогресивен, ляв характер, което не се и крие. Те имат различно отношение към Македония, ще бъдат по-ентусиазирани към зелените теми и зелената сделка, към ЛБТИ и т. н. И "Продължаваме промяната", и "Демократична България" са такива като профил.

 

Същото говореше и Иван Костов навремето, когато направи от СДС партия...
И ДСБ стартира като такъв проект, но не стана. А с идването на Радан Кънев пое категорично по либерална линия.


Димитър Ганев е роден на 15 октомври 1986 г. във Варна. През 2005 г. завършва Четвърта езикова гимназия "Фредерик Жолио Кюри" в родния си град. Продължава образованието си в специалност "Политология" на Софийски университет "Св. Климент Охридски". През 2012 г. придобива магистърска степен по "Политически мениджмънт" в същия университет. Защитава магистърска теза на тема "Политическият проект за демокрация, обсъждан на Кръглата маса".
Димитър Ганев е доктор по политология, съосновател на Изследователски център "Тренд". Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на книгата "Пътят към конституцията".

Източник: "Труд"

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени