Димитър Ганев: Да не мине вотът само удължава агонията. В България не може да се управлява с поддръжка от 121 депутати

Петков и Василев влизат в полето на либералното градско, но губят масовия българин, обяснява Ганев

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: БГНЕС

Интервю на "24 часа" с Димитър Ганев

 

Г-н Ганев, в сряда ще се гласува вотът не недоверие срещу правителството. Какъв очаквате да е резултатът?

Правителството загуби мнозинството си в парламента още преди две седмици. В Народното събрание вече има ново мнозинство и то беше тествано при отстраняването на Никола Минчев.  По тази логика би трябвало вотът да мине. Друг е въпросът, че инструментът на политическия анализ не може да даде отговор каква група народни представители ще променят позицията си.

 

Ако бъде гласуван вотът на недоверие, следва оставка на кабинета. След това ще има опити за съставяне на ново правителство. Има ли възможност според вас да се състави ново правителство в рамките на това Народно събрание?

 

Не съм склонен напълно да отписвам такъв сценарий, но ми се струва малко вероятен. Забележете, че Кирил Петков в последните няколко дни споменава за опит за съставяне на кабинет с първия мандат. Има се предвид, че след успешен вот на недоверие президентът връчва отново мандат на първата политическа сила, за да опита да формира нов кабинет.

 

Ако има въобще някаква възможност за ново правителство в това Народно събрание, то може да бъде само около коалицията, която управляваше досега – ПП, БСП, ДБ и с определена подкрепа от ИТН. И то да бъде кабинет с ново коалиционно споразумение, с нов министър-председател, вероятно и с нов финансов министър.

 

Всичко това, разбира се, изглежда изключително трудно да се осъществи заради силно изострените отношения с Трифонов. Много тежки думи се казаха в последните две седмици, бяха прекрачени много линии и това несъмнено минира пътя към подобен вариант.

 

Но при всички случаи ще се направи нов опит да се отцепи още някаква група от депутати на ИТН. Колкото до евентуална подкрепа от ГЕРБ – това ми изглежда твърде екзотично. Как Борисов ще обясни пред избирателите си, че влиза в някаква форма на коалиция с тези, които преди няколко месеца го арестуваха?

 

А нов кабинет около ГЕРБ е изключен. Коалиция около ГЕРБ с кого? Някакъв коалиционен Франкенщайн с ДПС и "Възраждане" не само изглежда невъзможен, но би бил и самоубийствен за участниците в него.

 

Да разбираме ли, че изборите са най-реалистичният вариант по тази логика?

Да. Но дори преди вота на недоверие да се събере някакво минимално мнозинство или при първия мандат, това само ще удължи агонията с няколко месеца. В България не може да се управлява със 121 мандата.

 

Помним каква мъка с кворума беше година и малко при Орешарски. Подобен развой на събитията ще купи няколко месеца живот на управлението, но няма да го зареди с нова легитимност и обществена подкрепа. Напротив. И в крайна сметка няма да промени крайната развръзка – предсрочни избори ще има.

 

Какво да очакваме от нов предсрочен парламентарен вот?

Неизвестното е едно – дали в изборите ще се върне хартиената бюлетина. Казвам това неслучайно, защото този фактор неминуемо ще повлияе върху изборния резултат. При паралелно машинно и хартиено гласуване избирателната активност ще бъде малко повисока, защото пред урните ще се завърнат част от хората, които изпитваха притеснение да гласуват с машина.

 

Гласуването с хартиена бюлетина би подпомогнало партии като БСП например, защото част от техните гласоподаватели имат технологична бариера. ГЕРБ и ДПС вероятно също биха спечелили.  Петков и Василев влизат в полето на либералното градско, но губят масовия българин.

 

Отвъд това единствено неизвестно социологическите проучвания от последните месеци показват най-общо три групи формации в зависимост от тяхната големина.

 

Първата група е на партиите и коалициите, които са най-близо до бариерата, но все пак над 4-те процента. Това са "Има такъв народ", новата партия на Стефан Янев и "Демократична България".

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени