Димитър Ганев, Тренд: Българите говорят за цени, а властта за всичко друго

Кабинетът се ползва с тефлоново покритие или казано по друг начин той се намира в своя меден месец, коментира социологът

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: БГНЕС

"Българинът се вълнува от скока на цените, а управляващите не говорят за този проблем. Това може да скъса връзката. Увеличаването на цените води до натрупването на социално напрежение, което постепенно ерозира обществената подкрепа за управлението". Това каза в интервю за БГНЕС социологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той прогнозира вълна от социално недоволство, която за момента не се вижда с просто око.

 

"То може да не излезе на улицата сега или след месец, но може постепенно да ерозира обществената подкрепа за управлението. Когато започне да изтънява, тогава от по-малък повод може да се запали искра, от която да пламне недоволство", заяви Ганев и добави, че не чертае черни сценарии, а сигнализира за очевиден казус, за който не се говори достатъчно от управляващите.

 

Според него дистанцията между Румен Радев и Кирил Петков ще настъпи, когато правителството започне да трупа негативи. "Това Народно събрание разполага с политическия потенциал да роди и друга власт, различна от това парламентарно мнозинство в момента. Вие ще питате как би могло да изглежда това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров". 

 

Според него само на пръв поглед правителството на премиера Кирил Петков и подкрепящата го коалиция изглеждат крехки и нестабилни.

 

"Електоратът на "Продължаваме промяната" стои много твърдо зад кабинета, докато този на коалиционните партньори – БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" – са по-колебливи. Две трети от тях изразяват подкрепа към правителството, около 20% са колебаещи се. Това означава, че симпатизантите на другите партии не привиждат това като свое управление напълно", заяви Димитър Ганев и добави: "Кабинетът се ползва с тефлоново покритие или казано по друг начин той се намира в своя меден месец".

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени