Димитър Ганев, Тренд: На хоризонта се задава вълна с голям разрушителен потенциал за правителството - цените

Както всеки нов кабинет, и този се ползва с тефлоново покритие, но това ще е за малко

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Wikipedia

Съчетанието на два фактора - сравнително ниската стартова подкрепа и скока на цените може да се превърне в източник на огромно социално недоволство, прогнозира социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд" пред "24 часа". 

 

"Всеки нов избор, особено когато доведе до смяна на властта, неминуемо води до доза презареждане с доверие. Това ясно личи и от данните от последното проучване на агенцията. Еуфорията от новия кабинет не е голяма, но това не бива да ни изненадва. Началният устрем не може да се сравнява с електоралните вълни от 2001 и 2009 година, когато първата политическа сила печели съответно 2 милиона гласа (НДСВ) и 1,6 милиона гласа (ГЕРБ). През ноември 2021 г. "Продължаваме промяната" спечели изборите с по-малко от 700 хиляди гласа, съставяйки кабинет в сложна конфигурация. В този ред на мисли не можем да очакваме кой знае каква вълна от ентусиазъм, защото базата, от която се тръгва, не е голяма", коментира Ганев.

 

Въпреки това личи, продължава той, че както всеки нов кабинет, и този се ползва с тефлоново покритие. Видимо спорни решения на правителството и някои кадрови неудачи минаха като че ли безпроблемно. Плъзнаха се по тефлона. На хоризонта обаче се задава друга вълна. Тя не е от подкрепа, а е с голям разрушителен потенциал. Цените. Рядко може да се наблюдава в проучване проблем, който се откроява толкова силно. Дори пандемията от COVID-19 изглежда по-малко значим за българите въпрос. Като че ли свикнахме с вируса и проблемът се превръща лека-полека във фонов. Проблемът с повишаването на цените има и своите количествени измерения в общественото съзнание. Ако ни се съобщава официална инфлация от 7-8%, то усещането е съвсем различно.

 

"Половината от българите заявяват, че основните стоки, които обикновено пазаруват, са се покачили с над 20%. Съчетават се два фактора – сравнително слаб начален тласък като подкрепа и огромен проблем, който може да се превърне в източник на огромно социално недоволство. Достатъчно много доказателства имаме, за да знаем, че когато се опре до джоба на българина, напрежението се покачва драстично. И не, не вещая някаква катастрофа за новия кабинет. Просто предупреждавам, че тефлоновото покритие на правителството може съвсем скоро да бъде изчегъртано", допълва Димитър Ганев.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени