Димитър Радев: Категоричен съм - БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови за въвеждане на еврото далеч преди крайния срок

Ако не бях сигурен, че има реални шансове да влезем в еврозоната, нямаше да приема втори мандат като управител, подчертава той

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БГНЕС

Интервю на управителя на БНБ Димитър Радев пред "24 часа"

 

Бяхте в екипа, довел ни  до чакалнята пред еврозоната, г-н Радев. Очертава се да бъдете и в екипа за достойния финал – пълноправно членство в нея. Какви са шансовете ни това да се случи в рамките на вашия втори мандат като управител на централната банка?
Това беше основната причина да приема втори мандат като управител на БНБ. Ако не виждах реални шансове, нямаше да го направя.

 

Формалната отмяна на валутния борд от датата на въвеждане на еврото само формална ли е? Имаме съвсем заслужен фетиш към борда, защото той ни предпази от много сътресения и опази валутата ни  стабилна. Как ще стане "предаването на щафетата" към еврото?

Стабилността на лева е функция на стабилността на резервната ни валута. Това, което ще стане, е, че резервната ни валута, еврото, ще се превърне в национална валута. 

 

Много вероятно е излизането от борда да разпали отново позаглъхналите апетити около валутните резерви. Да повторим какво се случва с тях и защо те не са "дъжд от милиарди", който ще се изсипе в икономиката ни. 

Подобни апетити от страна на някои политици са напълно безпочвени. Намаляването на баланса на Централната банка ще увеличи разполагаемия ресурс за развитие на икономиката основно чрез търговските банки, но не и за непродуктивни разходи от държавния бюджет.

 

"Ще бъде историческа грешка,  ако проявим колебание и загубим този контрол или ако допуснем пробив в управлението на публичните финанси", ми казахте преди две години. Допуснахме ли я? 

Има оживена публична и експертна дискусия по въпроса и това само по себе си е положителен знак. Състоянието на публичните ни финанси продължава да бъде солидно и въпрос на политическа мъдрост е да не се допусне неговото влошаване.

 

Дефицитните бюджети например тревожат ли ви? Имате ли сигнали, че икономическата, а оттам и финансовата система са малко по-нестабилни отпреди няколко години?

Продължаващите дефицити особено в условията на икономически растеж не са фактор за стабилност на икономическата и финансовата система. По-скоро обратното. По този въпрос ние сме там, където сме. Това, което като минимум трябва да се направи, е да се постигне намаляващ тренд в равнището на дефицита през следващите три години.

 

Инфлацията остава ли големият ни формален проблем? Какви мерки работят, не за да се маскират симптомите, а да се атакуват причините за нея? И разполагаме ли с такива?

Да, инфлацията продължава да бъде проблем. Един от начините да се контролира този проблем е да се ограничава търсенето, а това изисква синхронизиране на монетарната и фискалната политика. По отношение на тази синхронизация все още не сме там, където трябва да бъдем,

 

Давате не един или два сигнала за възможен ръст на лошите кредити, вдигате антицикличния буфер за пореден път. Презастраховате се или вземате превантивни мерки, за да не се случи?

Длъжни сме да го правим, тъй като виждаме потенциални рискове. Впрочем редица централни банки последваха нашия пример и също повишиха нивото на техния антицикличен буфер.

 

Да обясним, макар и кратко, какво означава за една държава и една централна банка да бъде в Банковия съюз? Като потенциал и за контрол, и за защита на парите ни, и за бъдещето на банковия ни пазар например….

Означава, че ние разполагаме с информация и участваме пълноправно във вземането на решенията за надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, включително банките в България. Това участие подобри качествено стандартите за контрол и за защита на парите на бизнеса и домакинствата в банковата система.

 

Новият закон за БНБ ще я направи ли независима от политиката? Тя доколко е зависима сега? Има ли опити – отвън или отвътре, макар и деликатно, да ви внушават определени решения? Каква е реакцията ви? 

БНБ и в момента е независима. Експлицитни опити за намеса няма, а на имплицитни опити не реагираме. Независимо от това, ще включим текстове в новия закон за пълна деполитизация на ръководството на БНБ.

 

Кои са най-големите ви опасения преди, по време и след  реалното въвеждане на еврото у нас? Очаквате ли  пробойни и имате ли резервни "гуми", за да бъдат туширани? 

Опасенията се лекуват с добра подготовка. Това е, което БНБ и банковият сектор правят. Мога категорично да кажа, че БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови за въвеждане на еврото далеч преди крайния срок. 

 

Как избрахте дизайна  на "българското евро"? Дали вече го сечем, или…

Имах възможност публично да обясня процеса. Накратко, от гледна точка на приемственост решихме да възпроизведем дизайна на действащите монети. Процесът протича гладко и изцяло по план.

 

Ако трябва да направите характеристика на банковата ни система с няколко числа, кои ще изберете?  И да ни обясните какво означават и защо избрахте точно тях?

Ще използвам показателите за капиталова адекватност, ликвидно покритие  и рентабилност. Информацията за тях е публична, но за да не ви затормозявам с числа, ще кажа, че те са над средните за ЕС.

 

Да завършим с пожеланието ви към клиентите на банките и към самите банкери. Можете ли и сега да повторите, че "всички банки са добри за парите ни" и очаквате ли да останат такива, когато левът се смени с еврото?   

Мога, при това по-категорично, отколкото преди. На всички банкери и техните клиенти най-искрено пожелавам здраве и успехи. 

Още от "Интервю"

Теменужка Петкова: МВнР не може да бъде канал за реклама на която и да е политическа партия

Не виждам нищо по-ясно и естествено Външно да остане за ГЕРБ, тъй като това е единственото министерство, което имаме в рамките на това правителство, добави тя

Прочетете повече прочетете повече

ГЩ на румънската армия: Ако Русия спечели в Украйна, следват Молдова и Западните Балкани

Ако Румъния бъде нападната, 50,5 процента от анкетираните са заявили, че биха се сражавали за страната, над 11 процента биха се скрили, докато войната отмине, а близо 20 процента биха емигрирали

Прочетете повече прочетете повече

Кулеба: Тези, които днес смятат, че Путин няма да посмее да изпрати армията си в страна от НАТО, са късогледи и малоумни

Ако бяхме отделили толкова време за размисъл по време на Втората световна война, Хитлер никога нямаше да бъде победен, заявява украинският външен министър

Прочетете повече прочетете повече

Украински висш командир: Очакваме самолети F-16 и ракети с обсег от 300-500 км в следващите пакети военна помощ

Никоя друга страна в света няма толкова разнообразни оръжия като Украйна, заяви Сергей Наев, командир на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени