Директорът на болница "Лозенец" обвини Кацаров в лобизъм: Целта май е да се закрият две държавни болници, за да се освободи място за частна

Ще се унищожат две болници, това ще стане, казва доц. Горнев

Доц. д-р Радосвет Горнев
Доц. д-р Радосвет Горнев Източник: Болница "Лозенец"

"Появиха се твърдения, че целта на сливането е да се унищожи "Лозенец" и да се построи нова частна болница "Сърце и мозък" в Казичене. Каква е причината да се затвяря стара, за да се отваря нова болница?

 

Трябва да се закрият определени дейности в някоя болница, за да има основание да се открият същите дейности в друга болница. Най-общо казано, в София няма място за нова болница, защото има много болници. За да се отвори нова частна болница и да изпълнява определени скъпоструващи процедури, да ползва най-много ресурс от Здравната каса, трябва да се затворят същите дейности в някоя друга болница. Така ще има основание за новата. Това най-лесно става в държавните болници. Например в "Пирогов" от 4 клиники по хирургия остана една, в "Александровска" пък от три неврологични клиники вече е една. Ако това, което иска министър Кацаров, стане факт, няма да стане нищо, само ще се загуби повече време. Ще се унищожат две болници, това ще стане", казва доц. Радосвет Горнев, директор на Болница "Лозенец".

 

Интервю на Константина Костова, "24 часа"

 

Доц. Горнев, има ли промяна ден след протеста ви пред болница "Лозенец" и срещнахте ли се със здравния министър Стойчо Кацаров, както той спомена?

Аз съм изпълнил ангажимента си да информирам началниците на клиниките. Изложих пред ръководството на министерството позицията, проблемите и вълнението на хората, които съвсем спонтанно излязоха на този протест.

 

Ще направя всичко възможно да се намери решение, което да е въз основа на добър анализ и да е в перспектива, която е прозрачна и ясна. Най-вече за хората, които работят в болницата. Те заслужават да работят в спокойствие и без стрес. Защото те са най-ценното като ресурс в тази болница.

 

За съжаление обаче, те работят в стрес вече трета година. В края на 2018 г. имаше подобна ситуация, за разлика от сега имаше действащо Народно събрание и парламентарна комисия. Тогава аз присъствах и там се водеха доста сериозни дебати, бяха изслушани становищата на световни организации, на Софийския университет, на болницата, на инвестиционни компании. И въз основа на този огромен дебат и дълго заседание комисията не прие подобно прехвърляне. Тази ретроспекция показва, че едва ли за тези няколко години нещо се е променило. Напротив - нещата са в застой, И по отношение на създаденото дружество, което трябваше да направи детска болница, и по отношение на лутането с терен и т.н.

 

Мнението си го изразих пред министъра, изразих го и този септември, когато той имаше изява в парламента по повод парламентарно питане. Моята позиция не е променена. Механичното сливане на две болници не може да доведе до нищо добро. Напротив - ще се изразходва ресурс, който ще е съпоставим с построяването на нова сграда. Това е единственото решение.

 

Когато се търси решение за построяването на нова сграда, то може да бъде намерено и на територията на болницата, но да стане по прозрачен начин, добре прецизирано проектиране. Да се предвиди каква да бъде тази сграда, с какви инсталации да разполага, какво да е оборудването, с какви клиники и отделения. И те да са по последните изисквания на Евросъюза. Ние вече 15 години сме членове на ЕС и за това време можеше да построим 3 детски болници. Защото детското здравеопазване трябва да бъде приоритет номер 1 във всяко управление на България.

 

Доколкото е заложено в програмата на едно бъдещо управление, то детската болница спокойно може да е част от университетска болница "Лозенец". Като университетска, тя предполага най-високо ниво на оборудване, технологично обезпечаване и не на последно място най-добър подбор и изграждане на кадри. Младите хора би трябвало да поемат кризата с децата във всичките направления по специалности. Най-вече тези, които са за интензивни грижи. Там има огромен дефицит. Именно това може да бъде съчетано и с трансплантационната програма - това, което ние имаме като история и опит в болница "Лозенец". Тук се извършват единствените у нас детски трансплантации. Защо не - тази дейност да се разшири, да се включат трансплантации на бъбреци. Това е нещо, което не е извършвано при деца през последните 10 години.

 

Трансплантираните пациенти се притесняват, че при евентуално преструктуриране те няма къде да бъдат под наблюдение. Защо?

 

Целият този процес изисква огромна организация. Включва преди самата трансплантация, по време на донорската ситуация и самата трансплантация, периодът след нея, специализираните и интензивни грижи, провеждането на специфична терапия, проследяването им в годините, което става под строга програма. Всички тези неща са свързани не само с леглова база и апаратура. Това е един много важендиспансер. Осъществяването на наблюдението след трансплантация, е много важно не само за самото оцеляване на пациентите, но и за качеството им на живот. Напълно са разбираеми тези притеснения както на пациентите, така и на родителите им.

 

Трансплантационната програма у нас я има, обезпечена е ресурсово и точно в "Лозенец" може да бъде надградена на базата на много тясната връзка със Софийския университет и неговия Медицински факултет. Подобна връзка е повече от нормална в целия цивилизационен свят. Както в Германия, Швейцария, Италия, Франция, всички университетски болници са тясно свързани с най-големите университетски центрове. Ние трябва да ползваме европейски опит и практики, които са утвърдени и за които имаме подкрепа.

 

Софийският университет и неговият медицински факултет могат и разполагат с тази уникална база, която предлага на студентите много добро качество на медицинско образование.

 

В нашата болница медицинският университет е разкрил симулационен център, в който да бъдат представени всички видове оперативни интервенции. По този начин студентите са обучавани не само теоретично, но и с много добра висока степен на практическа насоченост. Това нещо трябва да се надгради. На базата на академичната атмосфера да се направи тук и най-доброто - независимо дали ще е национална, или детска болница, която да разполага с всичките удобства и възможности за едно европейско лечение на нашите деца.

 

По показатели имаме най-лошите резултати в Европа. Трябва да се стремим към най-доброто. Това е приоритет не само за детска болница, но и за цялото детско здравеопазване.

 

Значи вие сте "за" построяването на нова болница в двора на "Лозенец". Но сте против сливането ѝ със специализираната "Проф. Иван Митев"?

В самата сграда има много по-малко легла, отколкото някои си представят. С броя им по никакъв начин не можем да отговорим на изискванията да се съвместяват две болници.

 

Още повече съществуващата университетска детска болница е база за обучение на Медицинския университет. Нашата болница е база на Софийския университет. Това са два конкурентни факултета. Ще се стигне и до други проблеми, които са на друго ниво - университетско.

 

Висшите учебни заведения у нас имат своята автономност. Едно такова механично сливане би нарушило и автономността на СУ. Болницата и голяма част от нея са част от Медицинския факултет. Включително учебни зали, аули, лаборатории, както и автономният център.

 

Пред медиите казвате, че е добра новина да се строи болница в двора, а не мол или казино. Имате ли подобни опасения?

Има достатъчно лоши примери в рамките на София, и то съвсем близо до Южния парк. Там под една или друга форма бяха открити процедури за строежи. Те бяха разгърнати в мащаби, които придобиха огромни размери. Примери като Софияленд има много. Това съвсем не е невъзможно да се случи, нищо че сме 2021 година и 15 години в ЕС.

 

Появиха се твърдения, че целта на сливането е да се унищожи "Лозенец" и да се построи нова частна болница "Сърце и мозък" в Казичене?

Това е огромен проблем на българското здравеопазване, защото в клиничните специалности има дейности и процедури по заболявания, свързани със сърдечносъдовата система и главния мозък. Те са най-скъпоплатени от обществения ресурс, с който разполага здравната каса. Именно по тази причина има голям дисбаланс в това, което се прилага като услуги. Този дисбаланс засега се удържа особено за социалнозначими заболявания извън високоплатените, включително и всички заболявания в детска възраст. Клиничните пътеки са едни от най-ощетените. Така че точно това нещо трябва да се избегне. За да се построи нова болница, трябва да се затвори стара, ако се гледа и се спазва т. нар. здравна карта на София.

 

Каква е причината да се затвяря стара, за да се отваря нова болница?

Трябва да се закрият определени дейности в някоя болница, за да има основание да се открият същите дейности в друга болница.

 

Тоест няма място за няколко болници, които вършат едни и същи услуги?

Най-общо казано, в София няма място за нова болница, защото има много болници. За да се отвори нова частна болница и да изпълнява определени скъпоструващи процедури, да ползва най-много ресурс от Здравната каса, трябва да се затворят същите дейности в някоя друга болница. Така ще има основание за новата. Това най-лесно става в държавните болници. Например в "Пирогов" от 4 клиники по хирургия остана една, в "Александровска" пък от три неврологични клиники вече е една.

 

Ако това, което иска министър Кацаров, стане факт, няма да стане нищо, само ще се загуби повече време. Ще се унищожат две болници, това ще стане.

 

Ако може вие да дадете решение, какво ще е то?

Моето решение би било да се планират нуждите и да се строи по европейски образец със съдействието на консултанти от Европа. Това може да бъде част от университетска болница "Лозенец". Би могло да е свързано и да помага и на студенти, и на пациенти.

 

Визитка

Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г.

През 1996 г. придобива специалност обща хирургия

Специализира жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална хирургия, лапароскопска хирургия в клиники на Александровска болница и Военномедицинска академия

От 2008 г. доц. д-р Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в МБАЛ "Лозенец"

През 2021 г. става директор на болницата

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени