Дмитро Кулеба: Дори да свършат оръжията, ще се бием с лопати

По думите на украинския първи дипломат, повече пари за Украйна потенциално биха помогнали да се избегне пряка конфронтация между НАТО и Русия

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: Profi Media

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди в интервю пред ABC News, че "времето изтича" Конгресът да приеме ново споразумение за финансиране за увеличаване на военната помощ за Украйна, но добави, че дори оръжията да свършат, украинците ще се "бият с лопати".

По думите му, повече пари за Украйна потенциално биха помогнали да се избегне пряка конфронтация между НАТО и Русия, в която американските войски ще бъдат принудени да се намесят.

"Каквато и да е цената на подкрепата на Украйна сега, цената на оправянето на бъркотията в света, ако Украйна загуби, ще бъде много, много по-висока", заяви той. "Ако Западът не може да спре Русия в Украйна, тогава кой друг може да я спре в други части на света? Дори да ни свърши оръжието, ще се бием с лопати, защото съществуването на тази нация е заложено на карта за Украйна".

Притиснат с идеята, че Украйна един ден ще трябва да преговаря с Русия, Кулеба изключи всякакви преговори с Владимир Путин, докато Украйна не бъде в много по-силна позиция на бойното поле.

Той признава, че руската армия е "научила уроците си" и сега е "много по-добре оборудвана за тази война", но прогнозира "още поражения" за Русия тази година. Руските войски станаха по-уверени на бойното поле през последните седмици, превземайки малки участъци от територия в Източна Украйна около оживения град Авдеевка.

Украинският външен министър обаче заяви, че тези "минимални" руски печалби са дошли на "изключително висока цена" и отхвърли идеята, че Русия сега има предимство на бойното поле.

Изданието отбелязва, че през последните месеци Украйна е изстреляла дронове с експлозиви по цели в Русия. Кулеба отказа да коментира директно тези атаки, но намекна, че Киев се опитва да покаже, че войната в Украйна оказва негативно влияние върху Русия.

"Президентът Путин трябва да обясни на хората си защо се случва всичко това", поясни той. "Мисля, че е полезно от време на време да ги накараме (жителите на Русия) да осъзнаят, че реалността извън техните телевизии е различна и може да бъде много, много по-лоша от тяхната пропаганда".

 

 
 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени