Доц. д-р Стойчо Стойчев пред Zonanews: Румен Радев води политика, възпроизвеждаща апартейда в ЮАР

Що се отнася до ГЕРБ, то година-две в опозиция може би ще им е много полезно, коментира още доц. Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев

Интервю на Живка Кехайова с доц. д-р Стойчо Стойчев, ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Доц. Стойчев, как да си обясним най-ниската избирателна активност в България, реализирана на вота за втори тур на президентските избори?
Това е тема, по която наистина трябва да се говори. Около 1 млн. традиционно гласуващи, този път не отидоха до урните. Ако приемем думите на Бойко Рашков, че това е следствие от спрения от него купен вот и този купен вот е цели 30% (от активно гласуващи на избори у нас малко над 3 млн., 1 млн. е бил купен?), то Рашков би трябвало веднага да може да изправи пред съда виновните. Истината, разбира се, е малко по-различна.

Машинният вот и особено умишлено усложнения на парламентарните избори и първия тур машинен вот, постигна целта си - да откаже от гласуване електората на хартиите, които не са от Радевите приближени. Удари най-сериозно БСП. И не защото тези хора са по-малко интелигентни, а защото не си служат с подобен тип устройства, притесняват се и най-вече не искат да се изложат публично. Тихомълком беше въведен ценз за дигитална грамотност.

 

Втората причина бяха целенасочените акции с етнически привкус на вътрешния министър в махалите и по селата. То не бяха прибирания на тефтери за вересии, не бяха отвеждани с белезници хора и карани да подписват протоколи...Това си беше сплашване. Един интелигентен, реализиран човек, няма да трепне от подпис на протокол, но за малограмотните и по принцип страхуващи се от силовите органи хора, които не знаят какви са последствията, е много сериозно. Целта беше определени райони изобщо да не гласуват и тя бе постигната. Подобно поведение е недопустимо за министър на вътрешните работи на държава, член на ЕС, но Бойко Рашков не е мръднал от Възродителния процес насам, така че очевидно нямаше особени скрупули.


Защо се наложи да правим трети избори за година, за да се стигне до шанс за формиране на правителство?
Защото това трябваше да бъде Радевото правителство, а в предходните парламенти той не се почувства сигурен с ДБ и ИТН - не че не го подкрепяха, но и очевидно не бяха достатъчно зависими. На Радев му трябваше мнозинство, обслужващо интересите му и изцяло зависимо от него правителство. Затова си създаде "Продължаваме промяната". И не, няма такова нещо като Кирил Петков и Асен Василев са по-близо до американците, а Румен Радев не съвсем. Без американското посолство Радев не би могъл да направи каквото и да било. Дори не би опитал. Вярно е, че в приказките си се извърта като фурнаджийска лопата, но в действията си е абсолютно последователен. Не би и могло да бъде друго.

 

Е, спомням си как тъкмо говореше преди време, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат и у нас пристигна президентът на Полша Анджей Дуда, след което буквално за часове излязоха с обща декларация против Русия и за санкции. Или пък точно Радев да обяснява кой бил корумпиран и кой не, при положение, че явно закриля Пламен Узунов, например. Да не изброявам всичко сега. Подобни неща се случват непрекъснато и аз се чудя как електоратът му го харесва при тази непоследователност, но пък може точно това да им харесва, въпреки, че е човек, на който не можеш да разчиташ и го демонстрира без притеснение. Представители на администрацията му наричат всеки, който дръзне да говори за тези неща как ли не - амеби, едноклетъчни...Рашков ги нарича ненормални, но пък не може всички в тази държава да мълчим и да се правим на слепи. Трябва да се говори сега.

 

Усещането, или обещанието за бенаказаност (да си спомним нарушаването на Конституцията) ли му позволи за 3 минути в дебата с проф. Герджиков да изостри отношенията ни с три държави и ЕС?
Не толкова за безнаказаност, колкото от необходимост да залъже електората у нас. Както и да замазва нещата сега, казусът с Крим няма нищо общо с изброяваните тези дни от защитниците му, други казуси. При Крим става въпрос за брутално незачитане на договореностите от държава, обещала да пази териториалната цялост на Украйна, при положение, че Украйна предаде ядрените си бойни глави. И Украйна го направи, защото Русия и САЩ обещаха и подписаха документи, че ще пазят териториалната й цялост. След което, уж пазителката Русия откъсна територии от Украйна.

 

Ама Хрушчов бил дал на Украйна Крим! Добре, дал го без никаква принуда и пак без принуда съвременната Руска държава, подписвайки да пази териториалната цялост на съседката си, се е съгласла с това. Такова грубо погазване не само на международното право, но и на елеменарния морал и почтеност, не се е случвало. И точно това е проблемът с Русия. Я да видим, дали Русия щеше да припари до Крим, ако Украйна не беше предала ядреното си оръжие? Да не говорим, че жертвите на опитите за откъсване на територия от Украйна са хиляди, включително взривения самолет, ще има и още много. А и хипотезата на Радев: "Ами руски е. Какъв да е?", на практика води до:"Историята на Северна Македония си е македонска, каква да е?", териториите у нас с турци, български граждани - ако Турция направи там един референдум са: "Турски. Какви да са?" и т.н. Толкова е абсурдно, че би трябвало електоратът на Радев да го види веднага, но явно това не им е проблем.


Каква е цената, която ще платим за изборите си?
Обобщено, Румен Радев води политика, възпроизвеждаща апартейда в ЮАР, а Рашков е изпълнителят на тази политика. Сплашване, хванали са пасторите - влиятелни сред ромската общност, да агитират за Радев, шефът на СДВР обикаляше лично "Факултета" ежедневно...Един резултат, произведен така не предполага върховенство на правото и закона. Върховенство на правото и закона не се постигат така. Дори да си тръгнал като чист човек с чисти намерения, когато започнеш да използваш инструментариума на мафията и мутрите, падаш на тяхно ниво. И Радев отдавна е паднал. Прав е Лозан Панов, че в момента той е новото лице на статуквото. Да не говорим как се разправиха с Лозан Панов - флагмана на идята за върховенство на правото и закона.


Цената на избора си всеки ще плаща индивидуално. Дано хората скоро си дадат сметка какво точно направихме. Няма начин да говориш за право и закон, а да заобикаляш правилата. Трябва да е ясно на всичките му избиратели - с преизбирането на Радев дойде краят на идеята за съдебна реформа. Можем всички да честитим на Иван Гешев това, че спокойно ще изкара мандата си. Радев няма проблем с Гешев, неговият проблем беше и е Бойко Борисов.

 

Какво очаквате да се случи с ДБ, ИТН, ГЕРБ...?
ДБ и ИТН най-вероятно няма да влязат в управлението. Ще подкрепят без министри. Никой няма да ги пусне в реалното управление на страната и за ДБ това ще е наказанието за гаврата им с Лозан Панов, който накрая едва ли не, изкараха луд. За предателството им. То не е първото. Когато в 2014 година влязоха във властта с ГЕРБ, ГЕРБ им дадоха 7 министерски кресла - абсолютно непропорционално на изборния им резултат. И какво направиха те? Определено не им бяха виновни ГЕРБ за вътрешните ежби, междуличностните скандали, цепенето. Предателите никой не ги иска. ДБ бяха единствените, които реално искаха съдебна реформа, затова и такава няма да има. Да не говорим, че съглашателството им с БСП е предателство и на собствените им идеи, които, между другото, са абсолютно несъвместими с тези на останалите пропрезидентски партии (Истанбулската конвенция, решаването на проблема със Северна Македония и т.н.). Освен, че няма да управляват, ще бъдат изместени от "Възраждане". Срещу безплатна трибуна, "Възраждане" перфектно ще обслужва интересите на Радев. Не напразно президентът привиква преди време Костадин Костадинов на приказка и не напразно феновете на "Възраждане" гласуваха масово за Радев.


Що се отнася до ГЕРБ. Година-две в опозиция може би ще им е много полезно. Докато си на власт, гледаш да имаш послушни хора край себе си, послушни депутати. Сега като са в опозиция, виждаме засилени процеси на привличане на интересни, умни, хора с харизма и биография, на млади и нови личности - само такива хора могат да запазят интереса към партия в опозиция. Това ще даде възможност и на Борисов да се пенсионира, когато избере, спокойно, че има на кого да остави партията. Докато течаха скандалите с Цветанов, това просто не беше възможно, а сега става възможно. Слизането на ГЕРБ от властта може да се окаже шанса й да се модернизира, да стане адекватна на времето, при това с наличието на сериозна партийна структура и позиции в ЕНП, с наличие на кадри и политически опит. Следващата стъпка ще бъде да намери нови съюзници и това няма да са ДПС. Виждам, че дори сега оставят вратичка към ДБ, а това е умно.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени