Експерт: През зимата Украйна ще получи оръжия и в началото на март ще започне освобождението на Крим

Според него украинските войски вече са готови да настъпят към Азовско море и да унищожат "земята коридор" на руските окупатори към Крим

Роман Свитан
Роман Свитан

Украинските сили за отбрана вече са готови да се придвижат към Азовско море и да пресекат т. нар. "сухопътен коридор" към окупирания Крим. Въпреки това няма смисъл да се напредва, докато почвата не замръзне. Има проблеми и с оръжията. Веднага след като въоръжените сили на Украйна получат необходимото оръжие, те ще се насочат към Азовско море. Операцията по освобождаването на Кримския полуостров се очаква след февруари или началото на март. Това заяви в интервю за сайта Главред полковникът от въоръжените сили на Украйна, военен експерт Роман Свитан. 

 

Той добави, че украинската армия е можела да влезе в Крим през лятото на 2022 г., но тогава военното командване е решило да освободи преди всичко Харковска област.

 

"Нашите войски могат да влязат в Крим през лятото на 2022 г., ако операцията по освобождаването на Харковска област се прехвърли в движението към Азовско море, към Мелитопол. Ако това се случи, ние вече ще можем да работим и в Крим Въпреки това беше прието решение първо да се придвижим към Купянск, тоест да освободим района на Харков", каза Свитан.

 

Според него украинските войски вече са готови да настъпят към Азовско море и да унищожат "земята коридор" на руските окупатори към Крим. Метеорологичните условия обаче възпрепятстват изпълнението на задачите.

 

Когато Украйна успее да върне всичките си територии и да стигне до границите от 1991 г., това още няма да означава пълна победа над Русия. Пълна победа за Украйна е разпадането на Руската федерация на компоненти, добавя Свитан. Това може да не стане много бързо. Може да се наложи да изчакаме две години, може би десет, прогнозира експертът.

 

"Следователно достигането на границите от 1991 г. и преминаването към отбрана е междинен резултат. След това трябва да последва затварянето на нашето въздушно пространство и граници - или като резултат от влизането на Украйна в НАТО (ако ни приемат там по ускорена процедура) , или в резултат на предоставянето от страните-членки на НАТО на гаранции за ненападение на Русия на територията на Украйна", отбелязва Свитан. 

 

Визитка

Роман Свитан (4 януари 1964 г., Макеевка, Донецка област) е украински военен, полковник от резерва, преминал в плен през 2014 г. и работил като съветник на ръководителя на Донецката областна държавна администрация Сергей Тарута. След началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна на 24 февруари 2022 г. той стана един от водещите военни експерти в украинските телевизионни канали и в други медии

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени