Експерт разкри условието, при което НАТО ще се намеси във войната в Украйна

Има големи съмнения, че Руската федерация разполага с боеспособно тактическо ядрено оръжие, казва Александър Кочетков

Експертът Александър Кочетков
Експертът Александър Кочетков

Единственият фактор, който може да принуди НАТО да влезе във войната в Украйна би бил опитът на Русия да използва ядрено оръжие, смята политическият анализатор Александър Кочетков.

 

"Русия вече беше предупредена за последствията от подобен ход - както официално, така и неофициално. Ако САЩ и НАТО като цяло забележат признаци на подготовка за използване на тактическо ядрено оръжие, те си запазват правото да нанесат ответен удар, превантивен удар с високоточно оръжие, който ще унищожи позиции (където е разположено тактическото ядрено оръжие, бел. ред.) , командните пунктове, всеки бункер", каза той в интервю за Главред.

 

В същото време експертът смята, че днес няма признаци, че Русия се готви да нанесе ядрен удар. Освен това, няма авторитетни доказателства, че Русия притежава боеспособни тактически ядрени оръжия, които могат да бъдат използвани.

 

"На хартия изглежда, че руснаците имат няколко хиляди тактически ядрени оръжия в арсенала си, но това не означава, че всички те са боеспособни и могат да работят. В крайна сметка веднага след разпадането на СССР от армията (руската, бел. ред.) са разбягаха в различни посоки и взеха със себе си всичко, което можеха. В постсъветския период никой не се занимаваше с отбранителна способност, следене на строги температурни режими, налягане и влажност при съхранение на ядрено оръжие", каза той.

 

Събеседникът изрази съмненията си, че Русия разполага с боеспособно тактическо ядрено оръжие. "Между другото, наскоро, още по време на войната, Русия проведе учения с ядрени оръжия, но като цяло от хранилищата бяха извадени модели, които имитираха ядрени бойни глави. Така че руснаците тогава предупредиха САЩ за това предварително и Щатите наблюдаваха какво се случва. Русия наистина не иска САЩ да си помислят, че тя крои нещо. Тя много се страхува от това", добави Кочетков.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени