Експерт: Войната ще продължи до смъртта на Путин, време е НАТО да се намеси

Идеята за "руски свят" е аналог на хитлеровата арийска теория, тя е неонацистка идея

Александър Доний
Александър Доний

Русия продължава да се готви за дълга война в Украйна. При това има голяма вероятност, че завоевателните планове на Путин не спират само до украинската територия. 

 

Това заявява в интервю за интернет изданието Главред политическият анализатор и бивш украински депутат Александър Доний. В момента той е директор на Центъра за изследване на политическите ценности. 

 

"Всеки нормален човек се опитва да разбере логиката на тази фашистка Русия, защото иначе е невъзможно да разбереш защо те нападнаха Украйна. Но ако приемем, че те се интересуват само от унищожението на Украйна като държава, от изтребването на всички украинци (а това, което вършат изглежда именно така), то тогава може да се предполага, че те са заинтересовани от максимално разтегната във времето война. Защото ресурсната база на Русия, имам предвид не само полезните изкопаеми, но и военно-промишленият й комплекс с натрупано оръжие и човешкият й потенциал, които са, за съжаление, няколко пъти повече, отколкото формалния потенциал на Украйна", заявява той. 

 

Той подчертава, че Русия е заинтересована войната да се проточи с години, за да се стоварят върху Украйна не само руските бомбардировки, но и хуманитарна кантастрофа - например през предстоящата зима. 

 

"Поради това Зеленски, както вероятно сте забелязали, няколко пъти вече заяви на срещи със западни политици, че Украйна е заинтересована войната да приключи до Нова година. Русия не е заинтересована от това. Нейният интерес е да създаде катастрофа в украинските градове, където няма водоснабдяване, отопление. И това може да се случи не само в малкото селище Гуляйполе (...), но и в Николаев - град с огромно население. Този проблем съществува и ако през лятото той е решим, то, представете си, как би могло да се живее през зимата в домове, където няма вода и електричество? Хората там ще бъдат поставени пред дилемата или да измрат, или да се изселят. А това означава допълнителен натиск за другите украински градове", прогнозира Александър Доний. 

 

Според него Русия разбира това не по-зле от украинците. "И доколкото този режим е сатанински, то той е заинтересован от засилване на хуманитарната катастрофа в Украйна. В този техен план има заложени паузи, след това отново настъпление, след това отново паузи, тоест, това е такава дихотомия, която играе за тях. А ние бихме спечелили единствено от победа над Русия и приключване на войната. Проточилата се война играе за Русия", категоричен е той. 

 

Директорът на украинския Център за изследване на политическите ценности допълва, че ако се анализират изказванията на Путин, на неговия най-близък кръг, на основните му пропагандисти, ако се изучи многогодишната история на руската държава, то ще се забележи, че тя винаги е живяла екстериториално (чрез експанзия, бел. ред.). Според анализатора, Русия е останала някъде на нивото на 19 век или в средата на 20 век, когато са били последните големи войни в Европа и е имало опити да се добавят територии. 

 

"В този план идеята за т.н. "руски свят" - това е абсолютен аналог на хитлеровата арийска теория, тя е неонацистка (идея, бел. ред.). Тя предполага превъзходството на руснаците над всички други народи и се отличава от арийската (теория, бел. ред.) само по това, че там (в арийската теория, бел. ред.) е можело да си ариец само по кръв, докато руснак може да стане всеки. Всеки - Салдо, Царев - достатъчно е да се откаже от украинския език и да каже, че е руснак и той вече може д астане някой си Козак, Матвиенко при Путин - там има много хора, чийто корени са от Украйна, които днес олицетворяват неонацистката идея за "руския свят". А средството за надмощие над другите народи и при Путин, и при Хитлер е едно и също - завладяване на нови територии, т.нар. "разширяване на жизненото пространство". В този смисъл, ако се анализира руската империя ще се види, че след завладяването на дадена територия веднага се задейства технологията на изселванията, депортациите на местното население и замяната му с друго. Не е задължително да е с руски етнически произход, важно е да е откъснато от предишната територия, на което е живяло, а с времето то ще се русифицира", отбелязва Александър Доний. 

 

Бившият украински депутат коментира идеята си, че НАТО трябва да се намеси на страната на Украйна. "Аз съм категорично за. Аз пиша и говоря за това, че Западът трябва да удари по фашистка Русия. (...) Но засега Западът не е готов. Те са готови единствено за самоотбрана и затова ще увеличават военния си контингент в приграничната полоса - в Румъния, Полша, в балтийските държави, с което показват, че не трябва да се отива в тази посока. Защо обаче това не носи достатъчно позитив? Аз съм привърженик на това, че НАТО трябва да разгърне войски не в Румъния и Полша, а в Украйна. Изтеглянето на западните посолства от Киев, за съжаление, се оказа катализатор за агресията на Путин - това беше практически предаване на Киев. А това, че прехвърляха посолствата си в Лвов или по-далеч, показваше (на Путин, бел. ред.) коя е линията, за която или има тайни договорки, или съществува намек, че Русия няма да я прекрачи", коментира Доний.

 

Той акцентира на факта, че никой не знае какво се случва в главата на Путин. "Той може да иска да остане в историята - може и като маниак-убиец, но да остане. Путин е подпалвач на война (...) и аз бих искал да видя удари (военни удари на Запада, бел. ред.), които поразяват Русия, удари, които да се нанасят от Аляска по Далечния изток, бих искал Турция да не е неутрална държава, а от нейна територия да се нанасят удари по Краснодарския край. Това би била тежка война, но тя би имала много повече шансове на успех. Към този момент Западът съчувства на Украйна, оказва й хуманитарна, а някои държави - и военна помощ, но самата борба е оставена в ръцете на украинците. Загиват украински момчета, украинско гаржданско население, а това нанася поражения върху всяко семейство - почти всеки от нас е загубил приятели или роднини. Украинската нация не е безкрайна", възмущава се Доний. 

 

И продължава:
"В крайна сметка, нека напомня - Хитлер не нападна пръв Великобритания и Франция, Германия не им е обявявала война. Великобритания и Франция първи обявиха война на Германия, застъпвайки се за по-слабата Полша. Това до какво доведе? В перспектива спечели целият свят. В края на краищата силите на антихитлеристката коалици победиха Хитлер. Ако Франция и Великобритания не се бяха намесили, Хитлер постепенно щеше да завоюва държава след държава. Въпросът за солидарността е крайно важен и това трябва да се напомня на западните съюзници", отговаря той. 

 

В края на интервюто Александър Доний разсъждава върху възможността Русия да се разпадне. 
"Ще кажа, че всичко зависи от нас, трябва да променим отношението си към Русия - не да мечтаем за това тя сама да се разпадне. Да се разпадне на какво? На Бурятия, представителите на която воюват тук. На Тува, която последна влиза в РФ през 1944 г., а сега изпраща снайперисти тук? А кой работи за това, тези снайпери да стрелят в Путин? Нужно е да мислим стратегически - трябва да се изгражда опозиция в Русия", казва Доний в заключение. 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени