Експертът Камен Невенкин: Руската армия не може да воюва в условията на модерна война, губи по 400 хиляди души на година в Украйна

Всякакви призиви, лишени от съдържание, за мир звучат много кухо и са като политическа демагогия, подчерта той

Руски военни
Руски военни Източник: Пресслужба на кмета на Москва

 "Руската армия отдавна показва симптоми на някакво клинично нелекувано дълго време заболяване, т.е. тя не може да воюва в условията на модерна война (...) Приблизително 300-400 хил. души загуби има Русия на година". Това коментира пред БНР Камен Невенкин - специалист по военна история и колумнист в БНТ.

 

"Реалната картина на това, което твърдят украинците и западните разузнавателни служби с това, което се случва на бойното поле, не се различава драстично, защото техните сметки показват до 30 хил., а даже може би повече руски загуби на месец. Трябва да се има предвид, че под загуби се разбира хора, които армията няма да може да ползва в обозримо бъдеще или въобще няма да може да ползва повече за активна служба. Те имат термина "невъзстановими загуби" – убити, безследно изчезнали, инвалиди, тежко болни – такива, които не могат да се върнат повече в бой", добави той.

 

"Русия имаше един шанс, който беше 3 в 1 – американските избори, изборите за ЕП и да се използва вакуума в недостатъчната военна помощ, която получаваше Украйна съвсем доскоро, за да се осъществи по-решителен пробив на бойното поле. За момента на 2 от тези 3 фронта Путин категорично загуби. До американските избори има няколко месеца".

 

Не ми се мисли колко още предстои от тази война, отбеляза специалистът. По думите му двете страни показват всички признаци на воюващи армии, готвещи се за продължителен конфликт. Има дългосрочно планиране, уточни той.

 

"Практиката е показала, че след като Зеленски иска нещо, обикновено го постига", коментира Невенкин относно искането на украинския президент да създаде "Железен купол" в Украйна. Според него това ще стане в течение на 2-3 години.

 

Камен Невенкин
Камен Невенкин Източник: БНТ

"Най-ефективните системи "Patriot" струват от 1 млрд. нагоре. Всеки си ги стиска. Трябва да има такива по-благосклонни държави, като Германия, която даде 4 от 12. Проблемът е защо САЩ не дават – те са дали 1 от 60", коментира Невенкин.

 

Той напомни обаче, че по площ Украйна вероятно е най-голямата държава в Европа и трябва да се покрие голяма територия. "Войната е като някакъв вирус, изпуснат от една епруветка. Никой не го контролира вече. Всеки, който направи първата решителна крачка, си подписва политическата смъртна присъда. За Украйна – това значи големи териториални загуби и унизително поражение. За Путин – същото, защото т.нар. специална военна операция не е постигнала нищо. Всякакви призиви, лишени от съдържание, за мир звучат много кухо и са като политическа демагогия. Трябва да сме реалисти", коментира Камен Невенкин.

 

Според него говоренето на президента Румен Радев за мир е насочено не към партньорите ни от НАТО, а към определена електорална група, към която той се цели, след като слезе от "президентския трон".  

Още от "Интервю"

Последни новини

Най-четени