Елеонора Митрофанова: САЩ искат да отстранят Русия от всяка сфера в България

София провежда антируска политика, добавя тя

Румен Радев и Елеонора Митрофанова
Румен Радев и Елеонора Митрофанова Източник: Президентска администрация
В  интервю  за РИА Новости руският посланик в София Елеонора Митрофанова заявява, че в страната има сериозна политическа криза заради невъзможността да се състави правителство. "Не се договориха нито след първите избори за тази година, нито след вторите. Надявам се, че нянакъв компромис този път ще бъде постигна. Ние, разбира се, сме готови да работим с всяко българско правителство", заявява тя. 
 
На въпрос какви очаквания има от следващото българско правителство, Митрофанова коментира, че ще се търсят компромиси, ще се работи в много прагматична посока. Журналистът от РИА Новости настоява за нейното мнение относно тема за природния газ и България. Възможността България, след Унгария, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация, е възможна при прагматичен подход и политическата воля на българските власти, убедена е Митрофанова.
 
"Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това", смята Митрофанова. Българският газов оператор "Булгартрансгаз" в края на август подписа договор за закупуване на 20 процента от доставките по проекта за ВПГ от терминал в Александруполис, Гърция, задава въпрос журналистът от РИА Новости.
 
"Аз мисля, че няма основания за подобни опасения, защото втечненият газ е много по-скъп. Особено в условията на увеличаване на борсовите цени до космически висини, дългосрочните договори, както показва животът, имат голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна", отговаря руският посланик.
 
"София провежда антируска политика", категорична е Митрофанова на въпрос относно делото за шпионаж срещу Николай Малинов от НД "Русофили". "Достатъчно е да си спомним, че през 2019-2020 г. България обяви девет руски дипломати за персона нон грата, заявява руският посланик. 
 
На въпрос дали това е официална българска позиция или е натиск от "по-големия брат", Митрофанова смята, че тази история не демонстрира самостоятелността на София. "Кой от "големите братя" стои зад тези изгонвания на руски дипломати? Разбира се, че това са американците, които са си поставили за задача да отстранят Русия от всяка сфера в България, което според мен е утопична цел", коментира още тя.
 
 
 
 
 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени