Ген. Бен Ходжис: Не Украйна, а ние, Западът, се провалихме в контраофанзивата на украинската армия (ВИДЕО)

САЩ прогнозираха провала на контранастъплението на украинските въоръжени сили още през април, стана ясно от изтичане на секретни документи на Пентагона

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: Скрийншот видео кадър

Провалът на лятната контраофанзива на въоръжените сили на Украйна е по вина на западните съюзници на Киев, а не на украинското командване или политическо ръководство. Това мнение изрази бившият командир на американските войски в Европа, пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис в интервю за Silicon Curtain, цитирано от УНИАН.

 

Украинските въоръжени сили не са успели да постигнат значителен напредък в контранастъплението си, тъй като съюзниците не са им предоставили необходимите оръжия, каза бившият командир на американските сили в Европа Бен Ходжис.

 

"Разбира се, бях разочарован, че украинската контраофанзива не доведе до резултатите, на които всички се надявахме и прогнозирахме. Ние, Западът, се провалихме, а не Украйна", убеден е генералът.

 

"Не успяхме да им предоставим това, което очакваха: въздушна мощ, прецизни оръжия с голям обсег и друго оборудване, което беше необходимо", каза каза още ген. Ходжис. Той изрази опасения, че заради това войната в Украйна ще се проточи поне още една година.

 

"Русия се опитва да завладее Украйна от 2014 г., но с всичките си възможности е постигнала контрол над едва 17% от територията, като в същото време е загубила над 300 хиляди души, значителна част от оръжията и доминацията на флота в Черно море", припомни Ходжис и предупреди, че събитията в Конгреса на САЩ вдъхновяват Кремъл да продължи войната.

 

По-рано подобна гледна точка изрази бившият ръководител на ЦРУ генерал-майор Дейвид Петреъс. Той отбеляза, че САЩ дълго време не са се съгласявали да прехвърлят танковете Abrams и затова Германия също е забавила доставката на своите Leopard.

 

 

Освен това решенията относно касетъчните боеприпаси, "които биха могли да бъдат много полезни", и ракетните системи с многократно изстрелване с голям обсег бяха отложени. Всичко това доведе до факта, че руската армия успя да изгради ефективна защита. Украйна обаче все още не е получила западни самолети, които биха могли да помогнат за пробиване на укрепленията.

 

"Не мисля, че някой наистина е осъзнал или оценил дълбочината на минните полета, че Русия наистина е изградила защитата много добре, множеството линии и така нататък", каза Петреъс .

 

САЩ прогнозираха провала на контранастъплението на украинските въоръжени сили още през април, стана ясно от изтичане на секретни документи на Пентагона. Американски служители потвърдиха, че разузнаването е дало песимистични оценки, но военните не са се вслушали в него, тъй като смятат, че разузнавателните служби са надценили потенциала на руските войски и техните възможности на бойното поле.

 

Но когато руската армия изгради и зае дълбоко слонова отбрана, а въоръжените сили на Украйна трябваше да я преодолеят, се оказа, че в тази ситуация материалният фактор придоби първостепенно значение. По-специално, както украинските, така и американските военни подцениха мащаба и плътността на минните полета, за преодоляването им се оказа, че са необходими не боен дух и изобретателност, а голямо количество противоминна техника.

 

Шест месеца след началото на контранастъплението, което трябваше да позволи на украинските войски да прережат "сухопътния мост" към Крим и да деокупират значителна част от южната територия, те напреднаха не повече от 20 км. Противостоянието е в задънена улица, призна през ноември главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

 

На 18 декември стана известно, че украинската армия ще изгради три линии укрепления, за да премине в отбрана в условията на недостиг на боеприпаси и пауза в помощта от съюзниците. Също така украинските военни, заедно с висши американски колеги, започнаха да разработват нова стратегия във войната с Русия за 2024 г.

 

Според Welt "големите планове" на Киев се доказват и от списъка с желани оръжия, изпратен от Съединените щати: в него са изброени хеликоптери Black Hawk и Apache, изтребители F-16 и F-18, ракетни системи с голям обсег, танкове Abrams, дронове и боеприпаси.

 

 
 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени