Ген. Бен Ходжис: Войната на Русия в Украйна изисква кардинална промяна на стратегията на НАТО

Американският генерал от резерва препоръчва на Алианса да обърне по-голямо внимание на своята противовъздушна и противоракетна отбрана

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: МО на САЩ

НАТО трябва да отчете много неща, които станаха ясни по време на руската инвазия в Украйна. Това заяви в интервю за "Гласът на Америка" бившият командващ войските на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис. 

 

"Използването на боеприпаси от страна на Русия превишава всякакви оценки. Поради това на страните-членки на НАТО ще им се наложи да преразгледат дали произвеждат достатъчно боеприпаси за продължителен конфликт, с такива темпове на прилагане на боеприпаси", казва той.

 

Американският генерал от резерва препоръчва на Алианса да обърне по-голямо внимание на своята противовъздушна и противоракетна отбрана. 

 

"Ние виждаме какво се случва, когато руската страна ежедневно използва стотици ракети и самолети. Това е мащабно предизвикателство, което стои пред нас. Много се надявам Алиансът и САЩ да разработят стратегия за Черноморския регион. Това е стратегически важно - достатъчно е да погледнете на картата, за да разберете защо", обяснява Ходжис. 

 

Бившият командващ американските войски в Европа е убеден, че Алиансът трябва да преразгледа "концепцията за сдържане от гледна точка на това, че на първо място трябва да е готов да защити членовете си, а не само да се има възможност за бързо разгръщане на сили и да има повече ресурси по границите си".

 

"Мисля, че нашите съюзници, които оформят Източния фланг на НАТО видяха какво се случи в Буча. Те ясно разбират, че в случай на руска окупация изобщо ще остане нещо, което да бъде освобождавано о възстановявано. Поради това не бива да се позволява (на руснаците, бел. ред.) да завземат дори и сантиметър територия. И аз мисля, че това ще бъде преразгледано", подчертава Ходжис. 

Още от "Интервю"

Проф. д-р Тодор Тагарев специално за Zonanews: Позицията на българското правителство не е адекватна. В момента то се по

Партиите, чиито избиратели са за достойно членство на България в ЕС и НАТО трябва да намерят друг вътрешно-политически баланс, различен от сегашния

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени