Ген. Буданов: Успяхме да изтласкаме руския флот от северната част на Черно море

Той припомни също, че морските коридори за износ, които са много важни за украинската икономика, отново функционират

Началникът на ГУР на МО на Украйна Кирил Буданов
Началникът на ГУР на МО на Украйна Кирил Буданов Източник: Wikipedia

Постоянните атаки срещу руския флот направиха възможно изтласкването на окупаторите в югоизточната част на Черно море и възстановяването на корабоплаването на север. Това заяви ръководителят на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна ген. Кирил Буданов в интервю за френското издание Le Monde.

 

Поради уязвимостта на руския флот, която извадиха наяве украинските атаки срещу него в пристанищата, където е базиран, както и в открито море, руснаците се опитват да изградят военноморска база в Очамчира в окупираната територия на Грузия, каза Буданов.

 

Буданов подчерта, че северната част на Черно море е под контрола на Украйна, както и украинските платформи за добив на газ, които преди това бяха завзети от Руската федерация. Той припомни също, че морските коридори за износ, които са много важни за украинската икономика, отново функционират, дори въпреки рисковете заради войната.

 

Той отбеляза също, че през 2023 г. на територията на временно окупирания Крим са извършени първите десанти от морето, въпреки че мнозина смятат подобни операции за невъзможни. Това, според Буданов, дава надежда на украинците на полуострова, които от 10 години живеят под руска окупация и някои от тях вече са започнали да се отчайват.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени