Ген. Буданов: Всеки един руснак, извършил престъпление в Украйна, ще бъде открит и унищожен – в която и част на света да се е скрил (ВИДЕО)

Началникът на ГУРМО заяви също, че в момента държавата агресор се опитва да поеме контрола над множество руски паравоенни формирования

Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов
Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов Източник: Украинская правда

След новите руски ракетни атаки, които отнеха живота на десетки украински цивилни граждани, и на фона на очакванията за контраофанзива от страна на Украйна, журналистът от PBS Ник Шифрин разговаря с началника на ГУРМО (военното разузнаване, бел. ред.) на Украйна генерал-майор Кирил Буданов.

 

"Всеки, който е извършил военни престъпления или престъпления срещу човечеството в Украйна, включително много тежки, като групово изнасилване или убийство на цивилни и деца, ще бъде открит и унищожен в която и да е част на света", заяви ген. Буданов и добави, че Украйна има достатъчно собствени сили и средства, за да го направи. Освобождаването на временно окупираните територии е основен приоритет за Украйна, подчерта той, цитиран от украинското издание "Коментари". 

 

Относно изявленията на представителите на САЩ и НАТО относно доставката на обещаните на Украйна оръжия за контраофанзивата, включително 2000 бронирани машини, генерал Кирило Буданов отново подчерта важността на контраофанзивата, чиято основна цел е да освободи всички украински територии.

 

В същото време ръководителят на украинското военно разузнаване се съгласи с оценките на официалните представители на САЩ, които се надяват, че Украйна ще успее поне да подобри позициите си по фронтовата линия, за да разбие руската военна логистика в окупирания Крим и дълбоко в Донбас.

 

Началникът на ГРУ на МО на Украйна заяви също, че в момента държавата агресор се опитва да поеме контрола над множество руски паравоенни формирования. Според Кирил Буданов новата структура, която Русия се опитва да създаде, ще има за цел да постави т.нар. ЧВК (частни военни компании, бе. ред.) под контрола на руския Генерален щаб.

 

"Руснаците се опитват да създадат някаква ръководна организация, която да управлява и командва всички тези паравоенни формирования, защото очевидно сега няма единство между тях", казва Кирило Буданов и потвърди, че в момента Русия е в състояние да мобилизира всеки месец между 20 000 и 22 000 войници.

 

Наред с други неща, началникът на ГРУ на МО на Украйна беше попитан дали прогнозите му относно невъзможността на Русия да продължи войната и евентуалния ѝ крах са били твърде оптимистични.
"Мога да кажа само едно - времето ще покаже. Оставам на същото мнение", заключи ген. Буданов.

 

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени