Ген. Ходжис: Украйна трябва да се въоръжи до зъби, за да сдържа Русия от по-нататъшни атаки

Според ген. Ходжес освобождаването на Крим е рашаващ фактор в тази война

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: EPA

Бившият главнокомандващ на войските на САЩ в Увропа ген. Бен Ходжис е убеден, че Украйна може да победи агресора Русия до кроая на 2023 г. Това обаче зависи до голяма степен от подкрепата на САЩ и Запада като цяло. 

 

Ако вземем политическо решение за обезпечаване на Украйна с всичко необходимо, то тогава войната ще завърши до края на тази година. Не трябва повече да има никакви оправдания, никакви полумерки. Нека го решим и да го направим", заявява той в интервю за интернет изданието "Гордон".

 

Генералът добавя, че ако Западът не окаже необходимата помощ на Украйна, "то тогава най-вероятно войната ще продължи и през следващата година". 

 

Бен Ходжис заявява желанието си победата на Украйна да се превърне в политика на САЩ. Победа, в рамките на онова, което украинският президент Зеленски описва като такава - с пълно възстановяване на териториалната цялост, с връщането на всички депортирани украинци, с наказания за извършените военни престъпления и гаранции за безопасността на Киев, вкл. влизане в НАТО. 

 

"Ние трябва да пмогнем на Украйна с непрекъснати усилия за модернизацията на нейната отбрана. Украйна трябва да бъде въоръжена до зъби, както например Южна Корея, за да има възможност да удържа Русия от повторни атаки. Аз очаквам да се сключи споразумение, договореност между САЩ, както и други западни държави, и Украйна, с което да се повиши сигурността на Украйна, докато тя стане член на НАТО", подчертава той. 

 

Според ген. Ходжис освобождаването на Крим е рашаващ фактор в тази война. "Освобоождението на Крим ще промени всичко. Украйна няма да е в пълна безопасност до момента, в който руснаците са окупирали Крим и могат да го използват като стартова позиция за следващата война. Освен това - нереално е да се мисли, че Украйна би могла да възстанови икономиката си, докато Русия е окупирала Крим и е способна да блокира доставките чрез Азовско море или прз Одеса и Николаев", заявява експертът. 

 

Според ген. Бен Ходжис, Русия е готова да воюва с Украйна дотогава, докато тя разполага с "тела, куито Путин е готов да хвърли в месомелачката". 

 

"Дотогава, докато Путин усеща, че не може да бъде победен, той ще продължи да погубва човешки животи и да харчи ресурси за достигането на своите цели", добавя Бен Ходжес. 

 

Бившият командващ на войските на САЩ в Европа изтъква, че "тази война е катастрофа за Русия". 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени