Ген. Съби Събев, първи представител на България в НАТО: Изявлението на Стефан Янев е дипломатически и политически гаф

Янев призова България да саботира НАТО, каза Николай Ненчев, бивш министър на отбраната

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев
На всички гранични държави от НАТО по източния фронт може да се постави определението "фронтови", но те стават такива, когато избухне някаква военна криза. Това коментира за "Труд" ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел след приемането на страната ни в Алианса.
 
Той уточни, че тези държави са гранични, а дали ще станат фронтови, е въпрос на бъдещето и зависи от развитието на ситуацията на сигурност. "Аз не считам, че ще се стигне до това положение, но във всички случаи очевидно НАТО е поставено в положение да предложи опции във връзка с агресивната риторика на Русия и концентрацията на войски по североизточните граници на Украйна", каза още ген. Събев.
 
Според него поведението на Русия не може да остане без реакция на един съюз от 30 държави при положение, че няколко от тези страни са много близко до тази зона на повишено военно напрежение. Така че считам, че в България и Румъния трябва да се премине към засилено присъствие. Това е съвсем нормална политика на Алианса и всичко това предстои да се обсъди на политическо ниво на срещата на министрите, заяви Събев.
 
Той коментира и поста на военния министър Стефан Янев във фейсбук, в който бившият служебен премиер и още по-бивш служебен министър на отбраната се обяви против разполагането на допълнителни военни сили в България поради изострените отношения между Русия и Украйна.
 
"Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България", написа военният министър.
 
"Мисля, че новият министър допусна гаф", смята ген. Съби Събев. "Не може преди обсъждането в Главната квартира на НАТО на срещата на министрите на отбраната на въпроса за преминаване към засилено военно присъствие в нашия регион, да се предпоставя позиция на България. Първо, не е ясно дали това е официална позиция по въпроса, дали министър Янев изразява лично мнение. Но всяко лично мнение на министър по такъв въпрос навън се възприема едва ли не като официална позиция. Това изявление е неуместно, недалновидно и по всяка вероятност е предизвикало учудване и недоумение в съюзниците ни от НАТО. Така че изявлението на българския министър на отбраната към този момент беше неадекватно и може да се определи като дипломатически и политически гаф.
 
Преди няма и седмица премиерът Кирил Петков се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го увери, че България е лоялен партньор. Изявлението на Стефан Янев може да се тълкува, че в българския кабинет няма координация. Не може всеки да говори изолирано без да съгласува мнение поне с премиера по такива ключови въпроси на сигурността, както е в случая. Така че считам, че новия премиер е поставен в неловка ситуация. Да видим как ще излязат от нея.
 
"Приветствието от руското посолство на позицията на Янев бе очаквано, но не е най-умното от тяхна страна. Те още повече злепоставят по този начин българския министър на отбраната", заключи ген. Събев.
 
Загрижиха се - ДБ ще призове Янев в парламента
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов заяви в кулоарите на парламента, че ще призоват министъра на отбраната Стефан Янев, за да обясни позицията си по отношение на НАТО в редовната парламентарна комисия. "Защото не бива да се борави с фейсбук статуси, тъй като темата е твърде важна", уточни Иванов. За него е изключително важно България да се развива като пълноправен член на НАТО и "не може да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика реален неутралитет, който да бъде в полза на експанзивната политика от страна на Кремъл".
 
Премиерът скастри военния министър: Не се вземат решения на база лично мнение
Постът на военния министър Стефан Янев от вторник в личния му профил във Фейсбук стана причина той да бъде скастрен от министър-председателя Кирил Петков и недвусмислено да му бъде напомнено, че вече не е премиер и личното му мнение не отразява позициите на правителството. Позицията на военния министър против разполагането на допълнителни сили на НАТО в България е негово лично мнение и не отразява решение на правителството, каза вчера премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.
 
Стефан Янев и Кирил Петков
Стефан Янев и Кирил Петков Източник: Труд
"Много конкретно мога да заявя, че тази тема не е разисквана на Министерски съвет, нито е разисквана с някои от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Аз ясно заявих на среща (с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък, б. р.), че ние ще бъдем активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля. Ние вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката н ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Това е българският интерес да нямаме в съседство военно положение. Но пак искам да изразя ясно, че ние ще бъдем и сме активен член на ЕС и НАТО", каза Петков.
 
Той посочи, че решенията за евентуално разширяване на военното присъствие на НАТО в страната "не може да се вземат на база на лично мнение" и се обяви за експертен анализ на ползите и рисковете, който да се обсъди с партньорите.э"Като цяло, колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и колкото повече е върху дипломатическия потенциал, това е по-добре за България. Но конкретни мерки и лични мнения не се изразяват по този начин", каза министър-председателят. Русия очевидно продължава да трупа войски край границата с Украйна, а НАТО обсъжда евентуално присъствие в България. Но министърът на отбраната Стефан Янев не вижда причина за това. Това пише германското издание Der Spiegel, като се позовава на изявление на бившия служебен премиер Янев, публикувано във Фейсбук.
 
Николай Ненчев
Николай Ненчев Източник: Труд
Николай Ненчев, бивш министър на отбраната: Янев призова България да саботира НАТО
Реалната власт днес не е в ръцете на премиера и финансовия министър, а в ръцете на президента и неговото най-близко обкръжение. Към него спадат поне трима ключови министри - външният, вътрешният и военният. Тревожни са изказванията на министъра на отбраната Стефан Янев, който откровено призова България да саботира проекта на НАТО за подсилване на югоизточния фланг на Алианса. Позицията на България в този момент е изключително важна и пряко свързана с националната сигурност на страната, предвид руската агресия в Украйна. Премиерът и правителството незабавно трябва да се еманципират от опеката на Радев.
 
Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: Труд
Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност: Несериозно е веднъж да се изказваш като министър, друг път като частно лице
Това, което е много важно от всяко изявление, независимо от кой е, че не трябва да остава никакво съмнение, че България има някаква политика извън това, което страната ни е заявявала в НАТО. Според мен този пост на Стефан Янев даде най-различни интерпретации. Министри на отбраната, на вътрешните работи и на външните - те са лицата, които правят съответните политики в съответните области. В никакъв случай не мога да приема някой да се изказва веднъж в качеството си на министър, веднъж в качеството си на частно лице. Това е несериозно.
 
 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени