Ген. Съби Събев: Позицията на Стефан Янев за конфликта между Русия и Украйна е неадекватна

Той изрази надежда за засилване на американския контингент в Ново село

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев

Това каза генерал Съби Събев, първи представител на България в НАТО, по радио "Фокус".

"От НАТО са казали, че няма да се ангажират в този конфликт с военно действие. НАТО предприема превантивни действия с цел деескалация и показване на решимост, ако Русия прекрачи някои граници. Действително целта е да се деескалира това военно напрежение, което Русия нагнетява от няколко седмици около Украйна. Позицията на българския военен министър е меко казано неадекватна. Досега България трябваше да има ясна позиция. Имаше достатъчно информация за това напрежение, което се нагнетява и е доста високо – почти на прага на избухване на военен конфликт. Добре, че утре ще има Съвет по сигурност. С министър-председателя. Надявам се той да изясни позицията на България в това отношение и нашето правителство да говори в един глас, а не чрез гласове на отделни министри с меко казано неадекватни лични мнения спрямо ситуацията", каза още той.

 

Ген. Събев подчерта, че позицията на страната по отношение на нарастващото военно напрежение е хаотична и неясна.

"Трябваше КСНС да се събере при президента и да вземе отношение по този въпрос. Ние направихме някакви изявление, сякаш малко принудено, на фона на позициите на други страни. Румъния в това отношение беше пример. Доста хаотична, неясна и нерешителна е нашата позиция и отношение към, това нарастващо военно напрежение, което е в близост и до нашите граници по морска линия. Надявам се утре нещата да се изяснят", добави той.

 

По думите му мерките, които взима НАТО, са превантивни и адекватни.

"НАТО действително вземат предупредителни и превантивни мерки, които са много адекватни в случая, защото постфактум няма ефект, ако стане тази инвазия от страна на Русия. За съжаление, много страни са на мнение, че тя е неминуема. Надяваме се, че с тези мерки, които взима НАТО, превеждането на своите сили за бързо реагиране в готовност и изпращане на някои малки елементи на Изток, включително нашата страна, нещата да тръгнат в обратна посока. Надявам се, че руското ръководство ще разбере посланията на НАТО и Европа, че една война ще бъде разрушителна за самата Русия", каза още ген. Събев.

 

Той изрази надежда за засилване на американския контингент в Ново село.

"Надявам се да се усили американският контингент в Ново село, ако САЩ вземат такова решение. Аз очаквам, в България да се разгърне една национална бойна група,. Подобна на тази, която в балтийските републики и в Пола. Румъния също работи по този въпрос. Крайната цел и необходимост е в напия регион да се премине от адаптирано към засилено предно присъствие. Това е крайно необходимо, тъй като напрежението е именно в нашия регион и това ще бъде напълно адекватна позиция в НСТО. Ние очакваме пристигането на малък авиационен контингент, който да засили нашите способности за отбрана на въздушното пространство. Ще пристигнат и отделни кораби в Черно море, за да се засили морското присъствие на НАТО. Това също е сигнал към Русия, че не трябва да се повишава повече ескалацията. Доколкото силите за бързо реагиране на НАТО са приведени в готовност, е възможност да се вземе решение да дойдат по-големи контингенти, ако нещата опират до избухване на военен конфликт. НАТО има достатъчно сили", обясни ген. Съби Събев.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени