Ген. Залужни пред The Economist: Дори още 1 млн. да мобилизира Путин, за да зарине всичко с трупове, както е правил Жуков, това няма да му донесе желания резултат

Знам, че мога да победя този враг. Но имам нужда от ресурси. Трябват ми 300 танка, 600-700 БМП, 500 гаубици. Тогава мисля, че е съвсем реалистично да стигнем границите, които имахме до 23 февруари, заявява главнокомандващият на ВСУ

Ген. Валерий Залужни
Ген. Валерий Залужни

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни смята, че една от основните задачи на армията е "да създаде резерви и да се подготви за нови военни действия, които може да се се случат през февруари, в най-добрия случай през март, в най-лошия - в края на януари".

 

"Тези военни действия да започнат не от Донбас, а по посока на Киев, от Беларус, не изключвам южната посока. Направихме всички изчисления – колко танкове, артилерия ни трябват и така нататък, и така нататък. Това е, върху което всеки трябва да се съсредоточи в момента. Нека ми простят войниците в окопите, сега е по-важно да се съсредоточим върху натрупването на ресурси за по-дългите, по-трудни битки, които могат да започнат следващата година", каза той пред сп. The ​​Economist.

 

Според него задачата на врага днес е да изтощи ВСУ. "Затова, както и през Втората световна война, не се съмнявам, че най-вероятно някъде отвъд Урал се подготвят нови ресурси. Подготвят се на 100%", подчерта Залужни.

 

В същото време, според него, "това вече няма да са ресурсите, които биха могли да бъдат при две години примирие. Няма как да стане. Бойният потенциал ще бъде много, много нисък, дори и да набере още един милион души в армията, за да зарине всичко с трупове, както е правил Жуков, това в никакъв случай няма да доведе до желания резултат". 

 

"Следващата задача, която имаме, е преди всичко да запазим границите, до които сме достигнали и да не губим повече позиции. Много е важно. Защото знам, че е десет до петнадесет пъти по-трудно да ги отвоюваш отново, отколкото да не ги предадеш. Така че сега нашата задача е да се задържим", каза Залужни и добави, че "втората стратегическа задача е да се подготвим за тази война, която може да се случи през февруари. За да имаме възможности да водим войната със свежи сили и резерви.

 

Като друга важна задача главнокомандващият на ВСУ отпределя "ПРО и ПВО". "По мое лично мнение - не съм енергиен експерт - но ми се струва, че сме на прага. Балансираме на тънка граница. И ако (електрическата мрежа) бъде унищожена... тогава жените и децата на войниците ще започнат да замръзват", каза той. 

 

Залужни отбеляза, че "не се нуждае от стотици хиляди (хора)." Имаме нужда от танкове, имаме нужда от бронетранспортьори, бойни машини на пехотата. И имаме нужда от боеприпаси".

 

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна отбеляза, че руските войски са се адаптирали към присъствието на системите HIMARS в Украйна. "Те отидоха на разстояние, непостижимо за HIMARS. И ние нямаме нищо, което да е с по-голяма далекобойност", каза той.

 

"Знам, че мога да победя този враг. Но имам нужда от ресурси. Трябват ми 300 танка, 600-700 БМП, 500 гаубици. Тогава мисля, че е съвсем реалистично да стигнем границите, които имахме до 23 февруари. Но аз с две бригади не мога. Получавам това, което получавам, но то е по-малко от необходимото", отбеляза още Залужни.

 

"С тези ресурси не мога да започна нови големи операции, въпреки че в момента работим върху такава. Тя идва, но още не можете да я видите", добавя главнокомандващият на ВСУ. Според него "руската мобилизация проработи. Не е вярно, че проблемите им са толкова страшни, че тези хора няма да се бият. Те ще се ебият. Царят им каза да воюват и те отиват на война. Изучавах историята на двете чеченски войни – там е било същото". 

 

"Може да не са толкова добре оборудвани, но все пак представляват проблем за нас. По наши оценки те имат резерв от 1,2-1,5 милиона души (…) Руснаците подготвят около 200 000 нови войници", отбелязва в интервюто за The Economist Валерий Залужни.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени