Георг Георгиев: "Имаме едно много усмихнато лице на премиера Кирил Петков, но нищо повече - никакво политическо и експертно покритие

За съжаление новината е, че няма новини от вчерашното извънредно заседание на парламента по повод украинската криза

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: БНТ

В момента България е един пасивен наблюдател и обект на международната политика. Tова заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев пред БНТ за геополитическия сблъсък между НАТО и Русия.

 

ГЕРБ виждат, че правителството нямат елементарни познания по външна политика и фрази за това, което те говорят пред публиката. Всичко, което имаме като външна политика щяло да отсъства, ако не била опозицията. Правителството трябва да е проактивно, смята Георгиев.

 

Той запита с какви задачи и функции ще бъде натоварен батальонът, който предлага военният министър Стефан Янев: "Нещо което ме смути - този батальон, който ще правим  от 1000 човека, защо ще го правим, какво ще прави този батальон? Янев каза, че е добре че има ситуация и войниците могат да тренират, т.е. за Янев, ако има война най-добре! Ще могат да тренират войниците", каза Георгиев.

 

Според него този батальон не е достатъчен и правителството трябва да подреди първо в собствената си глава стъпките, които трябва да предприеме и вече да е изискало от НАТО-съюзниците ни да застанат зад нас.Добре би било и правителството да каже откъде черпи информация, защото Георгиев не бил чул за и анонсирана среща на правителството с НАТО.

 

Държавата се намира в пропаст и продължава да пропада. Ако правителството не си даде сметка, че има проблеми, нещата ще стават все по-тежки за българските граждани, предупреди Георгиев.

 

"Външната политика и отбранителната стратегия, която имахме е България да е сигурно място. Това беше идеята да кажем, че защитаваме икономиката, туризма, икономиката и вярваме на гражданите за усещането си за сигурност. Много е добре да се прави анализ, но и да има реални стъпки", подчерта Георгиев.

 

Според него в момента имаме едно много усмихнато лице в премира Кирил Петков, но нищо повече - никакво политическо и експертно покритие. По думите му за съжаление новината е, че няма новини от вчерашното извънредно заседание на парламента по повод украинската криза.

 

"Процесът,  който се разиграва около Украйна е от 2014 година, когато Русия анексира Крим. Ново е струпването на руски войски на границата, но напрежението там съществува през цялото време. По тази причина нашите управляващи да казват, че не са информирани, е доста заблуждаващо за аудиторията.

 

Те са информирани от спецслужбите. Премиерът всеки ден получава информация от службите. Ние затова искаме не анализ, а стратегия какво ще се прави. България сега е пасивен наблюдател. Външният министър чете от един лист в парламента, външно министерство - имам чувството, че пише посланията си дори извън министерски съвет.

 

Виждате колко са закъснели, нямат елементарни познания по външна политика, елементарни неуверени фрази. И това внушаване, че ние преиначаваме. Ако не беше ГЕРБ нямаше да има извънредно заседание на НС, нито на съвета, нито президентството щеше да реагира. Всичко което имаме до момента като външнополитическа реакция щеше да отсъства, ако не беше опозицията. 

 

Чули се шаблонни фрази, които не дават доверие на опозицията, че правителството знае какво прави. ГЕРБ чули от правителството още искрени и от сърце лъжи, които предвид на фактите дори изреклите вярват в тях - за дефицитите в армията, за липсата на средства, за недофинансирането, посочи Георгиев.

 

"Министърът на отбраната казал, че когато един проект по обективни причини не успее да приключи до края на годината, средстата отиват на вятъра? "Правителствата на герб също са се сблъсквали с тези проблеми, но въпреки това успя да инвестира 5 млн. в базата в Црънча за спецсилите, бяха създадени спецсили по последен модел, оборудвани.

 

В първото правителство на Борисов бяха купени "Кугарите" и "Спартаните" на БСП, това означава, че  БСП е единствената партия, която е правила "бомба" на "Еър Бъс", защото те взеха тази техника и не я платиха. Ами средствата за капиталови  разходи….по най-група сметка над 5 милиарда от 20009 година са дадена за отбрана. Тези които говорят за недофиннсиране лъжат.

 

Янев няма как да говорои по този циничен начин за армията, защото той знае с какви привилегии се позваше армията по времето на борисов. Граф Игнатиево- 200 млн. за модернизиране на инфраструктурата. Всичко е правено с анализи и инвестиции". 

 

Георгиев увери, че армията е свръхоборудвана, тя е мегаоборудвана и ултрафинансирана през последните 10 години. Премиерът Борисов бил поздравен от американската администрация за това, че спазил ангажиментът 2% от БВП да бъдат отделени за армията. 

 

Сега в новия бюджет нямало средства за закупуване на втората ескадрила Ф16, блок 70. "Моделът Борисов купува Локхийд Мартин, а моделът Петков модернизира МиГ", сравни Георг Георгиев. 

 

"За България няма риск относно газовоите доставки, защото в Български поток има газ която да обезпечи България за половин година. Ние доставяме за Сърбия, Босна и т.н, затова излязохме на брифинг, за да кажем какво сме направили. Защото ние направихме енергийната диверсификация". - твърди Георг Георгиев. 

 

Що се отнася до предложението от вчера за църквите и манастирите да минат към свободния пазар, правителството и мнозиството отхвърлиха това което предложихме. Макар че виждате, че храмовете не могат да си платят разходите. Във време на пандемия останаха отворени, сега на практика ще фалират и вчера управляващите това го отхвърлиха без основания.

 

Виждаме отсъствие на каквото и да е среносрочно планиране на ситуцаията в държаваа. Кризата не е само с тока, държавата е в пропаст и пропада. И ако не си дадат сметка че ги има, нещата ще стават все по-тежки за хората. Не само ще губят парите си хората, но и перспективата и усещането си за сигурност, защото ние имахме стретегия България да е сигурно място.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени