Георг Георгиев: Със смъртта на Алексей Навални режимът на Путин демонстрира своята бруталност, безпардонност и ужас, който коства както на собствения си народ, но така също и на Украйна, на цяла Европа

Световната общественост не успя да предотврати смъртта на Навални, коментира бившият зам.-външен министър

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: Zonanews

Със смъртта на Алексей Навални режимът на Путин демонстрира своята бруталност, безпардонност и ужас, който коства както на собствения си народ, но така също и на Украйна, на цяла Европа. За съжаление, това е всичко, което сме очаквали от този човек и от неговите подчинени. Това заяви в коментар за БГНЕС Георг Георгиев, народен представил и бивш заместник-министър на външните работи.

 

"Много се надявам, че Алексей Навални ще остави след себе си много сериозна следа, но и много сериозен отпечатък на онези хора, които милеят наистина за човешките права в Русия, които знаят каква е стойността на свободата, които разбират какво означава да имаш собствена воля и най-вече силата да я преследваш и да дадеш в крайна сметка и живота си за нея", каза Георгиев, като добави, че там има и една друга група, която се бори точно за обратното.

 

Георгиев вярва, че на Европа, както и на хората, които в момента са в Украйна – тези, които дават отпор на режима на Путин, това ще им подейства като още по-голям стимул, като още един, макар и печален, но много силен импулс да продължат да се съпротивляват на Путинова Русия. "И в крайна сметка тази война ще бъде спечелена в името на Навални, но и на всички като него, които изгубиха живота си в борбата с този тиранин", отбеляза той.

Георгиев подчерта, че си отиде един много силен глас.

 

"Един човек, който не само има дързостта и куража да се противопостави на това човеконенавистническо управление в Руската федерация, но и човек, който разбираше вероятно къде отива, и се прибра в Русия, след като беше направен първия опит за неговото убийство с невропарализиращото вещество "Новичок", въпреки това той се възстанови и се върна. Беше осъден, беше местен по затворите, по концентрационните лагери на Путин, докато не се стигна до днешния тъжен край", допълни той и изрази съжаление, че по никакъв начин световната общественост не успя да го предотврати.

 

Българската позиция е много ясна и много категорична не само от началото на войната на Русия в Украйна, но още през 2014 г., когато Крим беше анексиран. "Ние винаги сме били на страната на правдата в този случай. Аз знам, че никакви нормални и познати на демократичния свят апели към диктатора Путин няма да го трогнат. Но така или иначе отново се връщам на това, че фигури като Навални и примера, който той даде със себе си, с живота си, с работата, която осъществи до момента, ще бъдат още по-силно чути и съпротивата на свободния руския народ, на онази част от народа, която има потенциала да се съпротивлява на Путиновия режим, ще бъде инспирирана от хора като Навални", подчерта Георгиев.

 

По думите му Украйна трябва да спечели войната в името на всичко, което Европа и нормалния западен свят вярва. "Много се надявам, че в самата Русия ще се намерят сили, хора още много такива като Алексей Навални, които да разберат, че тази бездна, към която ги тегли Путин, към която режимът очевидно е устремил собствената си държава, е много дълбока и падането в нея ще бъде наистина необратимо", каза още той.

"Бог да го прости! Това, което той създаде като демократично мислене в света, ще се запази и ще се интензифицира допълнително", заключи Георгиев.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени