Георг Георгиев: За министрите на Радев Конституцията е досадна подробност

Най-важното около двойното гражданство на Кирил Петков е, че е готов да погази всеки закон, за да плати билета за политическото си шоу

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: Zonanews

Интервю на Биляна Веселинова, "Труд"


Господин Георгиев, кой имаше най-голям интерес да не се състави правителство и в двата предишни състава на Hародното събрание?

Някои биха се изкушили да посочат т. нар. "Партии на протеста" и навярно донякъде биха били прави. Аз обаче считам, че истинският виновник за щетите по представителната демокрация се нарича Румен Радев. Още от деня, когато встъпи в длъжност, президентът демонстрира неуважението си към върховния орган в държавата - Народното събрание. Помним циничното поведение и заплахите, отправени към депутатите по време на първата му реч в пленарна зала. В този дух на сблъсък протече и мандата му, като през последните 5 години държавният глава даде да се разбере, че намира парламента за излишно препятствие пред опитите му да се превърне в единствен авторитарен политически фактор. В крайна сметка ударите, които Радев стовари върху партиите резултираха именно в това - невъзможност за съставяне на правителство и многоизмерна криза, която се задълбочава с всеки изминал месец, в който управлява служебното правителство. Проблемите породени от липсата на редовно качествено управление са тотален факт, а кабинетът на президента доведе България до ръба на здравна, икономическа, стопанска и социална катастрофи. Забележете, че вече не говорим за стабилизация, а за базово оцеляване. Няма българин, който да не е разтревожен как ще преживее зимата, какви сметки го чакат в утре и по-лошо - ще запази ли живота и здравето, своите и на близките си, заради пандемията, която вече има чудовищни измерения в нашата страна. И всичко това заради желанието на един самозабравил се човек, който иска да си играе на върховен властелин.

 

Как си обяснявате факта, че част от служебните министри на Радев, вместо да организират избори, каквито са им задълженията по Конституция, започнаха да си правят политически инженеринг?
За съжаление в кабинетите на Радев изобилстват министрите, за които Конституцията е просто досадна подробност. Започвайки от комунистическия следовател Рашков и стигайки до министъра на регионалното развитие Комитова, която не различава магистрала от паркинг, откриваме все крещяща липса на професионализъм, за жалост обаче скрепена с крайна дързост и нескрито желание за лична саморазправа с почти 700 000 българи, в лицето на привържениците на ГЕРБ. Това правителство силно наподобява наказателен отряд, действащ на пряко разпореждане на президента, който от своя страна единственото, в което концентрира внимание е собственото му политическо оцеляване. Това е твърде жалък факт с оглед на безпрецедентно високия брой заболели и починали с коронавирус наши съграждани, както и икономическия колапс, пред който е изправена страната ни. Това навярно отговаря и на въпроса ви защо политически инженеринг, вместо спазване на конституцията. Това е създанието на Румен Радев - то е двоен гражданин, крадец на интелектуална собственост, данъчен измамник, агент на ДС закупил 19 имота с държавна заплата, чиято последна грижа е върховенството на правото и спазването на закона, пък бил той и върховният.

 

Впрочем, и Конституцията ли трябва да "изчегъртаме", ако следваме изявленията на лидери на т. нар. партии? Колко сериозен може да е отзвукът от двойното гражданство на Кирил Петков?
Тук бяха направени много погрешни интерпретации, повечето от които разбира се любезно вдъхновени от самия Кирил Петков. Всъщност проблемът има две страни. Едната е безспорното и погазване на конституцията и нейните разпоредби, според които двоен гражданин не би могъл да заеме поста на министър. И ако тук президентът Радев има категорична вина, че е подписал нищожен указ, то второто измерение е баталната лъжа, която Кирил Петков поддържаше до момента на произнасяне на КС. Много логични въпроси бяха зададени по отношение на откровено налудните обяснения, които Петков даде за възприятията, усещанията и интерпетациите си на тема конституция, разбира се нито един не получи адекватен задоволителен отговор. По-важното в случая обаче е присъствието на политическа фигура в публичното пространство, със сериозна заявка за участие в държавното управление, която е готова да мине през всеки закон, да прегази всяко правило, да елиминира всяка нормативна бариера, за да заплати билета за политическото си шоу. Не, проблемът не е, че Кирил Петков е двоен гражданин. Проблемът е, че Кирил Петков е излъгал като е подписал декларация с невярно съдържание само и само, за да стане министър. Това автоматично извиква въпроса - а на какво ли още е способен Кирил Петков в името на властовите си амбиции? Какво ли не би подписал Кирил Петков, за да задоволи специфичните си частни интереси, пък били те и противозаконни? Българският народ е мъдър и мрази лъжата.

 

Мигрантската криза потъва като тема заради черните рекорди по смъртност от коронавируса у нас, но до колко ескалацията по границата все още е контролируема?
Препълнените бежански лагери и центрове за настаняване, а също и улиците на много от големите ни градове, сами по себе си показват колко е контролируема ситуацията по границите. Само ще припомня, че по времето на г-н Борисов бе построено препятстващо съоражение по границата с Турция, граничният контрол беше безкомпромисен, инвестираха се стотици милиарди в повишаване на технологичната и материална обезпеченост на граничните власти. Днес правителството на Радев сякаш е забравило, че миграционен проблем съществува, България е външна граница на ЕС, а освен за собствената си национална сигурност трябва да изпълнява и ангажиментите си към колективната на Съюза. Бойко Рашков изглежда далеч по-ангажиран да обезпечава наказателните акции на Румен Радев, отколкото да се грижи за реда и безопасността както по границите, така и вътре в страната. С тези темпове на нарастване на нелегалната миграция, кризата изглежда все по-неизбежна.

 

Визитка
Георг Георгиев е роден на 20 октомври 1991 г. Политолог. Зам.-министър по външните работи в кабинета "Борисов 3". Бил е лидер на младежката структура на ГЕРБ, депутат в 43-ото и 45-ото НС. В момента е кандидат за депутат от листата на ГЕРБ-СДС.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени