Георги Харизанов пред Zonanews: Преговорите за правителство вероятно се водят през нощта на "Позитано"

ГЕРБ не "клекнаха" достатъчно радикално на Големия брат

Георги Харизанов
Георги Харизанов Източник: Facebook

Интервю на Живка Кехайова с политическия анализатор и изпълнителен директор на ТВ "Европа" Георги Харизанов

Г-н Харизанов, какво от преговорите за правителство е най-смущаващо, освен участващите в тях, разбира се?

Това, че преговорите вероятно се водят през нощта на "Позитано". Защото по време на иначе чудесните излъчвания през деня се водят само разговори, не преговори. Виждаме представяне на предизборните програми, известна реклама, надцакване дори - кой може да предложи нещо още по-хубаво.

 

Но стигне ли се до теми, по които няма съгласие, се обявява, че те ще бъдат подложени на анализ и ще бъдат оставени за по-късно. Преговорите включват точно темите, по които няма съгласие и това ме навежда на мисълта, че те може да се водят през нощта на "Позитано".


Означава ли това, че БСП изземва водещата роля?
Всяка една от разговарящите четири партии има и силна, и слаба позиция, защото нито една от тях не може да реализира нищо сама, но и без всяка една от тях, останалите не могат. Според мен най-голямата тежест, при това несъразмерна с нейните 65 депутати, получава "Продължаваме промяната" и тя ще бъде водещата не само защото мандатът е неин.


В същото време БСП знае, че мандат не може да се реализира без тяхно участие, БСП дава мнозинството, а Корнелия Нинова ще направи всичко възможно чрез овластяване на определени хора и участие в бъдещо правителство, да опази и спаси себе си като лидер.


Кои са наложителните стъпки, които ГЕРБ трябва да направи, за да постигне непреодолима за останалите политическа позиция?
Няколко са. Първо, ГЕРБ трябва ясно да се позиционира идеологически. Второ, трябва да изтласка напред способни хора, които да са добри комуникатори. На ГЕРБ е нужна нова генерация от добри комуникатори, които да представят по най-добрия начин идеите, проектите и наистина сериозния кадрови и професионален капацитет, който има.


И трето, изтласкването на тази нова генерация напред да не бъде за сметка на неглижирането и подценяването на опита, заслугите, постиженията, на който и да е в ГЕРБ, работил активно до този момент. Начинът не е като Нинова да изгониш половината партия. Начинът е да се извлече най-доброто, да се стъпи на здрава основа и да се продължи.


Време ли е вече да получим отговор на въпроса в какво се провини ГЕРБ пред американската администрация?
Може би се провини с това, че така и не "клекна" докрай. Бидейки член на НАТО и ЕС, България при ГЕРБ продължи да развива външнополитически и търговски отношения с Русия. Влезе в търговски и геополитически отношения с Турция, полезни за ЕС. Постепенно започна да се превръща в "Брюксел" на Балканите чрез отношенията си с останалите балкански страни. Това взе да отрежда на България твърде значимо място. 

 

Очевидно ГЕРБ не изпълни достатъчно радикално добрите стари очаквания, когато Големият брат се скара с някоя държава, екстремно да вземе страната на Големия брат, дори в ущърб на собствените си интереси. Защото няма как срещу ГЕРБ САЩ да извадят каквото и да било нарушение, или неизпълнение на ангажименти по каквито и да е договорености, политики, партньорства.

 

Такива могат да извадят срещу Румен Радев, но не и срещу ГЕРБ.

 

Още от "Интервю"

Ген. Съби Събев пред Zonanews: България сама трябва да поиска едно по-видимо присъствие на съюзните сили от НАТО на своя

Аргументът да не се дразни Русия е толкова изкуствен и нелеп, че сигурно в други държави ни се чудят, добавя първият национален военен представител на България в НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Румен Кънчев: Русия няма да престане, защото крайната й цел е възстановяването на геополитическите реалности, свър

Русия вече може да се каже, че е втора военна сила в света, тя изцяло възстанови военно-промишления си комплекс, убеден е професор Кънчев

Прочетете повече прочетете повече

Петър Николов: Не сме били управлявани от толкова плитка в интелектуално отношение общност

Управляващата коалиция е конгломерат от старите комунисти от БСП, новите комунисти от ДБ, няколко пенсионирани шоумена и една сюрия наивни IT-специалисти с комсомолски плам, но без социални инстинкти

Прочетете повече прочетете повече

Калина Андролова: Външният фактор, който подкрепи Радев, за да позиционира това марионетно правителство, ще се постарае

В момента у нас имаме изфабрикувана политическа джунгла, където всичко е възможно. Ние сме народ от покорни мазохисти, заявява тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени