Георги Харизанов пред Zonanews: Преговорите за правителство вероятно се водят през нощта на "Позитано"

ГЕРБ не "клекнаха" достатъчно радикално на Големия брат

Георги Харизанов
Георги Харизанов

Интервю на Живка Кехайова с политическия анализатор и изпълнителен директор на ТВ "Европа" Георги Харизанов

Г-н Харизанов, какво от преговорите за правителство е най-смущаващо, освен участващите в тях, разбира се?

Това, че преговорите вероятно се водят през нощта на "Позитано". Защото по време на иначе чудесните излъчвания през деня се водят само разговори, не преговори. Виждаме представяне на предизборните програми, известна реклама, надцакване дори - кой може да предложи нещо още по-хубаво.

 

Но стигне ли се до теми, по които няма съгласие, се обявява, че те ще бъдат подложени на анализ и ще бъдат оставени за по-късно. Преговорите включват точно темите, по които няма съгласие и това ме навежда на мисълта, че те може да се водят през нощта на "Позитано".


Означава ли това, че БСП изземва водещата роля?
Всяка една от разговарящите четири партии има и силна, и слаба позиция, защото нито една от тях не може да реализира нищо сама, но и без всяка една от тях, останалите не могат. Според мен най-голямата тежест, при това несъразмерна с нейните 65 депутати, получава "Продължаваме промяната" и тя ще бъде водещата не само защото мандатът е неин.


В същото време БСП знае, че мандат не може да се реализира без тяхно участие, БСП дава мнозинството, а Корнелия Нинова ще направи всичко възможно чрез овластяване на определени хора и участие в бъдещо правителство, да опази и спаси себе си като лидер.


Кои са наложителните стъпки, които ГЕРБ трябва да направи, за да постигне непреодолима за останалите политическа позиция?
Няколко са. Първо, ГЕРБ трябва ясно да се позиционира идеологически. Второ, трябва да изтласка напред способни хора, които да са добри комуникатори. На ГЕРБ е нужна нова генерация от добри комуникатори, които да представят по най-добрия начин идеите, проектите и наистина сериозния кадрови и професионален капацитет, който има.


И трето, изтласкването на тази нова генерация напред да не бъде за сметка на неглижирането и подценяването на опита, заслугите, постиженията, на който и да е в ГЕРБ, работил активно до този момент. Начинът не е като Нинова да изгониш половината партия. Начинът е да се извлече най-доброто, да се стъпи на здрава основа и да се продължи.


Време ли е вече да получим отговор на въпроса в какво се провини ГЕРБ пред американската администрация?
Може би се провини с това, че така и не "клекна" докрай. Бидейки член на НАТО и ЕС, България при ГЕРБ продължи да развива външнополитически и търговски отношения с Русия. Влезе в търговски и геополитически отношения с Турция, полезни за ЕС. Постепенно започна да се превръща в "Брюксел" на Балканите чрез отношенията си с останалите балкански страни. Това взе да отрежда на България твърде значимо място. 

 

Очевидно ГЕРБ не изпълни достатъчно радикално добрите стари очаквания, когато Големият брат се скара с някоя държава, екстремно да вземе страната на Големия брат, дори в ущърб на собствените си интереси. Защото няма как срещу ГЕРБ САЩ да извадят каквото и да било нарушение, или неизпълнение на ангажименти по каквито и да е договорености, политики, партньорства.

 

Такива могат да извадят срещу Румен Радев, но не и срещу ГЕРБ.

 

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Американският посланик в България: България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия

Според него е важно, че "през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени