Гешев от Украйна: Путин ще бъде арестуван, ако дойде в България

Главният прокурор е категоричен, че "кръгове, които са проводници на зловредното руско влияние у нас, атакуват ежедневно държавното обвинение и в частност мен по причини извън правото"

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

 България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако по някаква причина той се окаже у нас, обяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за сайта Faktor.bg.

 

"България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция", казва Гешев.

 

На 17 март МНС в Хага издаде заповед за ареста на Путин, който е считан за отговорен за военни престъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Заповедта задължава държавите, до които той пътува, да го арестуват, ако те са страни по статута на съда.

 

От думите на Гешев се разбира, че днес е посетил украинските градове Буча и Бородянка. "Трябва да видиш сринатите жилищни блокове и убитите цивилни граждани, за да осъзнаем, че не можем да допуснем да продължи връщането към най мрачните времена от човешката история", изтъква обвинител №1.

 

Главният прокурор е категоричен, че "кръгове, които са проводници на зловредното руско влияние у нас, атакуват ежедневно държавното обвинение и в частност мен по причини извън правото". 

 

Днес в Киев Иван Гешев и украинският му колега Андрий Костин са подписали меморандум за разбирателство и сътрудничество. Според съобщението на прокуратурата двете страни са се споразумели "за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид".

 

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна
Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна Източник: ПРБ

"Иван Гешев и Андрий Костин обсъдиха и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления. Главният прокурор на Украйна заяви, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 хиляди са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени", съобщават още от прокуратурата.

 

Иван Гешев и Андрей Костин
Иван Гешев и Андрей Костин Източник: ПРБ

Освен това Гешев запознал колегата си с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние, допълват от държавното обвинение.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени