Грузинската президентка предупреди: Русия не спира, ако не бъде спряна

Това е природата на Русия, заяви Саломе Зурабишвили

Саломе Зарубишвили
Саломе Зарубишвили Източник: EPA

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили предупреди за опасността от руска агресия срещу други европейски страни, ако Украйна загуби войната. "Това е природата на Русия, тя не спира, ако не бъде спряна", заяви 71-годишната президентка пред ДПА в интервю в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. "Европейците трябва да се притесняват".

 

"Днес Украйна наистина се бори в защита на европейската сигурност и украинците умират за други европейци", каза Зурабишвили. "Няма разлика между балтийските държави, Полша и останалата част от Европейския съюз. Изборът на Владимир Путин, ако той продължи и ако не бъде победен в Украйна, може да бъде всякакъв", каза тя.

 

Дискусиите за руските оръжия, които могат да бъдат използвани срещу спътници в Космоса, показват, че географията вече не играе роля, подчерта президентката на Грузия.

 

"Мисля, че е много ясно и е много лесно днес да подкрепим Украйна, отколкото утре да водим по-голяма война", каза Зурабишвили. "Така че ако не искаме да се окажем на следващата Мюнхенска конференция или след няколко години в много по-тежко положение, мисля, че решението трябва да се вземе сега".

 

Зурабишвили приветства новия пакет от помощи за Украйна на ЕС в размер на 50 млрд. евро и изрази "увереност", че републиканците в Конгреса на САЩ ще вдигнат блокадата си на допълнителни милиарди долари помощ.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени