Грузинската президентка предупреди: Русия не спира, ако не бъде спряна

Това е природата на Русия, заяви Саломе Зурабишвили

Саломе Зарубишвили
Саломе Зарубишвили Източник: EPA

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили предупреди за опасността от руска агресия срещу други европейски страни, ако Украйна загуби войната. "Това е природата на Русия, тя не спира, ако не бъде спряна", заяви 71-годишната президентка пред ДПА в интервю в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. "Европейците трябва да се притесняват".

 

"Днес Украйна наистина се бори в защита на европейската сигурност и украинците умират за други европейци", каза Зурабишвили. "Няма разлика между балтийските държави, Полша и останалата част от Европейския съюз. Изборът на Владимир Путин, ако той продължи и ако не бъде победен в Украйна, може да бъде всякакъв", каза тя.

 

Дискусиите за руските оръжия, които могат да бъдат използвани срещу спътници в Космоса, показват, че географията вече не играе роля, подчерта президентката на Грузия.

 

"Мисля, че е много ясно и е много лесно днес да подкрепим Украйна, отколкото утре да водим по-голяма война", каза Зурабишвили. "Така че ако не искаме да се окажем на следващата Мюнхенска конференция или след няколко години в много по-тежко положение, мисля, че решението трябва да се вземе сега".

 

Зурабишвили приветства новия пакет от помощи за Украйна на ЕС в размер на 50 млрд. евро и изрази "увереност", че републиканците в Конгреса на САЩ ще вдигнат блокадата си на допълнителни милиарди долари помощ.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени