ГЩ на румънската армия: Ако Русия спечели в Украйна, следват Молдова и Западните Балкани

Ако Румъния бъде нападната, 50,5 процента от анкетираните са заявили, че биха се сражавали за страната, над 11 процента биха се скрили, докато войната отмине, а близо 20 процента биха емигрирали

Руски военни, руски нашественици
Руски военни, руски нашественици Източник: EPA

Подготвена ли е Румъния за война и трябва ли да се подготвя? – Този въпрос придоби актуалност през последната седмица, след като в пространно интервю за румънската секция на радио "Свободна Европа" новият началник на отбраната генерал Влад Георгица предупреди, че румънската армия не разполага с необходимите закони, за да подготви населението в случай на разширяване на конфликта в Украйна, пише БТА.

 

Генерал Георгица се присъедини към позициите на някои политически и военни лидери, като премиера на Полша Доналд Туск и началника на генералния щаб на британската армия Патрик Сандърс, според които населението на Алианса трябва да бъде подготвено за случай на война, писа румънската секция на радио "Франс интернасионал".

 

Запитан дали цивилните в Румъния, която е съсед на Украйна, трябва да се подготвят за разширяване на конфликта, генерал Влад Георгица каза, че Руската федерация се е превърнала в проблем за световния ред и за демокрацията и поради тази причина "населението на Румъния, както и цялото население в ЕС и в Европа, има за какво да се тревожи и трябва да предприеме съответните мерки, за да бъде подготвено".

 

В този контекст генералът поиска по-бързо приемане на законите за отбраната, които са внесени в парламента. Едно от предвижданията в тези закони е въвеждане на доброволна военна служба за лица на възраст между 18 и 35 години.

 

Проучване на социологическия институт ИНСКОП от декември 2023 г. показа, че над 50 процента от румънците са на мнение, че Русия представлява опасност за Румъния, съобщи информационният сайт Нюз.ро. Според данните от проучването, ако Румъния бъде нападната, 50,5 процента от анкетираните са заявили, че биха се сражавали за страната, над 11 процента биха се скрили, докато войната отмине, а близо 20 процента биха емигрирали.

 

Според 34,5 процента от анкетираните Украйна ще спечели войната, а 32,6 на сто смятат, че Русия ще излезе победител. Отговор на този въпрос не са дали 32,9 процента от анкетираните румънски граждани.

 

Интервюто на генерал Влад Георгица предизвика бурни реакции в Румъния и изслушване на министъра на отбраната пред специализираните комисии в парламента.

 

Президентът и премиерът на страната излязоха с уверения още същия ден, че Румъния не е застрашена и че няма да влиза във война. Министърът на отбраната даде разяснения за военната служба, като увери, че не се дискутира връщане на задължителната военна повинност. Темата бе коментирана и от други политици и военни експерти.

 

След интервюто на генерала президентът на Румъния Клаус Йоханис и премиерът Марчел Чолаку заявиха, че Румъния е защитена много добре и няма риск от война. "Румъния никога не е била толкова добре защитена, колкото сега, като част от НАТО", каза Клаус Йоханис, цитиран от румънски медии.

 

"Румъния никога не е била по-сигурна от тази гледна точка, колкото е днес. Фактът, че сме част от НАТО, е нещо много важно и виждате какво разгръщане на сили и военни има на територията на Румъния от цяла Европа и най-вече от САЩ. Така че хайде да останем спокойни, Румъния няма да влезе в никаква война", заяви премиерът Марчел Чолаку.

 

Председателят на Сената Николае Чука, който е генерал от резерва, бивш министър на отбраната и до неотдавна – премиер на Румъния, изглежда подкрепя изявленията на генерал Георгица, отбелязва "Свободна Европа".

 

"Необходимо е да имаме законови мерки, конкретни – за всичко, което означава подготовка на територията и населението за отбрана", каза Николае Чука, цитиран от "Свободна Европа".

 

"Румъния никога не е разполагала с по-силни гаранции за сигурността си от тези, които имаме днес. Но, извън тези гаранции, е необходимо всяка страна поотделно да актуализира и да обърне внимание на всички проблеми, да анализира всички хипотези, за да бъде подготвена за всяка ситуация", посочи Николае Чука, който предаде министър-председателския пост на социалдемократа Марчел Чолаку през юни м.г. съгласно коалиционното споразумение за ротация на поста.

 

Николае Чука е служил в Ирак и в Афганистан и е бил и началник на Генералния щаб на армията. Според него е необходим законов механизъм, който да позволи укрепване на капацитета за отбрана.

 

"Що се отнася до рисковете, ние сме страна на границата на конфликт, не можем да останем безразлични и в този контекст трябва да вземем всички мерки и ви уверявам, че са взети всички мерки (…), за да можем да се справим заедно със съюзниците с всяко предизвикателство", увери Николае Чука.

 

Генералът от резерва Вирджил Бълъчану, бивш румънски представител в командването на НАТО в Брюксел, заяви в интервю за румънската секция на Радио Франс интернасионал, че "подготовката за война се извършва в мирно време" и че "интензивната подготовка за война в мирно време може да премахне опасността от война".

 

"Военната готовност на НАТО означава повишаване на възпиращите и оперативните способности, свързани с прехода към отбрана на НАТО, включително на държавите членки на НАТО, включително Румъния. Това не означава, че войната ще избухне утре", коментира генерал Бълъчану.

 

"Не знаем дали ще избухне, или не. Руската федерация продължава да бъде агресивна. Сега тя е силно съсредоточена върху Украйна, поне през тези години. Това означава 2024 г., дори 2025 г. Не знаем каква е перспективата за 2026 г.(…)", каза бившият румънски представител в командването на НАТО в Брюксел.

 

Във връзка със законопроекта за въвеждане на срочна доброволна военна служба о.р. генералът предупреди, че без подобна инициатива "през следващите десет години, а може би и по-рано, румънската армия ще остане без резерв, защото резервистите, навършили 55 години, излизат от военен отчет и вече нямат военни задължения".

 

В интервюто за "Свободна Европа" началникът на отбраната генерал Влад Георгица сподели и някои цифри, без да навлиза в технически детайли. Генерал Георгица каза, че в момента в румънската армия има около 80 000 професионални военни.

 

Според него армията на страна като Румъния би следвало да наброява около 120 000 души. Генералът обърна внимание, че броят на резервистите е останал на нивото от 2007 г., когато Румъния премахна задължителната военна служба.

 

"Това означава, че сега тези хора са някъде на около 48 години", подчерта генерал Георгица и допълни, че това е твърде напреднала възраст за битка. "Представете си човек на 50 години с 80-литрова раница на гърба", даде пример генералът.

 

Според военния анализатор Санду Валентин Матею, цитиран от телевизия Диджи 24, румънската армия е относителна малка, а наред с това я напускат много хора.

 

"От 80 000 военни миналата година си тръгнаха 6000. Искаме да имаме редовни военнослужещи от над 100 000 души", каза военният анализатор в интервю за частната новинарска телевизия. Интервюто на началника на отбраната предизвика реакция и сред политическите сили.

 

Депутатката от опозиционния Съюз за спасение на Румъния Диана Бузояну коментира пред телевизия Бе1 (B1TV), че законите за отбраната са остарели и не биха отговорили на предизвикателствата на една съвременна война.

 

Сенаторът от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Богдан Матей пък критикува генерал Георгица, като определи изявленията му като "опасни" и "предизвикващи тревога".

 

"Според мен не може да се правят такива изявления. Все пак става дума за върховния главнокомандващ на армията, който би трябвало да бъде много по-внимателен, много по-балансиран", заяви Богдан Матей в ефира на B1TV.

 

Лидерът на парламентарната група на СДП в Сената Лучиан Ромашкану пък подкрепи генерала, като заяви, че е добре да има готовност в случай на конфликт, като това действа и възпиращо.

 

"Искам да изпратя едно много силно послание, което излезе днес от разговорите на двете парламентарни комисии по отбрана с министъра на отбраната. Няма никаква причина за паника, че Румъния ще бъде нападната", заяви във вторник председателката на Комисията по отбрана на Сената Николета Паулюк, цитирана от агенция Аджерпрес.

 

"Може би говорим за притеснения, защото имаме война на границата", посочи Паулюк. Тя увери, че в парламента няма внесен законопроект, в който да се говори за задължителна военна служба. Председателката на комисията по отбрана в Сената уточни, че Министерството на отбраната работи по законопроект за доброволна военна служба, който тепърва трябва да получи становища от няколко институции.

Още от "Интервю"

Теменужка Петкова: МВнР не може да бъде канал за реклама на която и да е политическа партия

Не виждам нищо по-ясно и естествено Външно да остане за ГЕРБ, тъй като това е единственото министерство, което имаме в рамките на това правителство, добави тя

Прочетете повече прочетете повече

ГЩ на румънската армия: Ако Русия спечели в Украйна, следват Молдова и Западните Балкани

Ако Румъния бъде нападната, 50,5 процента от анкетираните са заявили, че биха се сражавали за страната, над 11 процента биха се скрили, докато войната отмине, а близо 20 процента биха емигрирали

Прочетете повече прочетете повече

Кулеба: Тези, които днес смятат, че Путин няма да посмее да изпрати армията си в страна от НАТО, са късогледи и малоумни

Ако бяхме отделили толкова време за размисъл по време на Втората световна война, Хитлер никога нямаше да бъде победен, заявява украинският външен министър

Прочетете повече прочетете повече

Украински висш командир: Очакваме самолети F-16 и ракети с обсег от 300-500 км в следващите пакети военна помощ

Никоя друга страна в света няма толкова разнообразни оръжия като Украйна, заяви Сергей Наев, командир на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени