Христо Иванов: Ще направим опит за съставяне на правителство с първия мандат

По думите му готовността им е за разговори за конкретни политики и ясно конфигуриране на парламентарната формула

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Ще бъдем изключително конструктивни и ще опитаме на база на първия мандат да бъде конструирано правителство. "Демократична България" е готова за разговори с "Има такъв народ" за подкрепа на следващ кабинет без да иска постовете за свои министри.Това стана ясно от интервю на съпредседателя на обединението Христо Иванов пред Дарик Радио. Иванов допълни, че най-важното е правителството, което 46-ото Народно събрание излъчи, да може да направи съществени промени към по-добро. Той подчерта важността на това ДПС да излезе от ролята на "вечния златен пръст".
 
"Моля, никой да не се опитва да ни вкарва в ситуация, в която някой ще ни извива ръцете и ще ни казва "или да, или не, или никакъв разговор", посочи съпредседателят на "Демократична България". Христо Иванов призова към добри обноски и смекчаване на тона на разговори между парламентарно представените партии. 
 
"За мен е важно да успокоим нещата и да се върнем към минимални добри обноски, защото това е важно. Има хора, които харесват шоуто, но има много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това убива демокрацията. Да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Може да изключим изобщо наши представители за да няма опошляване. Гаранциите, че ще се правят неща, а други - не, минават през хора. Въпросът е за какво управление ще гласуваме", каза Иванов.
 
"Две фундаментални предпоставки, за да можем да говорим за политики, са ясното структуриране на парламентарната конфигурация, която ще застане зад това управление, и на състава на това управление така, че то да бъде "имунизирано" спрямо модела на просмукване на Сарая, който наблюдаваме от 30 години", посочи той. 
 
Христо Иванов определи като трудна задачата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, но увери, че въпреки това, опит ще бъде направен.

Още от "Интервю"

Росен Йорданов: ИТН са незрели, Радев забърка кашата, нови избори са риск за демокрацията

Любопитно ми е как г-жа Манолова се "преоблече в бяло" през тези години, направи си "политическа пластична операция" и се яви неузнаваемо "млада и енергична" пред избирателите, за да търси тяхното доверие

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени