Икономистът Сергей Гуриев: Войната струва скъпо на руснаците. И ще им струва още по-скъпо

Западното общество видя, че навън отново е 1939 г. А те знаят, че след 1939 г. идва 1940 г., 1941 г., 1945 г.

Сергей Гуриев
Сергей Гуриев Източник: Twitter

Интервю на икономиста Сергей Гуриев за сайта Meduza

 

ЕС, САЩ и Канада заявиха, че замразяват резервите на руската Централна банка. Като че ли това изплъши най-силно всички, даже повече от изключването на Русия от SWIFT. Колко силно ще ни повлияе това?

 

Това е много важна новина, абсолютно неочаквана, никой не знаеше, че това е възможно. Наличието на резерви беше една от ключовите опори на макроикономическата стабилност - какво ще се случи утре на валутния пазар е трудно да се прогнозира. Порсто, защото такова нещо досега не е прилагано.


Влизаме в ситуация, в която е трудно да прогнозираме как ще се "държи" рублата. Може би, утре няма да има търгове. Може би ще има паника. Каквото и да се случи, това е огромен удар по рублата. Това може да се каже абсолютно точно. 

 

Влияе ли на това обстоятелството къде фактически се съхраняват резервите на Централната банка?
Да, влияе. Някои сега казват - няма нищо страшно, Централната банка има още злато и юани, те точно могат да бъдат реализирани. Това не е сигурно. Става дума за американски санкции - това е много сериозен механизъм и въобще не е сигурно, че китайските банки ще пожелаят да помогнат на руската Централна банка, тъй като в обратен случай Америка може да им наложи сериозни наказания заради това. Това вече се е случвало. Това, което казвам не е теория.

 

Например, френската банка БНП Париба, която наруши американските санкции, беше принудена да плати многомилиардна глоба. Не мога да си представя, че китайските банки са готови да платят такава цена, за да помогнат на Русия. Ситуацията е съвършено неочевидна. Ще се удаде ли на ЦБ да реализират "златните десетки" (златните десеторублеви монети на нэпманите, бел.ред.), както би казал Михаил Булгаков? Не е съвсем ясно кой би поискал да купи това злато от резервите на ЦБ, докато рискува да попадне под американските санкции. САЩ могат да забранят на китайските банки да купуват руско злато и да обменят юаните, които имат, за американски долари. А на руската Централна банка са й нужни долари и евро, тъй като по-голямата част от руския внос е все пак от Европа. За да купуваш лекарства, технологии, хранителни продукти, са ти нужни долари, а не юани. 

 

Дали китайските банки могат да помогнат на Русия да се справи с липсата на долари и евро - това не може да се каже. Аз съм песимист по този въпрос. Мисля, че по-скоро китайските баки ще кажат:
"Извинете ни, ние сме големи приятели и сме убедени, че сте страхотни юнаци, но поради американските санкции не можем да си сътрудничим с Вас". 

 

Това ще напомня ли на някоя от кризите, през които Русия вече е преминавала?
Това е неизвестна величина. Предстоящата криза ще бъде по-тежка, отколкото през 2014 г., тъй като тогава имаше резерви и ЦБ знаеше какво може да направи и какво - не. Да, днес цените на нефта са високи. Но не е ясно дали руските износители на нефт ще могат да продадат този нефт и да получат долари. Защото на теория те биха могли да получат долари, но на практика възникват два въпроси - как тези долари ще бъдат преведени в Русия и как ще бъдат след това продадени?


Всичко това прави ситуацията много сложна. Как ще повлияят санкциите, никой не знае. Такива сакции бяха налагани на Иран и Северна Корея, но Русия не е Иран и Северна Корея, тя е много по-важен играч. Каква ще бъде реакцията и въздействието на Русия - това никой засега не може да каже. 

 

На Иран и Северна Корея също ли им замразяваха активи?
Да, но при тях бяха съвсем различни величини и те не разчитаха на тези резерви. Ако ме бяхте попитали в петък (25 февруари), щях да ви отговоря така: ситуацията е тежка, Русия ще бъде отрязана от достъп до технологии, няма да имаме икономически ръст, но в Русия няма да има валутна криза, тъй като Русия има огромни валутни резерви. Днес нищо не мога да кажа, тъй като такова нещо преди не е прилагано към Русия. 

 

Реален ли е сценарият, при който държавата ще започне да изземва доларовите спестявания на руските граждани?
Да, това е абсолютно възможно. И ще ги изземат ето как - ще ви кажат: "Имате долари, но нямате право да ги използвате. Можете да ги размените в рубли по установен от държавата курс". Такъв сценарии е напълно възможен. Това е реален сценарии, който рязко ще съкрати вноса. Ще се случи така, че порад илипсата на долари или високата му цена, руските граждани няма да могат да си позволят да купуват лекарства, тъй като не са им по джоба. 

 

Има ли примери, при които подобни санкции дават резултати?
Има, разбира се. Това работи. Ще ви дам за пример Иран. Иран искаше да прави своя ядрена бомба, бяха им наложени санкци. Иран се принуди да седне на масата за преговори и сключи сделка. И до идването на Доналд Тръмп тази сделка се спазваше. 

 

Мисля, че подобни строги санкции ще доведат до това, Путин да започне преговори за извежданет она руските войски от Украйна. А и недоволството на руските граждани ще го накара да направи това. Аз не бих се обзаложил, че утре благодарни граждани ще излязат с плакати: Благодарим Ви, Владимир Владимирович за това, че рублата днес струва много по-малко, отколкото предишната седмица. Поддържаме войната срещу братския украински народ". Такива митинги утре няма да има. Рано или късно ще му се наложи да преговаря.

 

Ако Путин седне на масата за преговори и изведе войските от Украйна, това как ще повлияе на руската икономика?
Главният въпрос е кои именно санкции ще бъдат отменени.По този въпрос нищо хубаво не мога да ви кажа. Тъй като самият прецедент, който се случи с тези санкции подсказва, че в Русия е възможно да се случи онова, което по-рано не сме очаквали. В този смисъл аз не съм уверен, че санкциите ще бъдат свалени. И най-важното - не съм уверен, че ще последва рязък приток на инвестиции. Причината е, че западните инвеститори ще си помислят: "Аз сега инвестирам в Русия, а след време на Владимир Путин пак ще му хрумне нещо ново и аз ще загубя всичко". 

 

Има ли варианти за ужесточаване на съществуващите санкции?
Аз мога много неща да кажа по този повод, но не искам да изглежда така, все едно подсказвам някакви идеи на хората, които налагат санкциите срещу Русия. Едно нещо мога да кажа: не е изключено да бъде въведено ембарго на експорта на руския нефт. Ако ме бяхте попитали преди два дни, щях да ви каже - това е невъзможно. Сега виждаме, че е възможно всичко. 

 

Кога може да се случи това и с какво бихме могли да го заместим?
Ще бъде заместен с разширяване добива на шистов нефт от Америка. Владимир Путин ще се опита да продава руския нефт на Китай и просто ще получи по-ниска цена за него. Но не мисля, че ще се стигне дотам. И досегашните сакнции са толкова много и тежки, че Владимир Путин има много причини да седне на масата за преговори. Макар че се въздържам да правя предсказания!

 

Изключването на Русия от системата SWIFT на този фон, както по всичко изглежда, се губи?
SWIFT - това е важна символна история. Защото всички говореха за изключването от SWIFT като ключова стъпка, водораздел. Всички говореха, че това е невъзможно. А сега се вижда, че е възможно. Макар че, според мен, санкциите против Централната банка ще бъдат много по-болезнени, отколкото изключването от SWIFT. Самото изключване показва, че онова, което вчера се е смятало за твърде страшно, днес се обсъжда и реализира. 

 

Сред другите сериозни санкции е забраната за експорт на високи технологии в Русия. Това до какво ще доведе?
Русия ще загуби перспективите си за технологично развитие. Всичко, което Русия би искала да прави в технологичната сфера, зависи от сътрудничеството с другите държави. В това отношение Русия не е сама. Китай също не може да направи нищо сам. Нито пък Америка. Айфоните не се произвеждат само в САЩ. Има един простичък факт - най-съвременните микрочипове се произвеждат в Тайван. Тайван се присъедини към санкциите срещу Русия. Това означава, че развитието на технологите в Русия ще спре. 

 

На какво разчита Путин, когато започваше тази война, след като знае, че сме толкова зависими от другите страни?
Трудно е да се каже категорично, но вероятно е мислил, че Западът няма да се реши на толкова сериозни  санкции. На второ място, той смяташе, че войната ще свърши бързо и всички останали ще бъдат поставени пред този свършен факт. Защо да въвеждат санкции, след като всичко вече е свършило? Но се случи нещо различно. Западните лидери се почувстваха измамени, западното общество - това е много важно - видя, че навън отново е 1939 г. А те знаят, че след 1939 г. идва 1940 г., 1941 г., 1945 г., а на никой не му се иска нова европейска война. И западното общество поиска от своите правителства решителни мерки. 

 

Какво рискува Западът, въвеждайки тези санкции? Русия няма ли да спре доставките на газ?
Западът е готов на това, обсъжда го съвсем сериозно. Но Западът знае, че зависи от руския газ по-малко, отколкото Русия зависи от това да изнася своя газ. Именно поради това днес Владимир Путин не говори, че ще спре доставките на газ и европейците ще се наложи да се отопляват с дърва. Той каза друго: "Ние имаме ядрено оръжие". Ето, от това всички се страхуват. Именно поради това западните войници няма да воюват на украинска земя. Впрочем, нека си припомним изказването на френския външен министър Жан Ив Льо Дриан: "Не забравяйте, че и НАТО е ядрен алианс". Но цената на живота на Запад е много висока, затова никой не иска ядрена война. Всички се надяват, че икономическите мерки ще са достатъчни. 

 

Вие как мислите, ще бъдат ли достатъчни?
Мисля, че да. Вече дадох примера с Иран. Разбира се, напълно е възможно Владимир Путин да продължи войната. Но има още един важен фактор - украинският народ продължава да се съпротивлява. Без героичната му защита на своята страна икономическите санкции биха били недостатъчни. 

 

Какво бихте посъветвали обикновените руски граждани в създалата се ситуация?
Войната струва скъпо на руснаците и ще им струва още по-скъпо. Трябва да бъде спряна тази война. Ето, това ще им кажа. Аз живея в чужбина и не бих искал да давам съвети на своите съграждани, които живеят в Русия. Но се възхищавам от храбростта на тези, които публично се изказват против войната и излизат на антивоенни митинги. 

Превод: Zonanews

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени