Иля Хржановски: Промяната в Русия ще дойде с кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща

Съветската империя не можа да се справи с предизвикателството на демокрацията и свободата, попадна в реалния нацистки, фашистки и тоталитарен режим на Путин

Иля Хржановски
Иля Хржановски Източник: Historynet

Интервю на Ксения Ларина, The Insider

 

Русия и путинската пропаганда активно изграждат "образ" на войната срещу Украйна върху историята на Втората световна. Как, според Вас, се променя отношението към военните престъпления?

Основната фраза за Холокоста през всички тези десетилетия беше "Никога повече". Но виждаме, че това вече не работи, и не работи буквално на същата тази територия, на която са още живи хората, които помнят Холокоста. Но тази почти 80-годишна концепция очевидно не работи и не е в състояние да предпази човечеството от чудовищни грешки. И ако разказът за тези събития по някакъв начин става все по-актуален, контекстът се променя. Историята на Украйна, например. През последните 100 години там всичко е залято с кръв — и Гладомора, и страшните битки от Втората световна, и Гражданската война, и чудовищни репресии. В Харков, през 30-те години репресиран е бил всеки четвърти жител на града. А това пък значи, че всеки втори е писал доноси. Страшни процеси! Затова не знам, не мога да кажа как ще се разглежда миналото в контекста на настоящето.

 

Путин активно, агресивно и по всякакъв повод вкарва свой контекст в сегашните събития. Всичко започна с мита за украинските нацисти, той продължава, всъщност. Той дори твърди, че милион и половина евреи са унищожени от украинските нацисти и бандеровци. Но, според Вас, колко правдоподобно звучи това за хората?

За 100% от аудиторията в Русия, особено за масовата аудитория, на която мозъкът е промит от телевизията всичко това е чистата истина. Това са хора, които ще повярват в каквото  и да било. Това е страшно. В Русия темата за Холокоста, например, не е изговорена. Както и темата за колаборационизма. Колаборационистите са били най-малко 400 хиляди души. Във Вермахта е имало 400 хиляди етнически руснаци. Имало е и украинци, 250 хиляди. Това е огромна тема, как, защо 400 хиляди души са воювали на страната на Германия. Но Путин не говори за това.  Много голяма част от архивите на ВСВ са засекретени, засекретени са документите на Политбюро, на ЦК, всичко това са документи за страшни престъпления. Всичко това се превръща, от една страна в сюрреалистичен комикс, а от друга – в реален ад. В Украйна всеки разбира какво е войната, какво е нацизма. Кой играе ролята на нацистите в сегашния момент и коя страна е фашистка. 


Ние сме се родили във фашистка Русия, както ни става ясно сега. Във фашистка Съветска Русия, която не можа да се справи с предизвикателството на демокрацията, на свободата и попадна в реалния нацистки, фашистки тоталитарен режим на Путин. Това е реалността.  Но той, също като Хитлер, който твърдял, че освобождава Чехословакия, "освобождава" Украйна. Риториката не се е променила.  А народът е щастлив: господарят освобождава, те участват в нещо велико, всички се веселят. Защото механизмът на пропагандата на Путин…Първо, на мен ми се струва, че Путин се превръща в отявлен антисемит. Всички тия приказки, че той е такъв нежен човек, че обича евреите, че не е антисемит – съдейки по изказванията му от последните дни и за това, което говори за Украйна… А това е страна, която всенародно и легитимно избра за президент евреин. Той не го крие, разказва за родителите си, за предците си. Господин Путин не си представя такива нещо, той и не вярва в тях.

 

Разбира се, той е убеден, че Западът специално е сложил етнически евреин, за да прикрива нацизма и да унищожи първо Украйна, а после и Русия.

Да, и аз смятам, че той съвсем скоро ще премине към открит антисемитизъм, както и, че скоро в Русия ще има голяма антисемитска вълна. Голяма. Но всичко това в един момент ще се взриви. Въпросът е в каква форма. Аз съм убеден, че Русия е странна страна, територията и е странна: на половината и територия никой не живее, там изобщо няма нищо. Там винаги изневиделица може да се случи нещо съвършено неочаквано.  Обикновено е нещо страшно, но знаеш ли, може да се случи и нещо очистително. Но не вярвам, че това може да се случи по мирен път. Смятам, че в Русия ще има кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща.

 

Как оценявате "художественото" и идеологическото оформление на тази война? Всичко, което през тази година и половина беше използвано, за да се оправдае тази война, руснаците да повярват, че това е освободителна война, че всички те прогонват фашитската гад от своята земя. И, според Вас, как е създадено и изградено това, имало ли е стратегия, предварителен замисъл?

 Имало е стратегия. Вероятно е осъществявана поне 20 години. Всичко е системно, блестящо подготвено и абсолютно убедително.

 

Защо е толкова лесно да се манипулира колективното съзнание? 

Историята на Русия е изцяло изкуствено създаден мит, който не е добре изучен все още. Но тези митове…те са безкрайно количество и се сменят един друг. Какво точно е ставало през XII век не е важно, важно е само в контекста на определен интерес в конкретния, настоящия момент. Тези хора, които отговарят за идеологията и се занимават с пропагандата на режима, са не по-малки военни престъпници от тези, които с оръжие в ръка убиват украинци, които по право живеят на своята земя, престъпно окупирана от Русия.  Мотивирането на хората да убиват, пълното унищожаване на свободата на словото и създаването на абсолютно илюзорно общество – това е гигантско престъпление. Това е продължение на съветската идеология: по-добре смърт, отколкото живот. 

 

Тоест, в близко бъдеще не можем да имаме надежди за Русия?

На магия, да падне комета или метеорит…Може Путин да си умре сам. Страната и светът сега се намират в такова положение, че всичко може да се случи. Но на това не може да се разчита.

 

*Иля Хржановски е режисьор, сценарист, филмов продуцент и член на Европейската филмова академия.

 

Превод: Faktor.bg

Още от "Интервю"

Теменужка Петкова: МВнР не може да бъде канал за реклама на която и да е политическа партия

Не виждам нищо по-ясно и естествено Външно да остане за ГЕРБ, тъй като това е единственото министерство, което имаме в рамките на това правителство, добави тя

Прочетете повече прочетете повече

ГЩ на румънската армия: Ако Русия спечели в Украйна, следват Молдова и Западните Балкани

Ако Румъния бъде нападната, 50,5 процента от анкетираните са заявили, че биха се сражавали за страната, над 11 процента биха се скрили, докато войната отмине, а близо 20 процента биха емигрирали

Прочетете повече прочетете повече

Кулеба: Тези, които днес смятат, че Путин няма да посмее да изпрати армията си в страна от НАТО, са късогледи и малоумни

Ако бяхме отделили толкова време за размисъл по време на Втората световна война, Хитлер никога нямаше да бъде победен, заявява украинският външен министър

Прочетете повече прочетете повече

Украински висш командир: Очакваме самолети F-16 и ракети с обсег от 300-500 км в следващите пакети военна помощ

Никоя друга страна в света няма толкова разнообразни оръжия като Украйна, заяви Сергей Наев, командир на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени