Историкът Лариса Якубова: "Руският свят" е като тоталитарна секта, чиито членове страдат от социална шизофрения

Как да подходим от позициите на онова, което съставлява западната цивилизация към племе, практикуващо шаманизъм, което извършва жертвоприношения и периодично се занимава с канибализъм

Историкът Лариса Якубова
Историкът Лариса Якубова Източник: Facebook

"От детството си обичам древна Гърция и античната култура, – казва в интервю за "Украинска правда" историкът Лариса Якубова. – Сега с удоволствие бих изучавала нещо сложно - например, епохата на Възраждането. Но през 2014 г. животът ме постави, като жител на Донецк, в положение, в което беше необходимо да информирам. Всички говорят за "изконно руския Донбас", което от историческа гледна точка е лъжа".

 

През последните години Якубова, доктор на историческите науки, член-кореспондент на Националната академия на науките на Украйна, се превърна в един от основните изследователи на феномена "руски свят" и генеалогията на руския фашизъм. "И сега изучавам мислите и изявленията на политически пигмеи, копелета, перверзници, изроди и лицемери", съжалява тя. - Но аз го правя от болка и ужас, защото някой трябва да го прави професионално".

 

За да е по-лесно за разбиране, Лариса Якубова сравнява "руския свят" с разрушителна тоталитарна секта. Нейното влияние надхвърли границите на Русия и Украйна, превръщайки се, според учения, в "най-сериозното предизвикателство пред съвременната цивилизация".

 

"Сега светът е в стадий на черна дупка и все още не е ясно дали тя ще ни завлече всички в нея безвъзвратно или ще се появи някакъв нов свят", казва тя. В такава ситуация, смята Якубова, най-малко продуктивно е да се консумира масов културен продукт, който ограничава възможността за рационално възприемане на реалността. Приоритет за мислещите хора трябва да бъде научната литература, препоръчва тя.

 

Разговаряхме с нея в интервала между обявената от Путин мобилизация и заявеното от него "присъединяване" на временно окупираните територии на Украйна. Лариса Якубова говори за корените и етапите на руския фашизъм, за расизма и как вирусът на "руския свят" се разпространява по планетата. 

 

"Руският свят" е ирационален продукт. Започва да се оформя много отдавна и се укрепва през целия 20 век. Неговите идеи са много тясно свързани с това, което се нарича "национален психотип", с националния характер на руснаците. Този продукт се разпространява като горски пожар, заявява историчката.

 

Идеологическият балон на "руския свят" се формира на ирационална основа до голяма степен благодарение на неговите идеолози, които бяха далеч от състояние, което се нарича "психически здрави хора". Много от тях бяха в състояние на катастрофични преживявания. Същият Лев Гумильов (писател, философ, основател на пасионарната теория за етногенезиса, бел. ред.) има сложна история - произхожда от репресирано семейство - има и драматична лична история. Идеите на евразийците от 20-те и 30-те години на ХХ век, от които Дугин е научил много, са мотивирани от личната травма слад разпадането на руската империя. Аристократи, интелектуалци с блестящи политически и научни кариери внезапно се оказаха в изгнание, преминаха в забрава. Информационната среда, в която съществува "руския свят", е такъв непрекъснат цитатник на казаното и написаното от различни личности, преживели разрушаването на вътрешния си свят. И като правило всички тези цитати са извадени от контекста", добавя тя.

 

"Русският свят" е светогледна система на хора с катастрофично мислене, продължава Якубова. "Затова често го сравнявам с тоталитарна деструктивна секта. Ако се преведе на прост, ненаучен език, нейните членове страдат от социална шизофрения. Те имат свой собствен измислен свят от илюзии, фантазии, приказки и митове. Вселената на розовите понита и еднорозите (смее се). В реалната действителност тези хора не могат да съществуват. Много хора казват: "В 21 век можете да намерите почти всичко в Интернет - прочетете, сравнете, анализирайте нещо". Но опитайте се да водите просветна, мисионерска работа сред сектантите. Ще работи ли? Не! Членовете на сектата имат блокаж в главите си за всякаква информация, която противоречи на техния мироглед. Ако започнат да го възприемат, то тогава ще започне техният физиологичен срив, в буквалния смисъл на думата. Същото се случва и с адептите на "руския свят". 

 

Лариса Якубова
Лариса Якубова Източник: Facebook

"Как се влиза в тези капани? Причината е, че дори интелектуалците в Руската федерация не познават истинската история на Русия. Уж са образовани, но лявото полукълбо не работи (усмихва се). Остават само емоциите: ай-я-яй, разпадането на руската империя, разпадането на Съветския съюз! Такива емоции използват служителите, които са решили да ръководят тази каша. Те са абсолютно прагматични относно използването на цялата тази общност като демографски ресурс. Целят да решат своите политически и финансови проблеми. Емоциите за изчезналата империя се използват много успешно от онези, които генерират значенията на "руския свят". Те атакуват дясното полукълбо на мозъка на човека, като говорят за изстрадал народ, за народ богоносец. И тук виждаме доктори по икономика, физика, математика и други науки, които са като умствено изостанали хора, които не могат да съберат две плюс две. Нашите възгледи никога няма да се срещнат. И не защото ние сме украинци, а те са руснаци. Просто те живеят в съвсем различна информационна, морална, психологическа среда, която прави техния свят автономен, подчертава историчката.

 

Тоталитаризъм 
Безнравствеността, нелогичността, многобройните "а", "квази" и "псевдо" - всичко това, от което се състои "руският свят", са родови признаци на фашизма. В Русия той има своите исторически предшественици. Това, което бащата на руския фашизъм Иван Илин (един от любимите философи на Путин, когото той цитира по време на церемонията по "присъединяването" на окупираните територии, бел. ред.) нарече "бяло движение", беше първият неоимперски проект. Русия на Деникин, а след това и на Врангел - нейният по-умерен вариант. Всъщност, Русия с нейния бял терор стана първата в света версия на тоталитарен политически проект. Но той не остави дълъг път в историята. Това "бяло движение" бързо рухна, защото беше погълнато и победено от един по-страшен тоталитаризъм - червеният. Още по-късно тези белоемигранти извън пределите на Съветска Русия са възприемани като хора, които болшевиките обвиняват в престъпления, които те очевидно не са извършили. Но не! Всъщност го направиха. Ако говорим от приложна гледна точка, противовес на червения тоталитаризъм от страна на белия нямаше. Смениха се само идеологическата надстройка и хората, които я ръководеха. Всъщност и първият, и вторият бяха тоталитарни режими. Илин смята италианския фашизъм и германския нацизъм за потомци на "белите", вторични за него. Илин се застъпва за руската империя с феодално-модернистки, преходни порядки, където има баща-цар, сложна структура и вертикал на имперска власт, слоеве на преходно общество. И болшевиките казаха: "Не!". Хранеха ги с приказки за комунизма, за свят на равенство. В крайна сметка се оказа, че са построили огромен ГУЛАГ, където съществуват само поданици и роби, а не граждани", добавя Лариса Якубова. 

 

За 70 години комуноболшевизмът не беше руски фашизъм в чист вид. Преди да се премине към идеята за "по-големия брат", това все още беше наднационален, "международен" проект. Неговата цел, за разлика от нацизма, бе унищожение не на расова, а на идеологическа основа. Да се ​​унищожат адептите на капитализма и феодализма. Расизмът е много подходящо описание на съвременната, трета форма на руския исторически фашизъм. Когато писах за путинизма, той все още беше в транзит към тоталитарен проект. Сега пред очите ни тя се трансформира в глобален фашизъм, който си поставя за задача да преформатира света на основата, която сметне за необходимо.

 

Фашисткият руски проект се разгръща, установява, укрепва всеки ден. Днес Руската федерация се втурва в тази посока като ракета. Пуска едно стъпало след друго. Оставя дори имитация на политически процес, превръщайки се в система, в която човек вече е загубил личния си живот. Обявената от Путин мобилизация отне правото на банално физическо съществуване. Руснаците чувстват, че всичко вече е в пламъци. Но те все още не разбират какво и как се случва. Мозъчното полукълбо, което е отговорно за анализа, е изключено. Русия вече не е държава в западноевропейския смисъл. И там няма обществото. Капанът за мишки се затваря. Така нареченият президент Путин, който се вижда като император, се завърна на 24 февруари. Илин вярваше, че руският фашизъм е бъдещето. Но той посъветва да не се използва този термин, с което се компрометира. И така се появиха "антифашисти". В среда на расизъм трябва да станете част от глутница зверове, която функционира като престъпна група, в която всички са омазани с кръв и няма изход, през който да излезеш жив от нея, добавя Якубова.


"Казано на банален език, на 24 февруари на всички украинци беше предложен избор: да бъдат месо или хищници. Русия не предлага друга координатна система. Как да съжителстваме с нея? Зад голяма, надеждна, защитена стена. С мощни въоръжени сили. Желателно е, разбира се, времето на разрушаване на тази система да се приближи възможно най-близо. Кога ще падне или пак ще стигне до нула зависи от руския народ, превърнал се в субстрат на Путин. Сега Путин се опитва да се огъва, но не се огъва, проверявайки нивото на гъвкавост и устойчивост на този субстрат, който, повтарям, не разбира накъде го водят. Руснаците са водени към ръба на пропастта. За да е ясно, всички те биват отвеждани в Аушвиц, на чиято врата е изписана известната фраза ("Arbeit Macht Frei", от немски "Трудът носи свобода", бел. ред.). ГУЛАГ започва да се затваря напълно, бодлива тел затваря периметъра. За себе си аз го наричам "Северна Русия". Колко десетилетия или години, или месеци, или дни ще просъществува тази Северна Русия зависи всъщност от това колко дълго населението е готово да издържи. Знаете ли това: многострадалният руски народ, който може да понесе всеки кръст? (...) Ситуацията всъщност е катастрофална. Маркетинговата мисионерска работа на режима на Путин през последните 20 години бе колосална, всеобхватна. Те създадоха детски и младежки лагери, проведоха международни конференции, симпозиуми, на който буквално с методите на съвременните "коучъри" им набиваха как и какво да мислят. Направиха ги последователи на "руския свят". Всичко това е ясно изчислен маркетинг, предназначен за максимална аудитория. Към постсъветското пространство, към голямата диаспора по света, към изгнаниците от миналото и съвременните мигранти. До всички "рускоезични". Добавете към това тези, които учат руски, и разбирате, че те са изманипулирали 400 милиона потенциални, пардон, идиоти, които ще консумират този продукт, ще плащат пари за него и на някакъв етап ще умрат за него. От търговска гледна точка има голяма разлика: 150 милиона потребители в Руската федерация или 400 милиона в световен мащаб. "Руският мир" излиза далеч извън границите на Руската федерация под егидата на т. нар. "хилядолетна руска цивилизация". Въпреки че всеки истински историк ще каже, че това е оксиморон. Това е напълно ненаучно (смее се). Много години са работили за прокарването на този "руски свят", но никой не го е забелязал. Тази маркетингова, мисионерска дейност беше разпространена под вида на т.н. "мека сила". Но освен нея те изнасят войни през всичките тези години, добавя Якубова. 


"Руският свят" е сложен продукт, който е примесен със стереотипи, митове, фантазии, идеологеми, измислици, които са създадени специално за съвременния потребител. За мнозина той стана откровение едва след 24 февруари. Хората казват: "Боже, та те нямат идеология!". Но те и не желаят да имат - вместо  идеология, те имат всичко накуп, всичко е изчислено за масите. Вместо идеология, те имат цитати и мемета, извадени от контекста. Те са брандирани, разпространявани чрез средствата за масово осведомяване и на пазара. Те налагаха практиката си "руски свят" осем години в окупираните ни територии, в Крим и в Донбас. През последните 100 години всеки, който иска и не иска, става "руснак". И всичко това под прикритието на разговори за "братска дружба", за "велика цивилизация", която дава възможност на всеки да се развива. Под хуманистичната, християнска вяра. По-християнски от останалите християнски религии в света. 

 

Душата 
Имам четири книги, които са написани още преди пълномащабната агресия, именно, за да покажат какво всъщност е "руския мир", а не какво говорят мисионерите за него. Най-лошото е, че световните лидери, които сега носят цялата отговорност за бъдещето на планетата, все още не разбират с какво се занимават. Руската душа все още е "загадъчна" за тях (смее се). Но това е мистериозно за тях, не защото е нещо, което не може да се знае. Точно както не можете да намерите черна котка в тъмна стая, така е невъзможно да разберете и тази "мистериозна душа", ако руският език не ви е роден или не го говорите добре. Днес това е езикът на Салтиков-Шчедрин (усмихва се), където думите не отговарят на речниковото си значение. След 24 февруари стана ясно, че по-голямата част от западните експерти са или агенти на ФСБ, или самопровъзгласили се специалисти, които не знаят нищо за "руската душа". Те разпространяват в продължение на осем години много общи митологии, анекдоти, измислици от популярната култура и Уикипедия. Същевременно те се анализират през западноевропейската и северноатлантическата матрици. След всичко това как да подходим от позициите на либерализма, равенство между половете и всичко останало, което съставлява западната цивилизация към племе, практикуващо шаманизъм. Което извършва жертвоприношения и периодично се занимава с канибализъм. Където жените раждат на 11 години, а старите се изхвърлят на боклука. Въпросът не е, че тази душа е мистериозна. Проблемът е, че не се практикува подходящата методика. И второ, формира се една добре разклонена мрежа от институции, които през всичките тези години са получавали колосални пари, работейки за това диво, варварско племе. В това е цялата работа. Как да съжителстваш с това племе, риторично пита историчката Якубовска.

 

Смятам, че "руският свят" в Украйна е на ръба на пропастта. Но на Запад продължава да се говори за "мистериозната руска душа". Отдавна няма мистерия. За жалост. Налице е катастрофално самоунищожение на Руската федерация, с което днес завършва руската революция от 1917 г. Стогодишната руска революция беше многократно потушавана, отклонявана в странични пътища на развитие и изкуствено модернизирана отгоре. Осакатеният от комунистическо-болшевишкия режим социален организъм доведе до този рецидив, до повторното инсталиране на тоталитаризма. Русия вече напълно изпадна от релсите. Руснаците загубиха душата си. Вече не е мистериозно (пауза). Няма душа, в разбирането на нормален човек. Тя сега принадлежи към демоните на фашизма. Тя преживява вътрешен апокалипсис и се опитва да направи апокалипсисът универсален. Според мен реакцията на външните сили в тази ситуация все още не е адекватна, не е съизмерима със заплахата. А украинците са като Давид срещу Голиат. Украинците просто показаха,че са народ с душа, завършва Лариса Якубовска.

Още от "Интервю"

Васил Данов, специално за Zonanews: Украинската страна има инициативата, следователно тя ще избере времето и мястото за

"От страна на руската войска нямаме нито един пример, от юни-юли насам, за успешна воена операция или поне успешни бойни действия. Перспективата на въоръжената борба е ясна вече. Тя вещае само разгром на групировката, която Путин вкара в Украйна" - казва анализаторът

Прочетете повече прочетете повече

Евгени Иванов, ВСС: Желанието да бъде елиминиран главният прокурор е неистово

"Никой не е допускал, че ВСС може да работи над мандата. Резил на най-високо държавно ниво. Няма хегемония на главния прокурор в Прокурорската колегия на ВСС.", казва Евгени Иванов от Прокурорската колегия на ВСС

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Румяна Коларова, специално за Zonanews: Кабинетът става невъзможен поради доминиращата стратегия на ПП и ДБ, която

"Има неразбиране, че конституирането на едно парламентарно мнозинство и кабинет в кризисна ситуация се оценяват най-вече от резултатите, които се постигат. Кабинетът на Кирил Петков изглеждаше добре приет от едно голямо мнозинство, но резултатите от управлението му тотално го делигитимираха и самото функциониране на кабинета показа нежизнеспособност" - обясни проф. Коларова

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Антоанета Христова, специално за Zonanews: Когато маниакално, като ПП и ДБ защитаваш теза, обикновено винаги означ

"Все повече става съмнително, при тази паника буквално на ПП и ДБ, че има нещо гнило. Чак такава паника... просто е индикатор, че има нещо гнило" - казва проф. Христова

Прочетете повече прочетете повече

Владислав Горанов: Бюджетната сметка за 2023 година започва от 11 млрд. лв. дефицит и 15 млрд. лева дълг и който иска д

"Дебатите, които слушаме между отделните партии в парламента за допълнителни фискални мерки, са основно в посока намаление на приходи и увеличение на разходи и то в порядъка на около 5 млрд. лв. за предложенията на БСП и около между 5 до 7 млрд. лв. за предложенията на ПП" - предупреждава той

Прочетете повече прочетете повече

Севделина Арнаудова: Държаха се и с детето ми като с престъпник. То попита: "Мамо, много ли ни мразят?". Ще съдя ПП

"Цялата кампания на ПП мина под знака на тези арести. И въпреки решенията на две съдебни инстанции, че задържането е било незаконно и произволно, това не им пречи да лъжат" - заяви Арнаудова

Прочетете повече прочетете повече

Изключената от ДСБ Елена Спасова: ДСБ избяга от политиките си, избяга от своята разпознаваемост

"ДСБ за първи път в историята си нямаше водачи в никой от трите столични многомандатни избирателни райони (МИР). Нямаме и депутат от София. Това за мен е катастрофа" - казва тя.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени